Μια σκέψη πάνω στο παρελθόν μας, αλλά και στην ιστορία της σημερινής νέας γενιάς. Η μετανάστευση και η αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας, μέσα από τη ματιά μιας ταλαντούχας ομάδας.
Η πολλά υποσχόμενη ομάδα θεάτρου «Pequod» μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι ένα μυθιστόρημα-σταθμό της μεταπολεμικής Ελλάδας, «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή, έως τις 6 Μαΐου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Με την πτώση της χούντας και έπειτα από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει «Το διπλό βιβλίο», ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου.
Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας – όχι ως παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της Ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η Ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα τού σήμερα.
Η ομάδα μεταφέρει στη σκηνή το έργο συνδέοντας τα τραύματα του παρελθόντος με τις αιτίες της σημερινής κρίσης, μέσα από την εξερεύνηση νέων τρόπων σκηνικής αφήγησης.
Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία η ομάδα «Pequod». Ερμηνεύουν: Γιάννης Κλίνης, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή. Η ομάδα ευχαριστεί τη Μίρκα Γεμεντζάκη για την πολύτιμη βοήθειά της. Μετά την παράσταση της 27ης Απριλίου, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Pequod». Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα θα λειτουργήσει θεατρικό εργαστήριο για εφήβους με αφορμή την παράσταση «Το διπλό βιβλίο», τα Σάββατα 28 Απριλίου και 5 Μαΐου.
Αντ. Καρ.