«Μαντάμ Σουσού» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

madam_sousou_hellenicos_kosmos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Βούθουλας και το Κολωνάκι. Ο νεοπλουτισμός και η απότομη προσγείωση της «νεόπτωχης» ελληνικής πραγματικότητας. Η «ντεκαντάνς» και οι αυταπάτες των μεγαλείων και της καλοπέρασης. Αλλά και τα κακέκτυπα των «σουσούδων» που συναντάμε γύρω μας.

Ολα αυτά, μέσα από την πένα του Δημήτρη Ψαθά, σε μια εξαιρετικά εύστοχη κωμωδία που μοιάζει επίκαιρη όσο ποτέ. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζουν τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά στην Αθήνα, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη (την είδαν πάνω από 25.000 θεατές), από τις 26 του μήνα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Κώστα Σαντά στον ρόλο του Παναγιωτάκη και έναν 22μελή θίασο.

«Η Σουσού είναι ένας μύθος, ένα εμβληματικό έργο, όσο η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και η «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη. Δεν είναι μόνο κωμωδία. Μιλάει για τη βουβή απελπισία του ανθρώπινου βίου», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης. «Γράφτηκε σε κρίσιμες στιγμές του έθνους, διατρέχει την ελληνική δραματουργία, λογοτεχνία και την ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος σημειώνει ότι το ΚΘΒΕ ανεβάζει ελληνική δραματουργία, «όχι αποσπασματικά». Επιμένει, από θέση, «ελληνοκεντρικά, μακριά από ακρότητες». Αλλωστε… «γιατί να ντραπούμε το ελληνικό έργο, ντρέπονται οι Γάλλοι τον Φεϊντό; Θεωρώ ανώτερο τον Ψαθά από τον Φεϊντό».

Με «λαχτάρα» διάβασε το έργο ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης, μια «κωμωδία που αγγίζει τη σάτιρα… Προσπάθησα να περάσω την ποίηση και την ευαισθησία του Ψαθά στην παράσταση», τονίζει. Δίχως ευρώ ζητήθηκε από τον Γιάννη Μετζικώφ να κατασκευάσει 115 κοστούμια και σκηνικά, οπότε κατέφυγε στη λύση της μετασκευής παλαιότερων δικών του σκηνικών και κοστουμιών, που βρίσκονταν στις αποθήκες του ΚΘΒΕ. «Η φτώχεια δεν είναι η χειρότερη κατάρα. Η ανάγκη είναι σπουδαίο πράγμα στη δημιουργία. Η βάσανος δίνει δύναμη στην τέχνη», υπογραμμίζει. Η σχέση της Φωτεινής Μπαξεβάνη με τη «Μαντάμ Σουσού» δεν ήταν εξαρχής η ιδανική. Στην αρχή την ξένισε ο χαρακτήρας, αμφιβάλλοντας για το «τι ανθρωπιά μπορεί να κρύβει η ηρωίδα». Μετά τη… «λάτρεψε. Είναι ένας καταπληκτικός χαρακτήρας και πρέπει ο κόσμος να τον γνωρίσει. Η Σουσού είναι αληθινός άνθρωπος. Ηθελε μια καλύτερη ζωή. Και ποιος δεν ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον; Αλλά όταν, ωστόσο, το χάνει ξέρει να χάνει, γιατί έχει φοβερή αξιοπρέπεια».

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Αρμένης

«Ο Παναγιωτάκης έχει το γνώθι σαυτόν», υποστηρίζει ο Κώστας Σαντάς που τον υποδύεται. «Είναι πλούσιος γιατί ζει το ασήμαντο στη σημαντικότητά του. Είναι σοφός γιατί αγαπάει με ανιδιοτέλεια. Και πιστεύει πως είναι αρρώστια να ντρέπεσαι γι’ αυτό που είσαι. Μέσα από τον Παναγιωτάκη νιώθω την πολύτιμη πλευρά του Ελληνα». Παίζουν: Κ. Γεωργούση, Β. Ευταξόπουλος, Π. Καλπάκογλου, Δ. Καρτόκης, Ευ. Λιάλιου, Λ. Λιθαρής, Κ. Λύκου, Φ. Μπαξεβάνη, Χρ. Παπαδημητρίου, Μ. Παπασάββα, Κ. Σαντάς, Δ. Σιακάρας, Θ. Σκαρλάτου, Στ. Τζαφέρης, Χρ. Τουμανίδου, Κ. Χατζησάββας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ

Εκθεση φωτογραφίας

Με αφορμή την παράσταση «Μαντάμ Σουσού» και τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, στο φουαγιέ του «Θέατρον» θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτο υλικό από την ιστορία της Σουσούς, τη ζωή και το έργο του συγγραφέα της. Η «Μαντάμ Σουσού» αποτελεί το μοναδικό ανέκδοτο θεατρικό κείμενο του Ψαθά που γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κυρία Κατερίνα -Κατερίνα Ανδρεάδη- (Σουσού) και τον Αιμίλιο Βεάκη (Παναγιωτάκη), με τον Σπύρο Μουσούρη στον ρόλο του Καντακουζηνού. Η παράσταση σημείωσε πρωτοφανή θρίαμβο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή. Μεταξύ άλλων, «ιστορία» στον ρόλο της Σουσούς έχουν αφήσει η Αννα Παϊταζή (τηλεόραση 1972) και η Αννα Παναγιωτοπούλου (θέατρο 1998, τηλεόραση 1983).

Μουσική

Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Χριστιανάκης και τη χορογραφία η Αλεξάνδρα Τσοτανίδου. Συμμετέχουν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.