«Sean Scully. Δωρικός Ρυθμός» στο Μουσείο Μπενάκη

doric_sky_sean_scully_mouseio_mpenaki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Sean Scully. Δωρικός Ρυθμός» του Sean Scully από τις 8 Μαΐου 2012.(Φωτογραφία: Doric Sky, 2009)

Η έκθεση με τίτλο Sean Scully. Δωρικός Ρυθμός είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Ιρλανδοαμερικανού καλλιτέχνη Sean Scully στην Ελλάδα. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε έξι μνημειώδεις “δωρικούς” πίνακες ζωγραφικής τους οποίους ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί από το 2009.

Πελώρια σε κλίμακα και φιλόδοξα, τα έργα έχουν ως απαρχή τους το δωρικό στοιχείο το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τα έργα του Scully χαρακτηρίζονται συχνά για την αρχιτεκτονική τους δομή, ωστόσο οι συγκεκριμένοι πίνακες πραγματεύονται το παραπάνω στοιχείο από μια νέα οπτική γωνία. Κατατάσσοντάς τα κάπου ανάμεσα στο αφηρημένο και το σχηματικό, τα έργα του έχουν ταυτόχρονα κάτι το ουσιώδες και το αιώνιο.

Μαζί με τους «δωρικούς» πίνακες, η επιμελήτρια Sally Radic θα αναρτήσει στον εκθεσιακό χώρο μεταξοτυπίες, υδατογραφίες, καθώς και άλλα ζωγραφικά έργα του δημιουργού προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της τριαντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας. Τα έργα αυτά έχουν σκοπό να δώσουν στον θεατή την ευκαιρία να εξερευνήσει κι άλλους τομείς της τέχνης του Scully, αλλά και να αντιληφθεί πώς το πρώιμο έργο του στάθηκε ένας προάγγελος για το σύνολο των νέων αυτών δημιουργιών.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος «Η έμπνευση για τα έργα DORIC προκλήθηκε από την αρχιτεκτονική φόρμα που συνόδευσε τη γέννηση της Δημοκρατίας. Στην Αθήνα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, και όλων όσων πολιτισμικών διεργασιών ακολούθησαν στη Δύση, θέλησα να αποτίνω ένα φόρο τιμής. Ήθελα να εκφράσω την τάξη και τον ανθρωπισμό. Είναι σπάνιο οι προθέσεις ενός καλλιτέχνη να συνδέονται τόσο άμεσα με έναν τόπο, με τέτοιον τρόπο ώστε η πρώτη τους δημόσια παρουσίαση να πραγματοποιείται στην πόλη στην οποία αναφέρονται: την Αθήνα.»

Ο Sean Scully, ο οποίος γεννήθηκε το 1945, υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Turner. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και οι πιο πρόσφατες «The Prints of Sean Scully» (Smithsonian Museum of American Art, 2007), «Sean Scully» (Scottish Nation Gallery of Modern Art, 2007) και «Sean Scully. Wall of Light» (Metropolitan Museum of Art, New York, 2007).

Έργα του βρίσκονται σε αναρίθμητες συλλογές σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των μουσείων Museum of Fine Arts-Βοστώνη, Metropolitan Museum of Art-Νέα Υόρκη, MoMA- Νέα Υόρκη, Tate-Λονδίνο και Museo Nacional Reina Sofia-Μαδρίτη.

Η έκθεση Sean Scully. Doric μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα πρόκειται να περιοδεύσει στο IVAM στην Ισπανία και στο Hugh Lane στο Δουβλίνο.

Info

Τοποθεσία Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138
Ημερομηνία Preview: 7 Μαΐου 2012. Εγκαίνια: 8 Μαΐου 2012. Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαΐου – 15 Ιουλίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00
Πληροφορίες Τηλ.: 210 345 3111, www.benaki.gr

Πηγή: culturenow

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.