«RoadTRIP» στο Studio «Κινητήρας»

roadtrip_studio_kinitiras
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι ηθοποιοί πατούν γκάζι

Μέσα σε τέσσερα αυτοκίνητα εξελίσσεται η παράσταση «RoadTRIP» που σκηνοθετεί η Βιολέττα Γύρα, με τους θεατές να γίνονται… επιβάτες

(φωτό) Δημήτρης Αγοράς, Ελενα Τυρέα, Γεράσιμος Πετικάρης και Φλώρα Καλομοίρη ετοιμάζονται για…τρελές κούρσες

Ζώνες, γκάζι και… φύγαμε για ένα θεατρικό «RoadTRIP»! Οι ηθοποιοί κάθονται στο τιμόνι, οι θεατές στο πίσω κάθισμα, η οδηγία «προσδεθείτε» τηρείται απαρέγκλιτα. Τσιγάρο και ποτά απαγορεύονται ρητά. Αριστερό φλας, πρώτη και… το ταξίδι, η παράσταση δηλαδή, ξεκινάει.

Γιατί το «RoadTRIP2» εκτυλίσσεται σε αυτοκίνητα εν κινήσει, έτσι όπως το εμπνεύστηκε και το σκηνοθέτησε η Βιολέττα Γύρα.

Σημείο συνάντησης-αφετηρία; Ο «Κινητήρας Studio», στην οδό Ερεχθείου 22, κάτω από την Ακρόπολη. Εκεί βρίσκονται παρκαρισμένα τα τέσσερα αυτοκίνητα της παραγωγής. Οι θεατές χωρίζονται σε γκρουπ και, ανάλογα με το νούμερό τους (1, 2, 3 ή 4), επιβιβάζονται στο αντίστοιχο όχημα.

Τίθεται θέμα ασφάλειας; Κανένα, όπως διαπιστώσαμε σε ένα από τα πρώτα… «crash test», μια ανοιχτή πρόβα στην οποία ήμασταν παρόντες. Ωστόσο… «είστε ασφαλείς» σπεύδει να τονίσει η υπεύθυνη για την? ταξιθεσία. Και υπογραμμίζει ότι οποιοσδήποτε αισθανθεί την ανάγκη να αποβιβαστεί κατά τη διάρκεια της 60′ παράστασης-διαδρομής μπορεί να ζητήσει από τον οδηγό-ηθοποιό να σταματήσει το όχημα.

Τέσσερις άστεγοι μέσα στη ζωή τους; Εχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με το αυτοκίνητό τους, οι τέσσερις ήρωες του έργου βιώνουν ιστορίες παράλληλες αλλά και αλληλοεξαρτώμενες (συγγραφείς Γιάννης Ζευγώλης, Γιάννης Ράγκος). Οι τέσσερις άστεγοι χαρακτήρες, ο καθένας τους κουβαλώντας ένα ισχυρό δίλημμα, δεν έχουν πού να ακουμπήσουν, μέχρι τη στιγμή που οι πορείες τους συναντιούνται. Ο Κουρσάρος του δρόμου (Δημήτρης Αγοράς), κοινωνιολόγος του τιμονιού, που ακούει ρεμπέτικα, Βαμβακάρη και το «Οσοι γεννούν πρωθυπουργοί» στη διαπασών δεν φαντάζεται ότι η Κούβα, το «όνειρο», μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μέχρι που ένα τρακάρισμα φέρνει στο πλευρό του την ψυχολόγο Ιουλία Φλωράκη (Ελενα Τυρέα), μια επιτυχημένη επαγγελματία, ξένη στη ζωή της, που αγαπάει τη μουσική του Σοστακόβιτς. Ο Κρις Καραπίδης (Γεράσιμος Πετικάτρης), με τον πατέρα του στη φυλακή, οικονομικό εγκληματία, τοκογλύφο, έχει κάνει σπίτι του το αυτοκίνητό του, μια και του τα έχουν πάρει όλα. «I always love you», φωνάζει έξω από το παράθυρο, στους περαστικούς, η καθαρίστρια Βέρα (Φλώρα Καλομοίρη), με τη φωνή της να σκεπάζει αυτήν της Γουίτνεϊ Χιούστον. Μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, ένας αδιέξοδος (;) έρωτας με τον Κρις τη βγάζουν από την πορεία της.
Η διαδρομή λειτουργεί σαν ένα group therapy…

Θα παίξω κι εγώ; Ο μικρόκοσμος της καμπίνας διαφέρει από παράσταση σε παράσταση κι από όχημα σε όχημα. Θεατές και ηθοποιοί γίνονται «ένα» και δημιουργούν διαφορετικές παραστάσεις. Οι ερμηνευτές καλούνται να υπηρετήσουν ένα κείμενο που ναι μεν έχει άξονα, αλλά επιτρέπει τους αυτοσχεδιασμούς, αφού οι θεατές μπορούν να συμμετάσχουν στην εξέλιξη της δράσης.

Απρόοπτα; Γίνεται να μην υπάρχουν όταν κινείσαι στην Αθήνα και, εν προκειμένω, στους δρόμους κάτω από την Ακρόπολη και το Κουκάκι. Και σκουπιδιάρικο θα συναντήσεις (μας συνέβη) και τρόλεϊ θα μπλοκάρει τον δρόμο (κι αυτό…) και παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά θα βρεις.

Και ηθοποιοί και σοφέρ; Και ψυχαναλυτές άμα χρειαστεί! Οι ρόλοι τους είναι δύσκολοι, αφού πέραν της υποκριτικής δεινότητας χρειάζεται, ταυτόχρονα, να διαθέτουν αυτοσχεδιαστική ετοιμότητα κι αντανακλαστικά οδηγού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλάζουν αυτοκίνητα, δηλαδή οι ηθοποιοί περνούν και από τέσσερα αυτοκίνητα από δύο φορές. Οι θεατές παραμένουν δεμένοι στις θέσεις τους.

Το φινάλε; Καλοοοοό, αλλά? δεν σας το αποκαλύπτουμε! Δεσμευτήκαμε!

Περισσότερο εμπειρία ή περισσότερο παράσταση; Και τα δύο. Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς… πλάκα είχε!

Πως θα πάτε

Οι παραστάσεις ξεκινούν απόψε και διαρκούν έως τις 3 Ιουνίου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Λόγω της ιδιομορφίας οι επιβάτες-θεατές είναι 15 ανά παράσταση. Παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 9 μ.μ. και 10.30 μ.μ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981053303.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.