Καλοκαιρινές παραστάσεις απο την Εθνική Λυρική Σκηνή

il_trovatore_irodeio
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής άνοιξαν την αυλαία του θερινού προγράμματος. Θα ακολουθήσουν ακόμα 44 παραστάσεις μέχρι τον Ιούλιο

«Τροβατόρε» στο Ηρώδειο και βραδιές χορού στη σκιά της Ακρόπολης περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες η «Εθνική Λυρική Σκηνή» εντείνει την εξωστρεφή της πορεία αυτό το καλοκαίρι. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας απαντά με 45 παραστάσεις -από μικρές παραγωγές έως όπερες στο Ηρώδειο- μέσα σε διάστημα τριών μηνών (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος). Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Λυρικής «έχει σχεδιαστεί πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: τις νέες παραγωγές όπερας, τις παραγωγές μπαλέτου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις εκτός Αθηνών», τόνισε χθες κατά την παρουσίασή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης.

Δύο οι όπερες στο Ηρώδειο. Ο «Τροβατόρε» του Βέρντι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «το αρχετυπικό μελόδραμα του ρομαντισμού».

Την παραγωγή, που εντάσσεται παραδοσιακά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, σκηνοθετεί ο Ιταλός Στέφανος Πόντα, ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνη με εικαστική ματιά, οι δουλειές του οποίου χαρακτηρίζονται για την αισθητική τους ενότητα (10, 12, 13, 14/6). Ενα από τα πιο διάσημα… θρίλερ της όπερας, η «Τόσκα», το αριστούργημα του Πουτσίνι, θα κλείσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΕΛΣ. Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει, εδώ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αργεντινός σκηνοθέτης της όπερας Ούγκο Ντε Ανα (26, 27, 28, 29/7). Με βασικό θεματικό στοιχείο την ψυχανάλυση, θα κάνει πρεμιέρα η Σύγχρονη Οπερα στο θέατρο «Ολύμπια», την «Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής» (21/6). Σε ένα ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν τρία μονόπρακτα έργα, τα δύο εκ των οποίων είναι νέων Ελλήνων συνθετών και προέκυψαν από τον διαγωνισμό για «Νέο έργο όπερας Ελληνα συνθέτη». Οι παραστάσεις του μπαλέτου αρχίζουν απόψε με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο Μέγαρο Μουσικής. Ακολουθούν δύο βραδιές χορού στη Ρωμαϊκή Αγορά όπου, στη σκιά της Ακρόπολης, το μπαλέτο της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει δύο χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλα πάνω σε δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο που έχουν γραφτεί. Πρόκειται για το κοντσέρτο για πιάνο αρ. 23 του Μότσαρτ και το «Αυτοκρατορικό» κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 του Μπετόβεν (30/6 και /7).

Οι νέοι χορογράφοι του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους στο θέατρο «Ολύμπια» (14 και 15/7). «Σημαντική μας προτεραιότητα» αποτελεί η εκπαίδευση, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, πριν αναφερθεί στην πρώτη φάση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία», κατά το οποίο οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τον «Κουρέα της Σεβίλης» του Ροσίνι (έως το τέλος του 2013 η παραγωγή θα επισκεφθεί 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα). Μια νέα και πολύ σημαντική συνεργασία ξεκινά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, εν όψει της μελλοντικής συστέγασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εγκαινιάζεται με την παράσταση «Μποέμ» της Οπερας της Βαλίτσας (27/5).

Αρχαία θέατρα

Η Λυρική έχει στόχο να πραγματοποιήσει δράσεις σε μέρη εκτός της Αθήνας. Η πρώτη μεγάλη φετινή της συνεργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι με το σωματείο «Διάζωμα». Θα παρουσιάσει θεάματα σε θέατρα που έχουν αποκατασταθεί, αρχής γενομένης με την «Μποέμ» του Πουτσίνι στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης (6, 7/7) και στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιάδων (13/7). Το Μπαλέτο θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τις φετινές του παραγωγές, , στο Φεστιβάλ του Αιγαίου (19, 20, 22/7).

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.