Η ιστοριογραφία από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα

i_hellenici_epanastasi_pinakas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η συμβολή της γαλλικής ιστοριογραφίας στην ανανέωση των ερμηνευτικών εργαλείων με τα οποία μελετούμε την Ελληνική Επανάσταση (φωτ.) αποτελεί μία από τις θεματικές του συνεδρίου

Οι «Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως σήμερα» είναι το θέμα τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνουν η Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-περιοδικό «Μνήμων», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της. Το συνέδριο θα διαρκέσει από το απόγευμα της Πέμπτης 17 έως και το Σάββατο 19 Μαΐου και οι εργασίες του θα διεξαχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6) και το Σάββατο στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου γνωστοί έλληνες ιστορικοί θα διερευνήσουν τις διαδρομές και τις διασταυρώσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία στα πεδία της εθνικής ιστορίας, της ιστορίας των ιδεών και της πολιτισμικής ιστορίας. Θα συζητηθούν οι νέες τάσεις και η ανανέωση της ιστοριογραφίας μέσω των κοινωνικών επιστημών (κοινωνική ιστορία, οικονομική ιστορία, σπουδές φύλου, ιστορία των πόλεων, ιστορία της διατροφής κτλ.).

Στη συμβολή της γαλλικής ιστοριογραφικής σκέψης στην ανάπτυξη της ελληνικής ιστορικής επιστήμης θα αναφερθούν οι ιστορικοί: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ελευθερία Ζέη, Νίκος Θεοτοκάς, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Τόνια Κιουσοπούλου, Γιώργος Κόκκινος, Γιάννης Κουμπουρλής, Κώστας Κωστής, Χρήστος Λούκος, Άννα Ματθαίου, Γιάννης Μπαφούνης, Ρίκα Μπενβενίστε, Σωκράτης Πετμεζάς, Ιωάννα Πετροπούλου, Ουρανία Πολυκανδριώτη, Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Γιώργος Τόλιας.

Το πρωί του Σαββάτου, τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου θα απασχολήσει συζήτηση για την ελληνική Ιστορία στη Γαλλία σήμερα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Μερόπη Αναστασιάδου, Μαρία Κουρούκλη, Κώστας Κωστής. Για τον κοινωνικό ρόλο του ιστορικού θα μιλήσουν οι εξέχουσες γαλλίδες ιστορικοί Anne-Marie Thiesse, Servanne Jollivet με την ελληνίδα ιστορικό Χριστίνα Κουλούρη. Για την Ιστορία, τη μνήμη και τη μαρτυρία θα συζητήσουν σε στρογγυλό τραπέζι οι Annette Wieviorka, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ρίκα Μπενβενίστε.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου περιλαμβάνει συζήτηση για την ιστορική έρευνα και τη διδασκαλία της Ιστορίας. Θα συνομιλήσουν: Ελένη Αντωνιάδου-Μπιμπίκου, Σπύρος Ασδραχάς, Κώστας Βεργόπουλος, Λουκία Δρούλια, Βασίλης Κρεμμυδάς, Αλέξης Πολίτης.

Στις συζητήσεις μεταξύ γάλλων και ελλήνων ιστορικών θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Αναλυτικό το πρόγραμμα του συνεδρίου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.