«Θησαυροί» που ήρθαν στο φως απο την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών

athina_makrygianni_vomos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι «θησαυροί» που ήρθαν «στο φως» με τελευταίο το συγκρότημα στην περιοχή Μακρυγιάννη, συμπληρώνουν ψηφίδα ψηφίδα την αρχαία τοπογραφία

(φωτό) Βωμός σε οικόπεδο κοντά στο Ολυμπιείο (Iωσήφ των Ρωγών 3)

«Δρόμοι παλιοί», κατάλοιπα σημαντικών μνημείων, αλλά και ενδιαφέροντα κινητά ευρήματα, ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών. Το Παλλάδιο δικαστήριο, τμήμα της οχύρωσης και αρχαίοι δρόμοι, ήταν ανάμεσα στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν από την προϊσταμένη της εφορείας Ελένη Μπάνου. Η κ. Μπάνου, σε ομιλία της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σημείωσε πως χρησιμοποιούνται «τα νέα ανασκαφικά δεδομένα για να συμπληρώσουμε τις ψηφίδες της αρχαίας τοπογραφίας χρονολογικά, και σε συσχετισμό με τα ήδη γνωστά από παλαιότερες έρευνες μνημεία».

Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλήτρια ανέφερε: το τμήμα του επί Παλλαδίω δικαστηρίου (πώρινο βάθρο διαστάσεων από οικόπεδο της οδού Μακρή 10, στην περιοχή Μακρυγιάννη). Αλλο ενεπίγραφο βάθρο, χρονολογούμενο στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., βρέθηκε στο ΒΔ τμήμα του οικοπέδου. Στο όμορο οικόπεδο (Αθ. Διάκου 7), εντασσόμενο στο ίδιο κτιριακό σύνολο, αποκαλύφθηκε η θεμελίωση στωικής κατασκευής από ακατέργαστους ογκόλιθους (4ος αι. π.Χ.)».

Βωμός

Κοντά στο Ολυμπιείο (Iωσήφ των Ρωγών 3) αποκαλύφθηκαν παράλληλοι τοίχοι, μάλλον τμήμα της οχύρωσης (ίσως του προτειχίσματος), χρονολογούμενης το β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ., κατά τη φάση ανακατασκευής, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας. «Είναι οικοδομημένοι από ανομοιογενές υλικό και λίθους σε β΄ χρήση, προερχόμενους από το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα. Ανακαλύφθηκαν δύο ημικυκλικοί λιθόπλινθοι από τη βάση χορηγικού μνημείου για νίκες στη γιορτή των Θαργηλίων και μαρμάρινο θραύσμα με την επιγραφή [Π]ΥΘΙΟΕ, μάλλον από την επίστεψη βωμού, τον οποίο αφιέρωσε ο Πεισίστρατος Ιππίου, ο ομώνυμος εγγονός του τυράννου. Το τελευταίο μεταφέρθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο, όπου συγκολλήθηκε με τον υπόλοιπο κορμό».

Εργασίες ενίσχυσης θεμελίωσης νεότερου κτιρίου στην περιοχή Κυνοσάργους «έφεραν στο φως τοίχο ρωμαϊκού οικοδομήματος πιθανόν της εποχής του Αδριανού. Μαζί με άλλα σχετικά τμήματα σε όμορες οικοδομές, αποδίδεται από κάποιους μελετητές, στο αδριάνειο Γυμνάσιο του Κυνοσάργους, του 2ου αι. μ.Χ., στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιαμόρφωσης της Αθήνας. Πρόκειται για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο, περίστυλο κτίριο με ευρύχωρη εσωτερική αυλή και μεγάλη αίθουσα στη δυτική πλευρά του».

Από άλλα ευρήματα η κ. Μπάνου σημείωσε μαρμάρινο λέοντα «από ταφικό περίβολο του 4ου αι. π.Χ., ο οποίος περιελάμβανε σαρκοφάγους και μία πυρά, και αποκαλύφθηκε επί της οδού Μυκάλης 66-68, παραπλεύρως αρχαίας οδού, σωζόμενου μήκους 17,30μ. και πλάτους 3μ. Αυτή ταυτίζεται με την αμαξιτή-δευτερεύ-ουσα οδό, η οποία έβαινε παράλληλα και δυτικά της οδού του Δημόσιου Σήματος. Και οι δύο οδοί συνέδεαν το Αστυ, μέσω των Πυλών του τείχους στον Κεραμεικό, με την Ακαδήμεια».

Πολυτελές συγκρότημα

Ενα καλά διατηρημένο πολυτελές λουτρικό συγκρότημα, με χώρους θερμών, χλιαρών και ψυχρών λουτρών, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη, στην Αθήνα. Το συγκρότημα, που λειτούργησε από τον 2ο μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, εντός του τειχισμένου τμήματος της αρχαίας πόλης, κοντά στον Ιλισό ποταμό, σε περιοχή που υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντικός τόπος λατρείας, με ορισμένα πανάρχαια ιερά.

Ο ΠΥΡΓΟΣ

Εντάχθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ το φρούριο των Αιγοσθένων και ειδικά ο ΝΑ πύργος που έχει καλυφθεί «με σιδερένιο μπλουζάκι», δηλαδή ικριώματα.

Αγγελική Κώττη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.