“Έφυγε” ο Νίκος Μανιάς- Φτωχότερη από σήμερα η Κρήτη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένας από τους τελευταίους “μεγάλους” της Κρητικής Μουσικής έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας φτωχότερη την κρητική μουσική και παράδοση.

Ο Νίκος Μανιαδάκης (Μανιάς), ο “Άρχοντας της Κρητικής μουσικής” – το “Αηδόνι της Κρήτης”, γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Τελευταίο παιδί μιας επταμελούς οικογένειας με μουσική παράδοση, παίρνει στα 16 του χρόνια το 1947, δώρο από έναν θείο του μια λύρα που όμως εγκατέλειψε γρήγορα για χάρη του λαγούτου, όπου υπηρέτησε ευλαβικά για πάνω από 60 χρόνια. Από το 1958 σε ηλικία 27 ετών μέχρι και σήμερα ζει στο αγαπημένο του Ρέθυμνο, με τη σύζυγο του και τα παιδιά του.Με πρότυπο του, τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιάννη) και με την κληρονομιά του περιβόητου συντοπίτη του θρυλικού λαγουτιέρη – τραγουδιστή Σταύρου Ψυλλάκη (Ψύλλου) (που υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ρεθεμνιώτης λαγουτιέρης του 20ου αιώνα), ο Νίκος Μανιάς ξεκίνησε την καριέρα του βάζοντας αρκετά ψηλά τον πύχη…

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση κάνει το 1947, σε ηλικία 16 ετών σε έναν γάμο δίπλα στον συγχωριανό του λυράρη, Κυριάκο Μαυράκη.Σταθμός στην πορεία του η γνωριμία του με τον Κώστα Μουντάκη το 1953 σε ένα πανηγύρι στον Κουρνά Αποκορώνου, από όπου ξεκινά μια 25ετής συνεργασία. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον Κώστα Μουντάκη ήταν με τίτλο: “Σαν το ζητιάνο έρχομαι” και κυκλοφόρησε το 1953 σε δίσκο 78 στροφών.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως τον Θανάση Σκορδαλό, τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη & τον γιο του Στέλιο, τον Γιώργη Καλογρίδη, τον Γιώργη Καλομοίρη, τον Μαρκοβαγγέλη, τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, τον συγχωριανό του, τον άλλο μεγάλο τραγουδιστή Μανώλη Κακλή, τον Νίκο Σωπασή, τον Λεωνίδα Κλάδο, τον Μιχάλη Τσαγκαράκη, τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, τον Στέλιο Μπικάκη, τον Κώστα & Μανώλη Βερδινάκη, τον Παντελή Κρασσαδάκη, τον Μιχάλη & τον Αντώνη Φραγκιαδάκη, τον Ηλία Παλιουδάκη, τον Μανώλη Κονταρό και τον αείμνηστο Γιώργο Τσουρουπάκη, τον Μανώλη Λαρεντζάκη, τον Γιώργο Χαλκιαδάκη, τον Γιώργο Μανωλιούδη, τον Χρήστο Στιβακτάκη, τον Μιχάλη Γεωρβασάκη κ.ά.

Η δεξιοτεχνία του τον κατατάσσει στους αξιόλογους λαγουτιέρηδες της Κρήτης. Ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο και μια σειρά από “Ταμπαχανιώτικα” τραγούδια που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα του, όπως το “Αμέτε με εις την εκκλησιά”, το “Πες μου και γιάντα την χτυπάς”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.