Ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» στο Κέντρο «Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος»

archimastoras_solnes_hellenikos_kosmos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί το αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν σε μία παράσταση-ύμνο στην ελευθερία

Επί σκηνής. Θεατές και ηθοποιοί σε έναν απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν ένα μαύρο σφραγισμένο κουτί.

«Απέναντί» τους ένα από τα τελευταία έργα του σπουδαίου Νορβηγού συγγραφέα, Χένρικ Ιψεν, ο «Αρχιμάστορας Σόλνες».

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί το ιψενικό αριστούργημα έχοντας στη διάθεσή του ένα λαμπρό σύνολο ερμηνευτών (Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Αλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη), σε μια παράσταση που κάνει απόψε πρεμιέρα (06/06) (διάρκεια έως τις 24 του μήνα) στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Αίθουσα Αντιγόνη). Γραμμένος το 1892, ο Σόλνες πραγματεύεται το «δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και τον φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

«Ο Σόλνες είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να ξαναγεννηθεί, να ορίσει τη μοίρα του αντί να γίνει θύμα της». Βαθιά αυτοβιογραφικό, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας είχε εξομολογηθεί, το έργο αποτελεί έναν ύμνο προς την ελευθερία, το σπάσιμο των δεσμών που μας κρατούν υπόδουλους στις επιλογές μας.Ο Χάρβαρντ Σόλνες είναι αρχιμάστορας και αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας, παντρεμένος πολλά χρόνια με την Αλίνε.

Πυρκαγιά

Μια πυρκαγιά στο πατρικό της γυναίκας του -στο οποίο διέμεναν- στάθηκε η αφορμή για την ανοδική του πορεία. Η Αλίνε δεν ξεπέρασε ποτέ την καταστροφή του πατρικού της και τον χαμό των νεογέννητων διδύμων της που συνέβη λίγο αργότερα. «Ο Σόλνες είναι από τους πιο φίλαυτους, αλλά παράλληλα από τους πιο θαρραλέους ήρωες του Ιψεν. Δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο με τον Θεό. Και αν και τελικά χάνει εξαιτίας επηρμένου χαρακτήρα και υπερβολικής υπερηφάνειας, η ήττα του είναι κατά κάποιον τρόπο και νίκη: νικάει τον Θεό αφού δε διστάζει να τολμήσει αυτό που τον τρομάζει περισσότερο», σημειώνει ο Ακύλλας Καραζήσης που τον υποδύεται. «Η Αλίνε Σόλνες είναι μια γυναίκα που ζει στο παρελθόν.

Σ’ ένα παρελθόν σημαδεμένο από συμφορές, καταδικάζοντας τον εαυτό της, αλλά και τον άντρα της σε μια ζωή γεμάτη ενοχές, χωρίς χαρά, χωρίς ελπίδα», υποστηρίζει η Αλίνε Σόλνες της παράστασης, Λυδία Φωτοπούλου. «Μελαγχολική, αδύναμη και φιλάσθενη, θα ‘λεγε κάνεις ότι ζει μόνο από καθήκον, ωστόσο, σαν τεράστιος βράχος, δεμένος γύρω από τον λαιμό του Σόλνες, τον κρατάει κάτω, σε μια συμβίωση χωρίς φως».

Ολα αλλάζουν όταν εισβάλλει στη ζωή του ζευγαριού η νεαρή Χίλντε Βάνγκελ, «μια κοπέλα 23 ετών που έρχεται να ξανασυναντήσει τον Αρχιμάστορα έπειτα από 10 χρόνια, για να ξαναβιώσει αυτό που είχε νιώσει τότε, όταν τον είχε δει να κρεμάει το στεφάνι ψηλά πάνω στο καμπαναριό της πόλης της. Για τη Χίλντε αυτή η εμπειρία ήταν «τρομακτικά συναρπαστική». Από τότε ο Αρχιμάστορας είναι ο ήρωάς της», εξηγεί η Αλκηστις Πουλοπούλου. «Της είχε επίσης υποσχεθεί ότι θα ερχόταν πάλι σε δέκα χρόνια ”σαν τρολ” για να την απαγάγει. Πάει λοιπόν η ίδια για να τον βρει προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό της. Είναι ελεύθερη υλικά, δεν έχει ούτε άλλα ρούχα, ούτε λεφτά και πνευματικά δεν έχει ηθικό κώδικα. Είναι ρομαντικά αδίστακτη ως προς τον στόχο της. Θέλει να τον απαλλάξει από την ?ασθενική του συνείδηση, για να τον κάνει να πραγματοποιήσει το αδύνατο?», λέει η ίδια, σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα που ερμηνεύει.

Τη μετάφραση υπογράφει η Ερι Κύργια, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά ο Γιάννης Χουβαρδάς, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος.Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Αλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.