Στον παράδεισο η Ζωρζ Σαρή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Σήμερα θρηνούν τα Ελληνικά Γράμματα. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Ζωρζ Σαρή. Το όνομά της αποτελεί  σημείο αναφοράς  στην  παιδική και την  εφηβική λογοτεχνία, αφού έχει γράψει μερικά από τα πιο όμορφα βιβλία στο χώρο αυτό.  Η σπουδαία συγγραφέας κράτησε συντροφιά στα περισσότερα που κρατάνε ακόμα στις βιβλιοθήκες τους τα βιβλία της.

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στη Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα  πατέρας, που καταγόταν από  το Αϊβαλί.

 Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα και πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της άρχισε ο πόλεμος του 40.

Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. 

 « Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής κι ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση» είχε πει η ίδια.

Στην Κατοχή η Σαρρή παρακολούθησε μαθήματα υποκριτής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. Το 47 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, όπου γνώρισε και συναναστράφηκε σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Αξελός, η Μερκούρη και ο Μαρσέλ Καρακώστας, με τον οποίο παντρεύτηκε. Το 62 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να παίζει στο θέατρο δίπλα σε γνωστά ονόματα ηθοποιών. Η περίοδος αυτή διήρκεσε μέχρι την εποχή της δικτατορίας, όταν μαζί με ορισμένους φίλους της ηθοποιούς αποφάσισε να κάνει παθητική αντίσταση και να μην ξαναπαίξει στο θέατρο. Το καλοκαίρι εκείνο, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. «Ο Θησαυρός της Βαγίας» ξεκίνησε σαν παιχνίδι μα έμελλε να συναντήσει μεγάλη επιτυχία.

Το γεγονός αυτό στάθηκε καθοριστικό για τη Ζωρζ Σαρρή, αφού από τότε αποφάσισε να στραφεί στο γράψιμο. 

«Στο γράψιμο βρήκα ό, τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ», έλεγε χαρακτηριστικά.

Από το 1969 μέχρι σήμερα έχει γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί από ο Α΄Νεκροταφείο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.