Σπάνια κοσμήματα μεγάλης αξίας, ένα στεφάνι κι ένα βραχιόλι του 4ου π.Χ. αιώνα βρέθηκαν στα χέρια ενός ελαιοχρωματιστή και ενός συνταξιούχου αστυνομικού από την Κομοτηνή
(φωτό) Φύλλα και καρπούς βελανιδιάς φέρει το ολόχρυσο στεφάνι
Ενας μοναδικός θησαυρός του 4ου αιώνα π.Χ., αποτελούμενος από ένα χρυσό στεφάνι και ένα χρυσό βραχιόλι, ιδιαίτερα μεγάλης ιστορικής και «εμπορικής» αξίας, βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκαπήλων που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Οι συλληφθέντες -ένας συνταξιούχος αστυνομικός και ένας ελαιοχρωματιστής από την Κομοτηνή- έπεσαν στη «φάκα» της αστυνομίας αναζητώντας συνδέσμους για την προώθηση των αρχαίων κοσμημάτων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το εντυπωσιακό ολόχρυσο στεφάνι φέρει φύλλα και καρπούς βελανιδιάς και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, παρόμοια σπάνια ευρήματα έχουν πωληθεί σε τιμές ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.
Το βραχιόλι (ψέλλιο), επίσης χρυσό, σχηματίζεται από φίδια που συμπλέκονται περίτεχνα μεταξύ τους για να δώσουν τον λεγόμενο κόμβο του Ηρακλή (Ηράκλειον άμμα), ενώ κοσμείται με ερυθρό ημιπολύτιμο λίθο.
(φωτό) Το βραχιόλι σχηματίζεται από φίδια που συμπλέκονται περίτεχνα μεταξύ τους
Αρχαιολόγοι της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έκαναν μια πρώτη εκτίμηση μίλησαν για ευρήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που χρονολογούνται στον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ θα χρειαστεί επιπλέον έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευση και η ακριβέστερη χρονολόγησή τους.
Οι αρχαιολόγοι πάντως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το αν το στεφάνι είναι μακεδονικό ή εάν ανήκει σε άλλη ελληνική περιφέρεια.
Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν πληροφορίες για τον 41 ετών πομακικής καταγωγής ελαιοχρωματιστή, κάτοικο Ροδόπης, ο οποίος είχε στην κατοχή του μεγάλης αξίας αρχαία αντικείμενα, προϊόντα λαθρανασκαφών στον βορειοελλαδικό χώρο, και αναζητούσε αγοραστές.
Εντόπισαν τον συγκεκριμένο άνδρα και τον έθεσαν υπό παρακολούθηση, καθώς ερχόταν σε επαφή με άτομα που θα εκτιμούσαν την αξία των ευρημάτων και θα αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ελαιοχρωματιστής βρέθηκε να κινείται γι’ αυτόν τον λόγο στην περιοχή της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο με οδηγό έναν 60χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, επίσης κάτοικο Κομοτηνής.
Δόθηκε εντολή σε άνδρες της Τροχαίας και της ΟΠΚΕ να τους σταματήσουν για έλεγχο, κατά τον οποίο βρέθηκαν τα δύο πολύτιμα αρχαία ευρήματα, τα οποία έκρυβαν μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών, κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελαιοχρωματιστής υποστήριξε πως θα συναντούσε την Πέμπτη κάποιο άτομο στη Θεσσαλονίκη για την εκτίμηση της αξίας του στεφανιού και του βραχιολιού. Ο ίδιος φέρεται πως προσδοκούσε να λάβει ποσό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την πώλησή τους, ενώ ερευνάται ο ρόλος του συνταξιούχου αστυνομικού στην υπόθεση.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Την εκτίμηση για την εμπορική αξία αλλά και για τη γνησιότητα των δύο θησαυρών θα κάνει ειδική επιτροπή που θα ορίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στεφάνια από… το Λονδίνο έως το Λος Αντζελες
Μόλις πριν από 1,5 μήνα πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο ένα μακεδονικό χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς, σε τιμή υψηλότερη από την αρχική, στα 221.306 ευρώ.
Το στεφάνι είχε διάμετρο 21 εκατοστά, ήταν διακοσμημένο με μακρόστενα φύλλα λόγχης και καρπούς πάνω στα καλοφτιαγμένα στελέχη του, έφερε όμως σύγχρονες παρεμβάσεις πάνω του.
Στην πρόσφατη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την αρχαιοκαπηλία και ανεκτίμητους θησαυρούς που βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων, εκτέθηκε και το μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε στη χώρα μας το 2007 από το Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ