«Έφυγε» ο συγγραφέας της «Ιερής πείνας»

barry_unsworth
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο συγγραφέας της «Ιερής πείνας», Μπάρι Ανσγουορθ, από τους σημαντικούς εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Αφησε την τελευταία του πνοή στην Περούτζια της Ιταλίας, την περασμένη Τρίτη, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η λογοτεχνική ατζέντης του στην Αμερική, Λόις Γουάλας.

Γεννημένος το 1930 στη βορειοανατολική Αγγλία, σε μια οικογένεια ανθρακωρύχων και με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο Ανσγουορθ πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή του μακριά από τη πατρίδα του.

Στη δεκαετία του ΄60 δίδασκε Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (δίδαξε και στην Κωνσταντινούπολη), εργάστηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο και τότε άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο «Το νησί του Πασχάλη», το οποίο εκδόθηκε το 1980 και διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί την εποχή της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στο σινεμά με πρωταγωνιστές τους Μπεν Κίνγκσλεϊ και Ελεν Μίρεν, ενώ ήταν υποψήφιο για Μπούκερ.

Το πολυπόθητο βραβείο όμως κέρδισε το 1992 με επόμενο βιβλίο του, το αριστουργηματικό «Ιερή πείνα», με θέμα το δουλεμπόριο τον 18ο αιώνα, από κοινού με τον «Αγγλο ασθενή» του Οντάατζε. Σε άλλο βιβλίο του, «The Greeks have a word for it», αμετάφραστο στο Ελληνικά, αναφέρεται στον ελληνικό Εμφύλιο. Στην Ελλάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με το ιστορικό μυθιστόρημα. «Η ίδια η χώρα με ώθησε να αισθανθώ το βάρος της Ιστορίας», δήλωσε σε ελληνικό έντυπο πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στη χώρα μας και της διάλεξής του στο Κολέγιο Deree. Εγραψε συνολικά 17 βιβλία.

Δ. Ρουμπούλα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.