Σημαντικό το έργο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας   Μιχαλιτσιάνου

«Μα η καρδιά λέει: «Στάσου ακόμα!!!» (Καζαντζάκης- Αναφορά στον Γκρέκο)

Χρόνια τώρα φροντίζει τις καρδιές όλων μας , και ο ίδιος πάντα βασίζεται στην καρδιά του και στις προσταγές της. Είναι αυτή που χρόνια τώρα τον καθοδηγεί και δεν λάθεψε…. Η  καρδιά του, που όταν τον κάνει να ονειρεύεται γκρίζο βλέπει ουρανό.

Είχα την τύχη να είμαι παρούσα,  όταν ο σπουδαίος καρδιολόγος Γιώργος Βήχας  βρήκε τις λέξεις για να εκφράσει τις υψηλές του σκέψεις για να ανακοινώσει στους συναγωνιστές του στο όνειρο για την ελευθερία τη πατρίδας την δημιουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ! Ο Γιώργος Βήχας που στην καταιγίδα διατηρούσε πάντα άσβεστη την ελπίδα και  κάθε του στιγμή είναι μια δημιουργία, όπως λέει ο Kipling στο γνωστό «Αν» μεταλαμπάδευσε την ιδέα του σε άλλους συνανθρώπους του που αγκάλισαν το όραμά του. Με βασικούς συνεργάτες στο πλάι του τον  Χρήστο Σιδέρη και Μαρία Ζαπατίνα που κατέθεσαν κυριολεκτικά την ψυχή τους ,  βρήκε ανταπόκριση από συναδέλφους του  όλων των ειδικοτήτων που ετάχθησαν για τον ιερό αυτό σκοπό , αλλά και δεκάδες ευαισθητοποιημένους εθελοντές  που επάνδρωσαν  την προσπάθεια – πόσο λυπάμαι που απέχω από αυτή – και  φυσικά με την συνεργασία και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ελληνικού –Αργυρούπολης το όραμά του Γιώργου Βήχα βρήκε  ανταπόκριση από  τις αντιδράσεις όλων εκείνων που καθόρισαν την ίδια την υφή του έργου και στους οποίους και αφιερώνεται. Ένα όραμα που κατάφερε να οργανωθεί με επίπονες προσπάθειες από την εικόνα ενός κόσμου που καταρρέει και να μετατραπεί σε έναν άλλο κόσμο που σίγουρα θα ανατείλει μέσα από τα ερείπια. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ήταν απόρροια μιας ανάγκης να αντιληφθούμε όλοι μας τον κόσμο και τη ζωή εκφράζοντας αλλά και προσλαμβάνοντας το όραμά της, και όλο αυτό καθίσταται μια γοητευτική περιπέτεια, για την οποία τελικά αξίζει να ζει κανείς.

Στο  ΜΚΙΕ βρίσκουν καθημερινά απάγκιο δεκάδες άποροι συνάνθρωποί μας, που  στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και  δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν ένα γιατρό γιατί έχουν καταρρεύσει οικονομικά.  Το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με ελάχιστους ή μηδαμινούς οικονομικούς πόρους που κατοικούν στα όρια των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Αγίου Δημητρίου και στερούνται κοινωνικής ασφάλισης. Είναι στελεχωμένο με εθελοντές φαρμακοποιούς, γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές, διαφόρων ειδικοτήτων όπως, Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Παιδίατροι, Ψυχολόγοι, Ρεφλεξολόγοι, Ομοιοπαθητικοί, Βελονιστές κ.α. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ανάγκη για περισσότερους εθελοντές, ενώ οι πολίτες μπορούν επίσης να προσφέρουν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν για το Κοινωνικό Φαρμακείο. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης 210-9961-973

Και  στο κινητό τηλέφωνο 6972-892-181 ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο στο  blog http://mki-ellinikou.blogspot.com.

«Η Κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και ο Ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων»

Στο μεταξύ με επιτυχία έγινε η  προγραμματισμένη Ημερίδα της στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, που οργανώθηκε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού , που δικαιώνει τον ρόλο της ύπαρξής του και δια της ενημέρωσης, με ένα θέμα που καίει την Ελληνική Κοινωνία , όπως είναι  «Η Κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και ο Ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων», 

Βασικοί ομιλητές ήταν οι Κωσταρίδου Στ. (Παιδίατρος, Διευθύντρια Γεν. Νοσ. Παίδων Πεντέλης), Παπαδακάκης Εμμ. (Ορθοπεδικός, Διευθυντής ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου), Μαραγκός Ι. (Οδοντίατρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης), Βήχας Γ. (Καρδιολόγος), Ρώτα Μ. (Ψυχολόγος), όλοι εθελοντές του ΜΚΙΕ. Ακόμα, τον λόγο πήραν οι Λιβαδάς Κων. (Ιατρός, Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας), Κομνής Θ. (Οδοντίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης), Μιχελάκου Π. (Παιδοψυχίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας) και Θάνου Ευγ. (Γενική Διευθύντρια Γιατρών του Κόσμου). Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο οποίος παρίστατο στην Ημερίδα, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης που επιβάλλει η εποχή, καθώς και οι συνθήκες εξαθλίωσης τις οποίες βιώνει μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. 

Ο  Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης , ο οποίος έχει στηρίξει έμπρακτα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων, καταλήγοντας στο ότι έχουμε χρέος να ενισχύουμε τέτοιες πρωτοβουλίες με όλες μας τις δυνάμεις.

Οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στην  ζοφερή πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, όπως την βιώνουν οι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και αυτοί των κοινωνικών ιατρείων. Κοινός τόπος ήταν ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα οποία  δρουν βάσει των σαρωτικών αλλαγών που έχει δημιουργήσει η κρίση στον χώρο της υγείας και δεν επιδιώκουν να υποκαταστήσουν το έργο που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία. Ακόμα, έμφαση δόθηκε στον χαρακτήρα των Κοινωνικών Ιατρείων, τα οποία λειτουργούν τόσο ως χώρος αλληλεγγύης όσο και ανατροπής.

Ο Ιωάννης Μαραγκός, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, οδοντίατρος, εθελοντής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, μετέφερε την εμπειρία του από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου:

«Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, με την ανεργία και την φτώχεια να πλήττουν σχεδόν κάθε σπίτι, έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες του πληθυσμού διογκώνοντας δραματικά τον αριθμό των πολιτών που πλέον απευθύνονται στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως ζητούν στήριξη στην αναζήτηση εργασίας, διευκόλυνση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εν τέλει βοήθεια στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών σίτισης, στέγης, ακόμη και ένδυσης. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η πολύ μεγάλη αύξηση ατόμων που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών που αφορούν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι οι εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια κοινωνικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης ανηλίκων γίνονται και αυτές ολοένα και περισσότερες.»

«Η ομολογουμένως δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί πολλοί συμπολίτες μας» σχολίασε ο κ. Μαραγκός, «  είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό του αριθμού των εξυπηρετούμενων από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μέσα σε ένα χρόνο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ενώ το Πάσχα του 2011 ενισχύθηκαν με ένα μικρό οικονομικό βοήθημα από το Δήμο 50 οικογένειες της περιοχής μας με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, το Πάσχα του 2012 οι οικογένειες στις όποιες χορηγήθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν τις 170.»

Αναφερόμενος στο ΜΙΚΙΕ και σε άλλες προσπάθειας  υπογράμμισε:

«Η λειτουργία και η προσφορά του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι πλέον νομίζω γνωστές, καθώς ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν έγιναν τα εγκαίνια, έχουν εξυπηρετηθεί από τους εθελοντές ιατρούς, την γραμματεία και το Κοινωνικό Φαρμακείο εκατοντάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Συμπληρωματικά, με πρωτοβουλία του Δήμου μας παρέχονται ήδη με μεγάλη επιτυχία από το καλοκαίρι του 2011 δωρεάν υπηρεσίες υγείας μέσω ενός καινοτόμου Δικτύου Εθελοντών Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, που διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στην πόλη μας καθώς και Διαγνωστικών και Μικροβιολογικών Κέντρων της περιοχής, που εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες κατόπιν σχετικής κοινωνικής έρευνας και παραπεμπτικού σημειώματος από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ειλικρινά νομίζω ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε σε τοπικό επίπεδο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, παρά τα ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό και πόρους και την ευρύτερη δυσλειτουργία των Δημόσιων Δομών Υγείας.»

Ο καρδιολόγος  Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, εθελοντής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, τόνισε από την πλευρά του:

«Τα  τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα βιώνουμε μια βίαιη και ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Η ανεργία, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και οι απάνθρωποι και υπέρογκοι φόροι και χαράτσια οδηγούν ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού σε οικονομικό αδιέξοδο και στην απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης. Ταυτόχρονα βλέπουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να καταρρέει, την κοινωνική και προνοιακή πολιτική να εξαφανίζονται. Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά της κρίσης, η αλληλεγγύη. Τα Κοινωνικά Ιατρεία προσφέρουν δύο βασικά εφόδια στον ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Δύο όπλα που τον μετατρέπουν από ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη σε μαχητικό οπλίτη. Ένας πολίτης-οπλίτης που μπορεί πλέον να αντισταθεί και να ανατρέψει όλα εκείνα τα σχέδια που τον έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και τον μαρασμό.»

Η ψυχολόγος του ΜΚΙΕ Μαρία Ρώτα μετέφερε ο, τι ‘έχει αποκομίσει  από ανθρώπους που βλέπει σε καθημερινή βάση και έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη:

««Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ παύουν να αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Το Μητροπολιτικό Ιατρείο αρχίζει να γίνεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς και στήριξης στη ζωή τους. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον άλλες δύο ειδικότητες εθελοντών γιατρών και θεραπευτών. Αυτό αυτόματα τους δημιουργεί ένα σημαντικό αίσθημα ασφάλειας, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα απόλυτης ανασφάλειας, και τους ενισχύει πολύ και το αίσθημα της αυτοεκτίμησης τους. Εκφράζουν ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για την ύπαρξη αυτού του ιατρείου.»

Η  Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης Σταυρούλα Κωταρίδου , εθελόντρια του ΜΚΙΕ, έθιξε το θέμα πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση:

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους μιλήσουμε ειλικρινά- αποφεύγοντας, όμως, τις υπερβολές. Πρέπει να βλέπουμε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά και να σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.