Της Λαμπριάνας Κυριακού
Με τον ήλιο στα μαλλιά. Αγκαλιασμένη με χρυσές αμμουδιές, περικυκλωμένη με καταγάλανα νερά και στα εσώψυχα της να ξεπροβάλλουν γραφικά χωριά με μυρωδιές παράδοσης και αυθεντικότητας.
Κύπρος. Η γη της λεμονιάς της Ελιάς. Ένας μοναδικός προορισμός για πολύ εκλεκτικούς περιηγητές που θέλουν να τα ζήσουν όλα. Από την παράδοση , μέχρι τα ξέφρενα παραλιακά θέρετρα.
Το νησί που υπόσχεται τις πιο μαγευτικές διακοπές.
Πάφος:
Στο νησί υπάρχουν δυο αεροδρόμια. Ο Αερολιμένας Λάρνακας και ο Αερολιμένας Πάφου.
Η Πάφος βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό μέρος της Κύπρου. Είναι διάσημη για τα λουτρά όπου η θεά Αφροδίτη Λουζόταν.
Εκεί, μπορείς να συναντήσει κανείς τους Τάφους των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Επίσης η στήλη του Αποστόλου Παύλου, οπού ο Απόστολος βασανίστηκε και μαστιγώθηκε με «σαράντα παρά μία» ως τιμωρία για την εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στον τόπο κατά την Ιεραποστολική του δράση. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται, κάτω από την επιφάνεια της γης οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής και του Αγ. Λαμπριανού όπου γίνονταν οι πρώτες θρησκευτικές τελετές από τους Χριστιανούς όταν διώκονταν. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: η Κάτω Πάφος βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού.
Πέτρα του Ρωμιού ή αλλιώς η πέτρα της Αφροδίτης, εκεί όπου ο Ζέφυρος με το παιχνίδισμα του, έσπρωξε την θεά Αφροδίτη να αναδυθεί μέσα από τους αφρούς της Κυπριακής ακτής. Εκεί όπου ο επισκέπτης μπορεί άνετα να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά και να χαζέψει την εξαιρετική θέα.
Λεμεσός
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τη Λευκωσία. Άρχισε να ακμάζει μετά την Εισβολή του Αττίλα το 1975. Βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου και φημίζεται για την νυχτερινή της ζωή. Επίσης η Λεμεσός διαθέτει όμορφες παραλίες όπου μπορεί ο επισκέψεις να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Η πόλη της Λεμεσού άρχισε να αναφέρεται στην ιστορία κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολις. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο η Λεμεσός φιλοξένησε το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, με τη στέψη να γίνεται επίσης στη Λεμεσό. Αργότερα, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, ιδρύθηκε το αρχηγείο τους στα δυτικά της Λεμεσού, γνωστό σήμερα ως Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή της παραγωγής κρασιού στο νησί, κυρίως του γλυκού κρασιού, της Κουμανταρίας, η οποία φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο.
Λάρνακα
Η Λάρνακα είναι η γενέτειρα του αρχαίου Ζήνωνα και βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Διαθέτει ένα από τα αρχαιότερα βασίλεια της Κύπρου το Κίτιο. Το Κίτιο, ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους τον 14ο π.Χ. αιώνα, υπήρξε αργότερα σημαντική αποικία τωνΦοινίκων. Είναι, μεταξύ άλλων, γνωστό από την εκστρατεία του Κίμωνος του Αθηναίου, ο οποίος πέθανε ενώ το πολιορκούσε. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. το Κίτιο είχε αρχίσει να εκχριστιανίζεται, ο Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Χριστού, είχε γίνει ο πρώτος επίσκοπος της πόλης.
Στη Λάρνακα βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο. Ο πιο φημισμένος παραλιακός πεζόδρομος είναι οι λεγόμενες Φοινικούδες όπου μπορείς να κάνει ένα ανέμελο περπάτημα, βλέποντας τη Θάλασσα, απολαμβάνοντας ένα καφέ, τρώγοντας ένα παγωτό. Η περιοχή αναπτύχθηκε μετά την Ανεξαρτησία του νησιού και είναι ένας από τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού.
Κατά την περίοδοι 1570 – 1878, η Λάρνακα ή αλλιώς Σκαλα, ήταν η πόλη των προξενείων και των εμπορευομένων , ήταν η πιο αναπτυγμένη πόλη μιας και εκεί βρισκόταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, όπου έκαναν σταθμό {σκάλα} τα καράβια των ξένων εμπόρων.
Αγία Νάπα
Είναι η δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του νησιού μιας και διαθέτει τις πιο χρυσές αμμουδιές και τα πιο καταγάλανα νερά του νησιού. Βρίσκεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πήρε την ονομασία της από το ομώνυμο μοναστήρι που κατά την Ενετική κατοχή, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.
Οι περισσότερες από τις παραλίες της Αγίας Νάπας είναι πολύ καλά οργανωμένες και διαθέτουν το οικολογικό σήμα ‘Γαλάζια Σημαία’. Η ακτή, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά και το πάρκο του Κάβο Γκρέκο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες πεζοπορίας.
Τα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας είναι αρκετά μοντέρνα, και πολλά από αυτά είναι πολυτελή, 4 ή και 5 αστέρων. Τα περισσότερα είναι χτισμένα πάνω στην παραλία ή πολύ κοντά και προσφέρουν εξαιρετική θέα στη θάλασσα.
Τα φυσικά αξιοθέτα της Αγίας Νάπας στη βάση δεδομένων μας περιλαμβάνουν 13 παραλίες, 5 μονοπάτια, 1 υγροβιότοπο, 4 αιωνόβια δέντρα, 2 ομάδες θαλασσινών σπηλιών, ένα πάρκο και ένα ‘ιδιαίτερο’ μικρό καταφύγιο αλιευτικών σκαφών.
Πλάτρες
« Τα αηδόνια δεν σ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες» έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης το 1953 ενώ βρισκόταν στην περιοχή και δημιουργώντας ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του.
Οι Πλάτρες είναι το κυριότερο ορεινό θέρετρο της Κύπρου. Κατάλληλος προορισμός για τους φυσιολάτρες, μιας και βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους και περιβάλλεται από δάσος. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περπατήσει στα μονοπάτια της φύσης και να δροσιστεί στους καταρράκτες των Καληδωνίων. Επίσης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα πιο σημαντικά ιστορικά μοναστήρια του νησιού.
Επίσης Αξίζει να πάει κανείς στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου Κέντρο αναφοράς, είναι η Εικόνα της Παναγίας, που, όπως μεταδίδεται από γενεά σε γενεά, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος τη ζωγράφισε, έχοντας ως πρότυπο την ίδια τη Θεοτόκο. Η Αγία Εικόνα είναι γνωστή και ως Παναγία η Ελεούσα (πηγή ελέους). Σ’ αυτήν εικονίζεται η Παναγία να βαστάζει με το δεξί της χέρι τον Χριστό. Χαίρει πανορθόδοξης φήμης και αρκετές εικόνες σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, είναι αφιερωμένες στην Παναγία του Κύκκου, ένδειξη του μεγάλου σεβασμού που απολαμβάνει ανάμεσα στους ορθόδοξους λαούς.
Λεύκαρα
Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου, γνωστό για τα κεντήματά του, τα λευκαρίτικα, καθώς και για την αργυροχοΐα του. Το όνομά του προέρχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των γύρω βουνών. Το χωριό χωρίζεται διοικητικά σε δύο μέρη, τα Πάνω Λεύκαρα, που αποτελούν δήμο, και την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων.
Αναφορά στα Λεύκαρα γίνεται στο έργο του χρονογράφου Λεοντίου Μαχαιρά ως τόπος γέννησης του αγίου Νεοφύτου (1134 – ~1219). Το σπίτι όπου ο άγιος Νεόφυτος συναντήθηκε με τη μέλλουσα γυναίκα του πριν φύγει για να γίνει μοναχός, αποτελούμενο από ένα δωμάτιο, υπάρχει ακόμη ως μέρος μιας νεότερης οικίας, ενώ ο απ’ έξω δρόμος φέρει το όνομα του αγίου.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας τα Λεύκαρα αποτελούσαν φέουδο, περιλαμβανόμενο μάλιστα στα βασιλικά κτήματα. Σύμφωνα μάλιστα με το θρύλο, το χωριό επισκέφτηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1481, αγοράζοντας ένα κέντημα για την αγία τράπεζα του καθεδρικού ναού του Μιλάνο.
Λευκωσία – η Πρωτεύουσα
Μια Βόλτα στην Πρωτεύουσα του νησιού πρέπει να την κάνει κανείς. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης , μιας και τα έχει όλα.
Η Λευκωσία είναι γνωστή με το Ιταλικό της όνομα Nicosia. Η Λευκωσία είναι σημαντικός οικονομικός πόλος, με πολλά καταστήματα, τρία σύγχρονα εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και κέντρα ψυχαγωγίας. Η Λευκωσία κατατάσσεται διεθνώς ως η πλουσιότερη, σε κατά κεφαλήν εισόδημα, πόλη της Ανατολικής Μεσογείου και η δέκατη πλουσιότερη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη.
Η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία 5 κυπριακών τραπεζών. Υπάρχουν πάνω από 15 ξενοδοχεία στην επαρχία Λευκωσίας. Η πόλη κατατάσσεται το 185ο πιο ακριβό μέρος στον κόσμο από 300 διεθνείς τοποθεσίες. Η πόλη είναι ένα εμπορικό κέντρο και κατασκευάζει υφάσματα, δερμάτινα, κεραμικά, πλαστικά και άλλα προϊόντα. Πολλά ορυχεία χαλκού βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η Λευκωσία αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τεσσάρων άλλων πανεπιστημίων. Eίναι η μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το βόρειο μέρος της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Είναι επίσης γνωστή και με το αρχαίο της όνομα, Λήδρα.
Διάδοχος πόλη των αρχαίων Λεδρών, ενός από τα δώδεκα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου που είχαν ιδρυθεί από τους Αχαιούς μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Ίχνη της αρχαίας εκείνης πόλης, χρονολογούμενα από τα προϊστορικά χρόνια, είχαν βρεθεί στο λόφο νοτιοανατολικά της σημερινής Λευκωσίας (συνοικία Αγίας Παρασκευής).
Αξίζει να επισκεφτείς τα μουσεία της – τη Λαική γειτονιά, όπου εκεί θα έρθεις αντιμέτωπος με την κυπριακή παράδοση και την πραγματική αλήθεια της Πράσινης γραμμής.