«Έφυγε» ο συγγραφέας των «Σουηδικών σπίρτων»

robert_sabatier
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Σουηδικά σπίρτα», ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, Ρομπέρ Σαμπατιέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Γεννημένος το 1923 στη Μονμάρτρη, ο Σαμπατιέ αναβίωσε στα πάνω από είκοσι μυθιστορήματά του το ανέμελο και κάπως αναρχικό Παρίσι της δεκαετίας του ’30.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Αλέν και ο νέγρος» (1953) έγινε δεκτό ως το πρώτο γαλλικό αντιρατσιστικό μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Ζιλιέν Ντουβιβιέ. Ο Αλμπέρ Καμί ήταν ένας από εκείνους που τον παρότρυναν να συνεχίσει να γράφει. Τα «Σουηδικά σπίρτα» (1969), η πρώτη σειρά από τις περιπέτειες του νεαρού Ολιβιέ, ορφανού όπως και ο συγγραφέας από τα 12 του, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και λαϊκή αναγνώριση. Για λίγες ψήφους δεν είχε κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο Γκονκούρ.

Ο Σαμπατιέ μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια προσέθεσε άλλα επτά επεισόδια με περιπέτειες του Ολιβιέ («Τα άγρια φουντούκια», «Δαυίδ και Ολιβιέ», «Ολιβιέ κι οι φίλοι του» κ.ά.). Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του κυρίως ποιητή. Εκτός από περίπου δέκα ποιητικές συλλογές, έγραψε μια «Ιστορία της γαλλικής ποίησης» σε εννέα τόμους, έχοντας διαβάσει 25 εκατομμύρια στίχους μέσα σε 40 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.