Η Αρχαία Ολυμπία πάει Βερολίνο

verolino_mythos_olympia
Facebook
Twitter
LinkedIn

579 θησαυρούς στέλνει η χώρα μας στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου

«Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 3 Αυγούστου και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του 2013

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου δίνουν τη δυνατότητα στο Βερολίνο να τραβήξει τα βλέμματα. Στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου, ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου διατηρείται ένα μικρό τμήμα του Τείχους, οι Γερμανοί θα προσελκύσουν την προσοχη με στοιχεία της Ιστορίας μας.

«Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 3 Αυγούστου και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του 2013. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck. Επικεντρώνεται στο αρχαίο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία, τους παράλληλους αθλητικούς αγώνες και την ιστορία των ανασκαφών, τις οποίες διευθύνει από τον 19ο αιώνα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Από το Βερολίνο θα μεταφερθεί στην Ντόχα του Κατάρ και κατόπιν θα τη δούμε κι εμείς, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας συναντήθηκε χθες με τον διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου Ελευθέριο Οικονόμου, με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής. Κατά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός εξήρε τη σημασία της έκθεσης, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα για την Αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα, μετέφερε στον κ. Οικονόμου την πρόθεσή του να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η δραστηριότητα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Σε μικρογραφία θα παρουσιάζεται η Νίκη του Παιωνίου

Περισσότερα από 1.000 θα είναι τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν. Από αυτά, 579 θα αποσταλούν από τη χώρα μας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Νομισματικό Μουσείο). Τα υπόλοιπα προέρχονται από τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, το Λούβρο και τις αρχαιολογικές συλλογές Δρέσδης και Μονάχου.

Ο Ερμής του Πραξιτέλους δεν θα ταξιδέψει στο Βερολίνο

Τα αρχαία που στέλνουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα αγγεία, τα χάλκινα (από τη μοναδική, θαυμαστή συλλογή της Αρχαίας Ολυμπίας), τα ειδώλια, οι προτομές, τα νομίσματα θα εκτεθούν μαζί με τεκμήρια από ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην ιερά άλτη, αλλά και με ενθυμήματα από σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χωρίς να εξαιρούμε τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936, που έγιναν με τον Χίτλερ στην εξουσία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 3.500 τετραγωνικά, στο ισόγειο του μουσείου, με βάση τρεις θεματικούς άξονες: Το ελληνικό ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας – Θεοί και λατρεία, ναοί και βωμοί, ιστορικά γεγονότα. Οι έρευνες στην Αρχαία Ολυμπία – Ερευνες, ανασκαφές, αναστηλώσεις. Οι αθλητικοί αγώνες – Ο αθλητισμός στην Ολυμπία και η κοινωνική του σημασία – Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – Ιστορία, εξέλιξη, σημασία / στάδια και αθλήματα.

Ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρχει παρουσίαση του αφιερωμένου στον Δία οπλισμού και αναπαράσταση ενός τροπαίου με ευρήματα από το Βερολίνο και την Αθήνα.

Ανάλογα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για την παράσταση ναών και βωμών. Αρχιτεκτονικά μέλη θα μαρτυρούν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και γύψινα εκμαγεία όλων των γλυπτών των αετωμάτων σε γνήσιο μέγεθος θα δείχνουν την ομορφιά και την πλαστικότητά τους.

Σε μικρογραφία, λόγω του τεράστιου ύψους της, θα παρουσιάζεται η Νίκη του Παιωνίου. Σχέδια και πίνακες θα δίνουν την εικόνα ζωγράφων και σχεδιαστών για το πώς φαντάστηκαν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

TA ΠΡΩΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ «ΕΡΜΗ»

To άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους, αν και το πλέον διάσημο εύρημα στην αρχαία Ολυμπία, δεν θα ταξιδέψει. Δεν ζητήθηκε καν, καθώς εκτιμήθηκε ότι λόγω της μοναδικότητας και της σημασίας του δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία. Το διαμάντι της Ολυμπίας βρέθηκε άθικτο επάνω στο βάθρο του στις 26 Απριλίου του 1877 από Γερμανούς αρχαιολόγους και θα παρουσιαστεί με το πρώτο εκμαγείο που είχε ληφθεί τότε.

Χρονολογείται από το 343 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου. Είναι το μόνο αυθεντικό σωζόμενο έργο του Πραξιτέλους, (μαζί με την κεφαλή του κολοσσικού αγάλματος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος), αν και λέγεται πως ίσως είναι ρωμαϊκό αντίγραφο.

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ

Ένα χάλκινο αγαλματίδιο δρομέα, που εκλάπη από το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας τον Φεβρουάριο, επρόκειτο να μεταφερθεί στο Βερολίνο για την έκθεση αυτή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.