Νέα των δημόσιων media… (14/07/2012)

ert_ktirio3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των δημόσιων media…

Ο «ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ με την οδό Ζαλοκώστα»

Θυμάστε την περίφημη φράση του «ομφάλιου λώρου της ΕΡΤ με την οδό Ζαλοκώστα», όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών και το υπουργείο Τύπου. Τότε, όπως καταγγελλόταν κάθε φορά από την εκάστοτε αντιπολίτευση, τα δελτία ειδήσεων στην πραγματικότητα συντάσσονταν από την οδό Ζαλοκώστα. Οι παλαιότεροι πιθανώς να ενθυμούνται τις κυρώσεις που υπέστησαν δημοσιογράφοι παρουσιαστές ειδήσεων επειδή αρνήθηκαν να διαβάσουν την περίφημη είδηση «περί άφθονης διούρησης» που είχε ο τότε ο Πρωθυπουργός, μετά από σοβαρή εγχείριση που υποβλήθηκε στο Χέρφιλντ, επειδή η είδηση αυτή γράφτηκε απευθείας από την Ζαλοκώστα (από άγνωστο συντάκτη).

***

Οι νεότεροι και αυτοί ενθυμούνται ότι μέχρις προσφάτως κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση, άλλαζε όχι μόνον ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, αλλά και ο διευθυντής ειδήσεων, οι ρεπόρτερ, ακόμα και οι παρουσιαστές ειδήσεων. Ο ομφάλιος λώρος της δημόσιας τηλεόρασης με την εκάστοτε κυβέρνηση συνεχώς παραμόνευε. Ποτέ όμως δεν επιτέθηκαν κυβερνητικά όργανα εναντίον της ΕΡΤ μέσω… Twitter ή μέσω επιστολών.

***

Να, πάρτε για παράδειγμα τον διευθυντή του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρούτη που για δεύτερη ημέρα επιτίθεται στους δημοσιογράφους της ΝΕΤ για την ευνοϊκή μεταχείριση, κατά την εκτίμησή του, που είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην πρωινή ζώνη. Αφού καταγράφει ένα σωρό παρατυπίες της ΕΡΤ από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά αναφέρει με νόημα: «Δεν είμαι πολιτικός, οπότε φοβάμαι ότι θα με κόψουν από κανένα πάνελ επειδή έχω άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων, δεν με πτοούν οι ύβρεις. Δεν πρόκειται να αλλάξω, έστω και αν ενοχλώ…»

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=466664

Ενόχλησε η ΕΡΤ

του Γιώργου Κογιάννη

Η ΕΡΤ ενόχλησε. Και ενόχλησε πολύ τον τελευταίο χρόνο. Ενόχλησε γιατί απέκτησε φωνή, παρέμβαση κι έγινε σημείο αναφοράς. Γιατί έβγαλε δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να έχει «γραμμή» και χωρίς να υπηρετεί συμφέροντα. Γιατί δεν έπαιξε τα «ρέστα» της στο παιχνίδι ούτε του «Ζήτω το Μνημόνιο», ούτε του «Κάψτε το Μνημόνιο».

Η ΕΡΤ ενόχλησε γιατί έδωσε λόγο σε όλες τις πλευρές και βήμα σε όλες τις απόψεις. Χωρίς τρομολαγνεία, με ψυχραιμία και με σεβασμό στον τηλεθεατή, τον …κοινό του νου και το αυτονόητο – όσο και ξεχασμένο απ΄το μιντιακό star system– δικαίωμά του στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση.

Η ΕΡΤ ενόχλησε γιατί δεν «μάσησε» στις απειλές, τους ωμούς εκβιασμούς, τις υποδείξεις των πάσης φύσεως παρατρεχάμενων και τις πιέσεις όσων θέλουν τη δημόσια τηλεόραση να λειτουργεί ως παραμάγαζο κομματικών γραφείων. Και ήταν πολλές και απροκάλυπτες οι πιέσεις αυτές. Ενόχλησε η ΕΡΤ μέχρι και γιατί αξιολόγησε τις ειδήσεις με δημοσιογραφικά κριτήρια και όχι με βάση τη …σειρά κατάταξης των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές!

Ενόχλησε η ΕΡΤ. Γι αυτό και πολιτικοί αρχηγοί μεγάλων κομμάτων παρά τις συνεχείς προσκλήσεις, γραπτές και προφορικές, επέλεξαν να …σνομπάρουν τη δημόσια τηλεόραση, να μην εμφανιστούν και να μην δώσουν συνέντευξη σε καμία εκπομπή της ή δελτίο ειδήσεων. Οποία ειρωνεία, δε: Οι συνεργάτες των ιδιων αρχηγών μας κατηγορούν τώρα ότι …αρνηθήκαμε να τους δώσουμε λόγο, ότι αρνηθήκαμε ακόμη και να τους προσκαλέσουμε.

Η ΕΡΤ ενόχλησε κι άλλους. Τάραξε τα βαλτώδη νερά ενός μέρους του συστημικού μιντιακού στερεώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι έφτασαν στο σημείο ακόμη και να παραποιήσουν τα επίσημα στοιχεία της AGΒ για να αποσιωπήσουν την πρωτιά της ΕΡΤ στην τηλεθέαση της βραδιάς των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Η ΕΡΤ «ενόχλησε», λένε κάποιοι, επειδή πληρώνεται από τους έλληνες φορολογούμενους. Παρεμπιπτόντως, και εκείνοι που «ενοχλήθηκαν» από τους ίδιους φορολογούμενους πληρώνονται ως έμμισθοι κομματικοί υπάλληλοι. Εξ ου, ενδεχομένως, και έχουν μπερδέψει τον ρόλο των δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης με εκείνον των, παλαιάς κοπής, πληρωμένων κομματικών κονδυλοφόρων.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ όμως δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Και τα διευθυντικά της στελέχη, για πρώτη φορά, προέρχονται από τα σπλάχνα της και δεν «φυτεύτηκαν» από τον όποιο υπουργό ή κομματικό παράγοντα. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κρίνονται καθημερινά από τους τηλεθεατές για το προϊόν που παράγουν, την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν και την εγκυρότητα της δουλειάς τους. Και τον τελευταίο χρόνο κρίθηκαν επιτυχώς, προφανώς πέραν του επιθυμητού και ανεκτού για κάποιους.

Ας το μετρήσουν αυτό όσοι έμμισθοι υποβολείς κρύβονται πίσω από δήθεν θεσμικούς φερετζέδες και κάνουν ασκήσεις κομματικής υποκρισίας βάφοντας χρωματιστά παπαγαλάκια. Κι ας αδράξουν την ευκαιρία και οι κυβερνητικοί εταίροι να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ποια δημόσια τηλεόραση θέλουν τελικά: Μια δημόσια τηλεόραση-φερέφωνο του εκάστοτε κυβερνητισμού ή μια δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη και υπόλογη μόνον σ΄εκείνους που όντως την πληρώνουν – τους φορολογούμενους τηλεθεατές;

*Ο Γιώργος Κογιάννης είναι δημοσιογράφος και Διευθυντής Ειδήσεων της ΝΕΤ (όχι κατ΄επάγγελμα…)

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=16836

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.