Νέο μεγάλο τριετές πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα από το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης

wanderings_of_odysseus_mcf
Facebook
Twitter
LinkedIn

(φωτό) Η παράσταση «Wanderings of Odysseus» είναι βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου και θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Κακογιάννη από το Stanford Summer Theatre

Την παράσταση «Wanderings of Odysseus» (βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου), καθώς επίσης και σεμινάριο και εργαστήρια επικεντρωμένα στη δραματοποίηση και τη σκηνική πραγμάτωση του έπους με εισηγητές του Stanford Summer Theatre του Πανεπιστημίου του Stanford παρουσιάζει το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2012. Η επιλογή της συνεργασίας δεν είναι τυχαία δεδομένου του ότι στον τομέα του αρχαίου δράματος είχε ασχοληθεί επισταμένως ο Μιχάλης Κακογιάννης, με επιστέγασμα τη σκηνοθεσία της γνωστής Τριλογίας του (Ιφιγένεια, Τρωάδες, Ηλέκτρα).

Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, το Ιδρυμα κατέθεσε πρόταση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε αυτή τη βάση, ανέλαβε και υλοποιεί την Πράξη με τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις».

Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα (2012- 2014) προώθησης της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς και καλλιτέχνες με διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Το συνολικό πρόγραμμα αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα και συνεργασίες. Το κάθε επιμέρους πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός μηνός και θα πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο σε συνεργασία με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η παράσταση «Wanderings of Odysseus» (βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου) σε μετάφραση Ολιβερ Τάπλιν και σκηνοθεσία Ρας Χεμ θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Ιδρύματος από τις 12 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Το σεμινάριο και τα εργαστήρια θα διοργανωθούν από τις 5 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτά μπορούν να πάρουν μέρος (δωρεάν) απόφοιτοι και σπουδαστές δραματικών σχολών, όπως και απόφοιτοι και φοιτητές θεατρολογικών τμημάτων και σχολών κλασικής και παιδαγωγικής κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του Ιδρύματος, η πράξη με θέμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις» εντάσσεται στον γενικότερο προγραμματισμό του Ιδρύματος για την προώθηση της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος αλλά και της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου επικοινωνίας και διαλόγου.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Ρας Χεμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford και σκηνοθέτης του Stanford Summer Theatre. «Ασχολούμαι με την ελληνική τραγωδία, οπότε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε κάτι όπως το “The wanderings of Odysseus” στην Αθήνα, είναι για μένα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε ο ίδιος. Και συνέχισε: «Δεν φέρνουμε μόνο την παράσταση “The Wanderings of Odysseus”, αλλά επίσης προσφέρουμε μία σειρά σεμιναρίων και workshops χρησιμοποιώντας επαγγελματίες ηθοποιούς από το θίασό μας και καθηγητές δράματος και κλασικής λογοτεχνίας για να διδάξουν ενδιαφερόμενους σπουδαστές από την Ελλάδα. Οπότε το project δεν αποτελείται μόνο από παραστάσεις αλλά και από σεμινάρια και workshops. Αυτό είναι μέρος του οράματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, να διαδώσει δηλαδή τη σχέση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και λογοτεχνίας στο κοινό του σήμερα. Παράλληλα να προσφέρει σε φοιτητές και δασκάλους μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο υλικό στις μέρες μας. Αποτελεί μία από τις θαυμάσιες προκλήσεις, το πώς δηλαδή μετατρέπει κανείς ένα έπος, πώς μετατρέπεις μια αρχαία ιστορία, όπως αυτή του Ομήρου σε θεατρικό έργο, το οποίο να μιλάει στο σημερινό κοινό. Σ’ ένα από τα πράγματα που επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές μας σε αυτού του είδους το υλικό είναι στο να μην δώσουμε απλώς έμφαση σε σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης αλλά να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη γλώσσα και τις ποιητικές εικόνες του Ομήρου οι οποίες μοιάζουν ανυπέρβλητες».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης η Ξένια Καλδάρα, αντιπρόεδρος του ΔΣ. του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη και η Κατερίνα Ζαχαρία, καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Loyola Marymount University στο Λος Αντζελες.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το σεμινάριο και τα εργαστήρια είναι η Τρίτη 31 Ιουλίου 2012.

Πληροφορίες: www.mcf.gr, 210 3418579 (καθημερινά 10:00 με 14:00)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.