«Tο Μεγάλο μας Τσίρκο» στην Αθήνα

to_megalo_mas_tsirko_ktve_akropol
Facebook
Twitter
LinkedIn

39 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ταξιδεύει από σήμερα στις γειτονιές της πρωτεύουσας

«Φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά/στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε/ποιοι περπατούν στα σκοτεινά και σεργιανούνε στα στενά/φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά./Γράφουν σημάδια, μηνύματα στο βασιλιά/σα δε φωνάξεις έβγα να το γράψεις/να μην σ’ ακούσουν τα σκυλιά βγάλε φωνή χωρίς μιλιά/σημάδια και μηνύματα στο βασιλιά». Η φωνή του Νίκου Ξυλούρη «σημάδεψε» το τραγούδι από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία.

Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: η τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

Το «Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος», σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ», παρουσιάζει, τριάντα εννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, «Tο Μεγάλο μας Τσίρκο». Η μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής είναι του Σταύρου Ξαρχάκου, του συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη την πρώτη παράσταση του ’73. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Αρμένη, Τάσο Νούσια, Μαρίνα Ασλάνογλου. Τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης. Η περιοδεία συνεχίζεται στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (18/7), στο Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» Ηλιούπολη (19/7), στο «Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας» Πετρούπολη (20/7) και στο Λαύριο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (21/7), «Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη»-Βύρωνας (31/7). Το έργο θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

«”Το Μεγάλο μας Τσίρκο” είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της εθνικής μας περιπέτειας. Ενα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη “θεία κωμωδία” του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος» σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης.

«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον».

Διεκδικώντας σύνταγμα

Στη σκηνή οι Μεγάλες Δυνάμεις συζητούν, ενώ πίσω τους ο Χορός γράφει συνθήματα και πανό, ετοιμάζει την κινητοποίησή του διεκδικώντας «Σύνταγμα», «Ελευθερία», κ.λπ.

ΑΓΓΛΙΑ: Να έχουν Σύνταγμα ή να μην έχουν;

ΡΩΣΙΑ: Αφού δεν είχαν γιατί να έχουν;

ΑΥΣΤΡΙΑ: Θα τους παρέσυραν αυτοί που έχουν! (κοιτάζει απειλητικά προς τη Γαλλία)

ΑΓΓΛΙΑ: Να αρκεστούν εις αυτά που έχουν!

ΓΑΛΛΙΑ: Δεν είναι και ώριμοι για να το έχουν!

ΡΩΣΙΑ: Είναι κι ανώριμοι για να το έχουν.

ΓΑΛΛΙΑ: Για το καλό τους ας μην το έχουν.

ΑΓΓΛΙΑ: Δεν επιτρέπεται να το έχουν.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Αποφασίζουμε να μην το έχουν.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Να μην το έχουν.

(απόσπασμα από το έργο)

Συντελεστές

Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ερσης Δρίνη, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου κι η μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη. Παίζουν επίσης: Κ. Μπάκα, Δ. Μορφακίδης, Γ. Καραμφίλης, Αλ. Τσακίρης, Χ. Νίνης, Μ. Γούναρης, Ν. Καπέλιος, Γ. Χαρίσης, Ν. Μαγδαληνός, M. Kaminsky, Χ. Ζαφειριάδου, Ευ. Σωφρονίδου, Αμ. Ταταρέα, Λ. Παλάντζα, Π. Σπυροπούλου, Στ. Ράπτη. Χορευτές: Π. Αλεξίου, Α. Γεωργιάδου, Κ. Καφαντάρης, Αλ. Τσιάμογλου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.