Οι φύλακες του Κάστρου των Ιπποτών πληρώνονταν μέχρι πρόσφατα τις υπερωρίες από τους τουριστικούς πράκτορες. Τώρα ζητούν να βρεθεί άλλος τρόπος πληρωμής. Σήμερα αποφάσισαν να εργαστούν αφιλοκερδώς για να μην πληγεί η τουριστική κίνηση του νησιού
Το Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο. Το υπ. Πολιτισμού αποφάσισε την καταβολή παραβόλου και αμοιβής των αρχαιοφυλάκων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων από τους τουριστικούς πράκτορες, ωστόσο το θέμα έχει «σκαλώσει» στο υπ. Οικονομικών
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε το «λουκέτο» για σήμερα το απόγευμα στο Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο νησί, και ενώ αναμένονται να καταφτάσουν 3.500 τουρίστες με πέντε κρουαζιερόπλοια. Ανάστατοι οι τουριστικοί φορείς της Ρόδου έβλεπαν -μέχρι και χθες- πολύ κοντά τον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα οι εκδρομές και οι ξεναγήσεις χιλιάδων επισκεπτών από την Αμερική, την Τουρκία και το Ισραήλ, που από το πρωί έχουν αρχίσει να φτάνουν στο νησί.
Οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου, που μέχρι σήμερα πληρώνονται τις υπερωρίες από τους τουριστικούς πράκτορες και όχι από το Δημόσιο, ζητούν να βρεθεί άλλος τρόπος πληρωμής, ώστε να είναι «καθαρά» τα έσοδά τους. Αν και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την καταβολή παραβόλου και αμοιβής των αρχαιοφυλάκων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων από τους πράκτορες, το θέμα έχει «σκαλώσει» στο υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει δώσει το «πράσινο φως».
Οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να δουλέψουν σήμερα τις υπερωρίες αφιλοκερδώς, ώστε να μην πληγεί η τουριστική κίνηση της Ρόδου, με την προϋπόθεση ότι τα πρακτορεία θα καταθέσουν το ποσό που τους αναλογεί στο Ταμείο Ανεργίας ή στο Χαμόγελο του Παιδιού. Ετσι, ανοιχτά θα είναι σήμερα το Κάστρο των Ιπποτών, το μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι Καμείρου και Φιλερήμου.
«Από πολύ παλιά ίσχυε πως όταν κάποιος π.χ. πράκτορας ήθελε το άνοιγμα ενός αρχαιολογικού χώρου εκτός ωραρίου, κατέθετε αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού και αυτό, κατόπιν συνεννόησης με τους φύλακες, έδινε την έγκριση. Οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους πληρώνονταν από τους πράκτορες, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος, εν γνώσει του υπουργείου. Τώρα που με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει περιθώριο φοροδιαφυγής, ζητήσαμε ν’ αλλάξει ο τρόπος πληρωμής μας, προτείνοντας για παράδειγμα να μας κόβει ο πράκτορας ονομαστική απόδειξη.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει με απόφασή του την πληρωμή μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αλλά το θέμα έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικών», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Μαυρικόπουλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαμπίκος Χατζιμιχάλης, το ταξιδιωτικό πρακτορείο του οποίου έχει πρακτορεύσει τα τρία από τα πέντε κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν σήμερα στη Ρόδο, υποστηρίζει πως κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, ιδιαίτερα σε μία τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τον τόπο και γι’ αυτό πρέπει ο αρχαιολογικοί χώροι να είναι ανοιχτοί.
Μήνυμα στην κυβέρνηση
«Η βιομηχανία της Ρόδου είναι ο τουρισμός. Πρέπει οι επισκέπτες μας να εξυπηρετηθούν και να μείνουν ικανοποιημένοι. Κάναμε διάβημα στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών, ώστε να βρεθεί λύση όσον αφορά τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων και να μας υποδείξουν πώς θα τους πληρώνουμε. Οι φύλακες είναι διατεθειμένοι να εργαστούν, αλλά θέλουν προστασία ως προς τον τρόπο πληρωμής τους», λέει ο κ. Χατζιμιχάλης.
Ρούλα Γιακοπούλου