Ελευσίνα: Οι Τέχνες στο Ελαιουργείο

eleusina_palaio_elaiourgeio1
Facebook
Twitter
LinkedIn

18 παραγωγές θεάτρου, μουσικής, χορού, λόγου, έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου, εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου και μία διημερίδα στα «Αισχύλεια 2012»

(φωτό) Οι «Νεφέλες» που θα παρουσιαστούν στις 26/8 στο Παλαιό Ελαιουργείο

Ο μύθος, η ιστορία, ο πολιτισμός δεν εξαφανίζονται. Δεν το πιστεύουν απλώς, δεν το χρησιμοποιούν ως ρητορεία αλλά το κάνουν πράξη στην Ελευσίνα, όλοι όσοι εμπλέκονται με τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Από το 1975 που καθιερώθηκαν τα Αισχύλεια αποτελούν θεσμό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την πορεία τους, στις αργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της παραλίας της Ελευσίνας. Δεκαοκτώ συνολικά παραγωγές (θεάτρου, μουσικής, χορού, λόγου), εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου (κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με έξι ταινίες του και μία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ο μελισσοκόμος») και μία διημερίδα περιλαμβάνονται στον κύριο κορμό του προγράμματος των «Ασχυλείων 2012» που λαμβάνει χώρα στο Παλαιό Ελαιουργείο, από τις 28/8 έως τις 30/9.

Φυσικά πολύ σημαντικό κομμάτι και σήμα-κατατεθέν των «Αισχυλείων» αποτελούν τα εικαστικά. Ο Στέφανος Τσιβόπουλος είναι ο εικαστικός που θα αφήσει το «αποτύπωμά» του, φέτος, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Η έκθεση που θα παρουσιάσει ο 39χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Αμστερνταμ και Αθήνας, τιτλοφορείται «The Future Starts Here». Μια σειρά νέων έργων του που έχουν υλοποιηθεί ειδικά για το Ελαιουργείο στην Ελευσίνα περιλαμβάνονται στο «The Future Starts Here», έργα που αποτελούν μία «αντίδραση» στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση, ορισμένη και παραγμένη με το αίσθημα του κατεπείγοντος, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να υπερβούν την παρούσα συγκυρία, επιχειρώντας μια προβολή στο μέλλον. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να εμπλέξουμε και τον διεθνή εικαστικό κόσμο στα Αισχύλεια» υπογραμμίζει ο Γιώργος Σκιάνης, υπεύθυνος για τα Εικαστικά των «Αισχυλείων».

Η έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου διαρθρώνεται σε δύο κύρια μέρη.

Το πρώτο μέρος ασχολείται με την τρέχουσα κρίση μέσα από χωρικές εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν το βίντεο, την πέρφορμανς, φωτογραφικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αρχεία. Το δεύτερο μέρος αναδεικνύει το φαντασιακό και το ποιητικό μέσω μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελευσίνα. Η ταινία παρουσιάζεται τμηματικά σε διάφορα σημεία, μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα του ελαιουργείου, όπου ο θεατής είναι σε αναζήτηση της αφήγησης, σαν ένας ταξιδιώτης μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Η σημειολογία της περιοχής όπου πραγματοποιούνται τα «Αισχύλεια» είναι μεγάλη, αφού το Παλαιό Ελαιουργείο γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό χώρο (άλλωστε έχουν υπάρξει στο παρελθόν εξαγγελίες ότι στον χώρο θα ιδρυθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Απώτερο στόχο του δήμου αποτελεί η πλήρης απόκτηση του χώρου, αφού το Ελαιουργείο ανήκει (έως τώρα) εξ ημισείας στην Εθνική Τράπεζα και στον Δήμο Ελευσίνας. «Κάναμε μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια, αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες.

Εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα που οι συνθήκες είναι δύσκολες η κεφαλοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της», εξηγεί ο Γαβριήλ Καμπάνης.

«Η Ελευσίνα του 21ου αιώνα αγωνίζεται δυναμικά ν΄ αποκτήσει τη φυσιογνωμία που της αξίζει και χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον πολιτισμό» τονίζει ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γεώργιος Τσουκαλάς. Και προσθέτει: «Σήμερα, η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνησης, σημάδι εγρήγορσης και μελλοντικής προοπτικής, ανάχωμα στις ισοπεδωτικές λογικές και απάντηση διεξόδου και ζωογόνας ανατροπής στις απαξιωτικές φωνές και στην καταστροφολογία».

«ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Εκθεση με τίτλο «Βήματα πορείας» θα λειτουργεί παράλληλα με την έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος (1/9 έως 14/10). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα επτά καλλιτεχνών που έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στο πλαίσιο των προηγούμενων «Αισχυλείων».

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.