Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο διορισμός του καθηγητή Νίκου Τέλη στη θέση του Πρόεδρου της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Νίκου Σίμου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με δέκα ψήφους υπέρ, δύο λευκά από το ΣΥΡΙΖΑ και μία αρνητική ψήφο από τη Χρυσή Αυγή.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην Επιτροπή Ακροάσεων, ζήτησε να υπάρχει κοινή προσπάθεια για την «αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε τρόπο που και αναπτυξιακό ρόλο να διαδραματίσει και να βοηθήσει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των προσπαθειών της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση και οι όροι της ποιοτικής ενημέρωσης και προγράμματός της να διασφαλίζονται».
Δέσμευση Κεδίκογλου για διαφάνεια και ανεξαρτησία της ΕΡΤ
Τη δέσμευσή του να εφαρμόσει όλα αυτά που ζητούσε και ως αντιπολίτευση διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο ζήτημα της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να μην επαναληφθούν φαινόμενα ομφάλιων λώρων της ΕΡΤ με τα κομματικά γραφεία, εν προκειμένω σήμερα των γραφείων της λεωφόρου Συγγρού. Πρόσθεσε, όμως, ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτραπεί και σε κανέναν υπάλληλο της ΕΡΤ να λοιδωρεί επί ώρα βουλευτή επειδή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία να ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή το ν/σ που θα ρυθμίζει τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Οι στόχοι της νέας διοίκησης
Κατά την ακρόαση τους από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής οι κ.κ. Τέλης και Σίμος δεσμεύτηκαν για αντικειμενικότητα και σοβαρότητα στην ενημέρωση, να διαφυλάξουν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα του προγράμματος.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του νέου προέδρου ΕΡΤ Νίκου Τέλη, για τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης, ότι αυτοί πρέπει να είναι η διατήρηση και μεγιστοποίηση της ποιότητας του προγράμματός της και η εμπέδωση κλίματος στην κοινή γνώμη ότι η δημόσια τηλεόραση σέβεται το δημόσιο χρήμα που απολαμβάνει μέσω του ειδικού τέλους.
Πάντως, ο κ. Τέλης δεν δίστασε να παραδεχθεί για το ανταποδοτικό τέλος, ότι «από τη μία δίνει έναν αέρα ελευθερίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για να έχει ποιοτικό πρόγραμμα, από την άλλη, όμως, ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού» και συνεπώς η ΕΡΤ πρέπει να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει, τηρώντας την αρχή κόστους- ωφέλειας σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση της ποιότητας, να ισορροπήσει δηλαδή στη σχέση εμπορικότητας και ποιότητας.
Για το ενημερωτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως μπορεί στο παρελθόν να έδινε την εικόνα ότι δεν είναι δημόσια, αλλά κυβερνητική τηλεόραση, από τότε, όμως, έχουν γίνει βήματα σημαντικά και συνεπώς οι αρχές πρέπει να είναι η σοβαρότητα και η αντικειμενικότητα.
Για το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τέλης ξεκαθάρισε πως «όσα αρνητικά ακούει, τα ακούει με μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα, γιατί, ως λαός των άκρων, βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση ισοπεδωτικής αποκαθήλωσης για οτιδήποτε είναι δημόσιο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ήταν υποκριτής να δώσει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις σήμερα όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο αν και δεν απέκλεισε να μην περισσεύει κανείς από το υπάρχον προσωπικό και απλώς να απαιτείται η καλύτερη αξιοποίησή του.
Ειδικά για τους μισθούς στην ΕΡΤ, ο κ. Τέλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για εκείνον, οι περικοπές μισθών και ιδίως οι απολύσεις, ακόμη και όταν χρειάζεται να γίνουν, είναι το έσχατο μέσο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, απαιτείται από το προσωπικό ένας δημιουργικός ενθουσιασμός και αν υπάρχουν φαινόμενα εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι, όμως, δεν εργάζονται, πρέπει οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους να συμβάλλουν για να εξοβελιστούν, διότι μια τέτοια πρακτική είναι ο πιο ασφαλής τρόπος υπονόμευσης του έργου τους.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος, έκανε μεγάλη αναφορά στο Μουσείο και Αρχείο της ΕΡΤ, ένα σπάνιο αρχείο με μεγάλο πλούτο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, να προβληθεί και να αποφέρει και έσοδα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ο κ. Σίμος ανακοίνωσε ότι δημιουργείται η ΕΡΤ GOLD, μια ζώνη, δηλαδή, για όλες εκείνες τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που άφησαν εποχή. Μάλιστα ο κ. Σίμος εξέφρασε την απορία του γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα η Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας, σχολιάζοντας την επισήμανση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη πως αν λειτουργούσε αυτή η εταιρεία, η ΕΡΤ δεν θα είχε καμία ανάγκη το ανταποδοτικό τέλος, αλλά κάθε ένας που περνούσε και στη συνέχεια αποχωρούσε από την ΕΡΤ έπαιρνε μαζί του και ένα κομμάτι από το Αρχείο της.
ΝΕΤ