Κρήτη: Αρχαίοι θησαυροί στη γη του Ψηλορείτη

yiannis_kai_efi_sakellaraki1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα μεγαλόπρεπο και λαβυρινθώδες συγκρότημα με τεράστιες αίθουσες γεμάτες σφραγίδες, κοσμήματα και ειδώλια αποκαλύπτεται στη Ζώμινθο

Τον αρχαιολογικό θησαυρό που κρύβει στα σπλάχνα του ο θρυλικός Ψηλορείτης ανακαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη? διά χειρός της συζύγου του, Εφης. Ηδη, στη θέση Ζώμινθο, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη, αποκαλύπτεται ένας μεγαλειώδης αρχαιολογικός χώρος από τη σύζυγό του, προκαλώντας την έκπληξη αλλά και το ενδιαφέρον των ερευνητών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οπως το οραματίστηκε ο Γιάννης Σακελλαράκης, η Ζώμινθος είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Στη θέση Αλωνες ο χώρος αυξάνεται σε πλάτος, βάθος και χρονολογία.

Κάτω από ένα πλήθος ογκωδών λίθων αναδύεται ένα μεγαλόπρεπο και λαβυρινθώδες συγκρότημα με τεράστιες αίθουσες, κλίμακες, διαδρόμους και εργαστήρια. Σχεδόν όλα τα δωμάτια του πολυώροφου συγκροτήματος είναι τοιχογραφημένα ή σκεπασμένα με χρωματιστά κονιάματα. Τα ευρήματα είναι πολυάριθμα. Σφραγίδες, κοσμήματα χάλκινα, οστέινα ή ελεφάντινα, καθώς και χάλκινα ειδώλια άριστης τέχνης δείχνουν την άλλη διάσταση της μινωικής Κρήτης, πέρα από τη θαλασσοκρατία, δηλαδή τη διάσταση των βουνών και ιδιαίτερα του Ψηλορείτη.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης μπορεί να έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, όμως η σύζυγός του Εφη κάνει πραγματικότητα το όραμά του

Το συγκρότημα της Ζωμίνθου (η ανασκαφέας Εφη Σακελλαράκη αποφεύγει τον όρο ανάκτορο, προσφιλή όρο των σύγχρονων ανασκαφέων) δεν αποτελεί μία από τις συνήθεις επαύλεις που εξυπηρέτησαν γύρω στο 1700 π.Χ. τις οικονομικοπολιτικές ανάγκες των κεντρικών ανακτόρων που διήρκεσαν περίπου έναν αιώνα. Το συγκρότημα της Ζωμίνθου, όπως δείχνουν οι νέες ανασκαφές, χτίστηκε μαζί με τα πρώτα ανάκτορα γύρω στο 2000 π.Χ. και έχει μεγάλη διάρκεια.

Η περιοχή ακμάζει στα μυκηναϊκά χρόνια και στον χώρο που βρίσκεται περίπου 100 μ. από το κεντρικό συγκρότημα έχουν βρεθεί λείψανα όλων των ιστορικών χρόνων μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, που είναι άλλη μια μεγάλη περίοδος ακμής.

Η διάσταση αυτής της εγκατάστασης στον συγκεκριμένο τόπο μελετάται από την ανασκαφέα πριν εκφράσει το τελικό συμπέρασμα.

Παράλληλα με την ανασκαφή γίνεται η συντήρηση των τοίχων κτιρίου και η αποκάλυψη των τοιχογραφιών από ειδικούς τεχνίτες. Επιπλέον, μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές επιτρέπει την αρτιότερη τεκμηρίωση και κατανόηση των αρχαιολογικών δεδομένων.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι: Γιάννης Γεωργίου, Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Χρηστάκη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καλομοίρης, Ζαχάρης Μαυριδάκης και η φοιτήτρια Αρχαιολογίας Ερατώ Βέμου.

Ακόμα, οι σχεδιαστές: Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Καλλιόπη Θεοδωροπούλου και Βασίλης Χαιρέτης, οι αρχιτέκτονες: Κώστας Σαραντίδης και Μιχάλης Ζώτος, ο συντηρητής Μύρων Νικάκης και μια ομάδα 7 εξειδικευμένων συντηρητών από την Κνωσό.

ΜΑΝOΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Μουσείο Ιστορίας το κτίριο της οικίας Κλεάνθη

Σε Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μετατραπεί το κτίριο της οικίας Κλεάνθη στην Πλάκα, που στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα προοθωνικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας επί της οδού Θόλου 5, πάνω από τους Αέρηδες.

Ειδικά για αυτήν την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Καθημερινά το Μουσείο λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.