“Στραγγαλίζεται” η ΕΡΤ / Ζητάει χρήματα η κυβέρνηση για τις συχνότητες

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Στην ΕΡΤ έχει συντελεστεί ένα “πολιτικό έγκλημα”. Με τον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου, 3899/2010, η ΕΡΤ ΑΕ εντάχθηκε ξανά στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, και στην πραγματικότητα ανήκει στην Τρόικα. Ο υπουργός Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ορθά είχε εξαιρέσει πριν από μερικά χρόνια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, διότι, πρώτον πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης και δεύτερον, ειδικά στην περίπτωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, από το 2010 δεν λαμβάνει καμία επιδότηση από το κράτος.

Με άλλα λόγια η ΕΡΤ δεν έχει καμία σχέση με τον γενικό προυπολογισμό και τη “μαύρη τρύπα”. Η λειτουργία της στηρίζεται κατά 90% στα χρήματα που λαμβάνει από τους πολίτες από το ανταποδοτικό τέλος (4.24 ευρώ το μήνα), ενώ το υπόλοιπο 10% είναι έσοδα από τη διαφήμιση. Ο οικονομολόγος Γιώργος Παπακωνσταντίνου για λόγους που ποτέ δεν εξήγησε, τοποθέτησε την ΕΡΤ, ξανά στις ΔΕΚΟ, δίχως να δώσει ποτέ λογαριασμό σε κανένα και το κυριότερο χωρίς η εταιρεία να ανήκει σε αυτόν τον τομέα. Στο πανέρι με τα μήλα, έβαλε κι ένα πορτοκάλι επειδή κι αυτό φρούτο είναι…

Τώρα, η ΕΡΤ κινδυνεύει με στραγγαλισμό, με βάση τους νέους σχεδιασμούς της Τρόικα και της κυβέρνησης. Μαζί της όμως θα καταρρεύσει και το όποιο ενδεχόμενο υπήρχε επιβίωσης της οπτικοακουστικής αγοράς, αφού σε λίγο καιρό η ΕΡΤ – όπως θα διαβάσετε στο φύλλο της Κυριακής, δεν θα έχει χρήματα να λειτουργήσει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της ΝΔ μιλούσε για ανάπτυξη και όχι για μέτρα λιτότητας.

Η ΕΡΤ, ως δημόσιος πυλώνας που λειτουργεί από το υστέρημα των νοικοκυριών, έχει τη δυνατότητα να το προσφέρει, αρκεί να πεταχθεί στο “καλάθι των αχρήστων” το σχέδιο της Τρόικα, καθώς δεν διαθέτει καμία σοβαρότητα: Επιβάλει μέτρα που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος (αντιθέτως θα στερήσουν έσοδα από το δημόσιο) και διασκορπίζει, στην κυριολεξία το ανταποδοτικό τέλος …στον ήλιο και τον άνεμο!

Ο ίδιος ο κλάδος των ΜΜΕ για τη σωτηρία του πρέπει να απαιτήσει:

1. Η ΕΡΤ να βγει από το καθεστώς των ΔΕΚΟ και να σχεδιάσει την πορεία της, χωρίς τον πολιτικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

2. Το ανταποδοτικό τέλος των 300 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά να διατεθεί άμεσα για ενημερωτικές εκπομπές, νέες ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, συμπαραγωγές με την ιδιωτική τηλεόραση, παραγωγή δορυφορικών προγράμματων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Κάθε άλλη απόφαση, που αφορά το ανταποδοτικό τέλος και τη λειτουργία της ΕΡΤ, με βάση το καθεστώς των ΔΕΚΟ και των νόμων του Μνημονίου, να ακυρωθεί.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21623#more-21623

Κυβέρνηση: «Πληρώστε για τις συχνότητες»

Λεφτά από τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών ετοιμάζεται να ζητήσει η κυβέρνηση! Την καθιέρωση συστήματος πληρωμής για τη χρήση των συχνοτήτων θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα. Η πλευρά των ιδιοκτητών ούτε που θέλει να συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενη την κατάσταση πτώχευσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο διεκδίκησης των χρημάτων, αν αυτό θα γίνει με δημοπρασία ή να θα πληρώνεται ένα ετήσιο τέλος για τη χρήση των συχνοτήτων και στην ψηφιακή εποχή. Γνωρίζει πως μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όλη της χώρας, ενώ έχει δοθεί σχεδόν σε όλους το δικαίωμα της εκπομπής, με δεδομένη την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που θεωρεί αντισυνταγμαικό το καθεστώς της ανανέωσης των παρατάσεων λειτουργίας, και γνωρίζοντας πως η θητεία του ΕΣΡ, του αρμόδιου οργάνου, έχει προ καιρού λήξει.

Ποιοι όμως πληρώνουν ως τώρα για τη μετάδοση του σήματος. Η εταιρεία που έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα είναι η Multichoice, καθώς ως συνδρομητική πλήρωσε ένα εφάπαξ ποσό για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών, ενώ επίσης καταβάλει και ένα ετήσιο τέλος το οποίο , πλέον μετά και τη μείωση που έγινε ανέρχεται στο 3,5% επί του κύκλου εργασιών και στη συνέχεια περίπου 50 εκατ. ευρώ, από το 1995 στην … ΕΡΤ. Τα χρήματα από τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούσε δεν πήγαιναν απευθείας στο δημόσιο, αλλά στην ΕΡΤ, αφού με βάση τη συμφωνία που κυρώθηκε με το νόμο Βενιζέλου 2328/95, η εταιρεία εξέπεμπε κωδικοποιημένο πρόγραμμα σε συχνότητα της ΕΡΤ με το λογότυπο CODERT. Ομοίως χρήματα για να εκπέμψει, έδωσε υπογράφοντας τη σύμβαση δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών και ο ΟΤΕ. Δεν είναι σαφές, πως γίνεται όμως η ετήσια καταβολής του τέλους, καθώς η τηλεοπτική υπηρεσία ΟΤΕ TV, ανήκει απευθείας στην εταιρεία και το π.χ. το 0,5% επί του τζίρου για την πρώτη χρονιά θα είναι αρκετά χρήματα.

Λεφτά πληρώνουν για τη χρήση των συχνοτήτων οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Το ποσό ανέρχεται στο 2% επί του κύκλου εργασιών, όμως μειώνεται κλιμακωτά κατά 50%, όταν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις , με αντάλλαγμα τη μετάδοση δωρεάν διαφημίσεων των κομμάτων. Από τη διαδικασία αυτή το δημόσιο χάνει από 6 ως 12 εκατ. ευρώ. Εννοείται επίσης πως για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν πληρώνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με βάση τη νομοθεσία δεν πληρώνουν για τις συχνότητες η ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής (που δεν διαθέτει άδεια) οι σταθμοί τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι ραδιοφωνικοί σε όλη τη χώρα.

Ανταλλάγματα

Μέχρι πρότινος αυτό που συζητούσαν με τις κυβερνήσεις οι ιδιωτικοί σταθμοί ήταν το εξής. Να γίνει μια προκήρυξη για τους παρόχους δικτύων, όπως έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό στην Κύπρο. Οι αδειούχοι που θα προκύψουν πχ Digea ή η ΕΡΤ και τα μικρότερα δίκτυα στην περιφέρεια να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό. Αυτές οι εταιρείες, στην ουσία η Digea να εισπράττει τέλος από τους πελάτες τους σταθμούς για την άνοδο του σήματος τους. Στην περίπτωση όμως των σταθμών εθνικής εμβέλειας και για όσο διάστημα εκπέμπουν και αναλογικά, την περίοδο 2012-15 να απαλλαγούν από τα τέλη, με το επιχείρημα πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21620#more-21620

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.