Ανακαλύφθηκαν ναυάγια της ελληνιστικής και οθωμανικής περιόδου

archaia_vythos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δυο ναυάγια πλοίων, ένα της ελληνιστικής περιόδου και ένα της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανακάλυψε το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης ανοικτά της Πάφου.

Ειδικά για το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου εικάζεται ότι μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή και αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς της περιόδου αυτής.

Στο σκάφος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επέβαιναν 50 επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπάλαρτ, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του «Τιτανικού».

Στο σκάφος επέβαινε και Κύπριος επιστήμονας, λειτουργός του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης, ο οποίος θα διαβιβάσει αρμοδίως όλα τα ευρήματα των ερευνών που διήρκησαν δυο εβδομάδες.

Τον «ΝΑΥΤΙΛΟ» επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, ο οποίος ξεναγήθηκε στο σκάφος και συνεχάρη τα μέλη του πληρώματος και τους επιστήμονες για το έργο που επιτελούν. Ο Ρόμπερτ Μπάλαρτ ανέφερε πως τα ευρήματα των ερευνών θα δοθούν στις κυπριακές αρχές, όπως έγινε και το 2010, που είχαν ξαναερευνήσει την ίδια περιοχή.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έλαβαν δείγματα για βιολογικούς και γεωλογικούς σκοπούς και οτιδήποτε άλλο έχει λεχθεί για αναζήτηση ουρανίου ή σκάφους που μετέφερε χρυσό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.