Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν το «Κουτί της Πανδώρας»

thessaloniki_ekthesi_to_kouti_tis_pandoras
Facebook
Twitter
LinkedIn

Φοιτητές από βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών στην έκθεση που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο Iδρυμα του Α.Π.Θ. και σε άλλα τρία σημεία της πόλης

Τα έργα της έκθεσης καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, «με άριστη ποιότητα», σύμφωνα με τους διοργανωτές

Φοιτητές από τις βαλκανικές χώρες ανοίγουν «Το κουτί της Πανδώρας» και δίνουν? ελπίδα στην κρίση μέσα από εικαστικά έργα και πρωτότυπες δημιουργίες που θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και σε άλλα τρία σημεία της πόλης.

Φοιτητές από τις Σχολές Καλών Τεχνών των πανεπιστημίων Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, Ζάγκρεμπ, Κωνσταντινούπολης, Λουμπλιάνας, Σκοπίων, Σόφιας και Τιράνων, μαζί με συμφοιτητές τους από το Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση TransForm που φέτος διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Το κουτί της Πανδώρας» και όπως είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., καθηγητής Ξένης Σαχίνης, «ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή, δύσκολη εποχή.

Πιστεύουμε ότι υποκρύπτει μια ελπίδα για το αύριο και μια ευχή για καλύτερες μέρες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 23 του μήνα, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το Τελλόγλειο, έργα χαρακτικής θα εκτεθούν στο Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης-Συκεών «Ηλιος», έργα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο «Remezzo Palace» του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ ένα workshop θα γίνει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα έργα καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, «με άριστη ποιότητα», σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ το τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει, καθώς η έδρα του, η Φλώρινα, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον βαλκανικό χώρο.

«Η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία της συνέργειας και του συντονισμού των βαλκανικών ΑΕΙ Τέχνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού τόπου συναντήσεων, οι οποίες προάγουν την παραγωγή εικαστικής σκέψης τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά ακόμα και στο πολιτικό, καθώς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που στις μέρες μας φαίνεται να είναι πολύ μακριά, σφυρηλατείται από τέτοιες εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Σαχίνης.

Η έκθεση TransForm των Ακαδημιών και Σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά -πέρσι έγινε στη Σόφια και πρόπερσι στην Κωνσταντινούπολη- και εκτιμάται πως δημιουργεί συνθήκες για στενότερη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς, με αφορμή τη διοργάνωση αυτή, είναι σε εξέλιξη νέες συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.