Από τον «Ολλανδό» στον «Εσπερινό» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

magikos_aulos_ethniki_lyriki_skini1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Βάγκνερ και Βέρντι πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα της νέας σεζόν, ενώ η αυλαία ανοίγει τον Οκτώβρη με τη νέα παραγωγή της «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι. Δεν λείπουν «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Σταχτοπούτα»

(φωτό) «Μαγικός αυλός» και «Εύθυμη χήρα» θα είναι και τη νέα σεζόν στο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μια «πολιτεία παραγωγής πολιτισμού»: έτσι παρομοίασε ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η τελευταία έχει ετοιμάσει για φέτος ένα «χορταστικό» πρόγραμμα, ενώ συνεργάζεται με νέους, ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες και μαέστρους, ως «ένας φορέας που παράγει πολιτισμό και πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν». Επίσης κάποιες παραγωγές της ταξιδεύουν εκτός Αθηνών θέλοντας να «τονίσουμε και να αναδείξουμε τον εθνικό χαρακτήρα του οργανισμού», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Αλλωστε λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, που ήταν παρών στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2012-2013 της ΕΛΣ είχε τονίσει ότι το στίγμα και ο τόνος του ΥΠ.ΠΟ. είναι «να ενισχύσουμε την εθνική αυτοπεποίθηση και την εθνική μας ταυτότητα».

Επέτειος

Την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, ο κόσμος της όπερας παγκοσμίως γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων ετών από τη γέννηση των δύο δημοφιλέστερων συνθετών της όπερας, του Γερμανού Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Ιταλού Τζουζέπε Βέρντι, οι οποίοι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι ανανεωτές της όπερας στον 19ο αιώνα. Η Λυρική συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς με την παρουσίαση δύο εμβληματικών έργων τους: τον «Σικελικό Εσπερινό», το ιδιαίτερο, σκοτεινό έργο που κατάφερε να καταξιώσει τον Βέρντι στην Οπερα του Παρισιού, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιανουάριος) και τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βάγκνερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου (Ηρώδειο, Ιούνιος). Η ΕΛΣ συμμετέχει, επίσης, στους εορτασμούς για το έτος Μανώλη Καλομοίρη.

Η σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο με τη νέα παραγωγή της «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο. Συνεχίζεται τον Δεκέμβριο με τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ (σε επανάληψη) σε σκηνοθεσία του Αρνό Μπερνάρ. Τον Μάρτιο ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει τον ατμοσφαιρικό «Βέρθερο» του Μασνέ, ενώ την περίοδο του Πάσχα θα παρουσιαστεί η «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μπασκάνι (με ψηφιακά σκηνικά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ΕΛΣ), η υπόθεση της οποίας διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Το καλοκαίρι στο Ηρώδειο εκτός από τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», θα παρουσιαστεί η «Μαντάμα Μπάτερφλαϊ» του Πουτσίνι σε νέα παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον Ούγκο Ντε Ανα. Ο νέος σκηνοθέτης του θεάτρου, με περγαμηνές στο παιδικό θέατρο, Δημήτρης Καραντζάς, θα σκηνοθετήσει την παιδική όπερα του Σίμουρ Μπάραμπ «Η Κοκκινοσκουφίτσα». Ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει την εμπνευσμένη από τις «Χίλιες και μια νύχτες» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η Χαλιμά», ενώ θα παρουσιαστεί (σε επανάληψη) η «Εύθυμη Χήρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Το Μπαλέτο της Λυρικής υπό τον Ρενάτο Τζανέλλα θα παρουσιάσει τρεις νέες παραγωγές σε δική του χορογραφία: τον «Καρυοθραύστη» σε μουσική Τσαϊκόφσκι, το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» σε μουσικές Καραΐνδρου και Βίλλα?Λόμπος, καθώς και τη «Σταχτοπούτα» σε μουσική Στράους υιού. Παράλληλα, θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι καλλιτεχνικές δράσεις σε δρόμους, πλατείες και απρόσμενα μέρη, ενώ η Οπερα της Βαλίτσας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλούσιες θα είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΛΣ. Σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το Οπερα Στούντιο θα συνεχίσει το έργο του με τους νέους τραγουδιστές της όπερας.

Οικονομικός απολογισμός

Τον απολογισμό της περασμένης σεζόν παρουσίασε ο Μύρων Μιχαηλίδης. Οι συνολικές εισπράξεις της περιόδου 2011-2012 ανήλθαν σε 3.009.709 ευρώ (έναντι των 2.961.272 ευρώ του 2010-’11), δηλαδή 350.000 ευρώ περίπου λιγότερα από το κόστος παραγωγής του προγράμματος. Ενώ το κόστος είχε προϋπολογιστεί σε 4.255.000 ευρώ, τελικά με προσπάθειες συμπίεσης κατέβηκε στα 3.362.427 ευρώ. Ετσι η επιχορήγηση των 16.800.000 ευρώ χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του οργανισμού . «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πολιτισμό με δανεικά», υπερθεμάτισε ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας ότι «από τη συγχώνευση των υπουργείων εξοικονομήθηκαν 30 εκ. ευρώ που μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πιο ωφέλιμες επενδύσεις».

Στο κινητό

Mε μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά, οι χρήστες του iphone θα μπορούν να έχουν το πρόγραμμα της ΕΛΣ στο κινητό τους, αλλά και να αγοράζουν εισιτήρια μέσω της πιστωτικής τους κάρτας!

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.