Μουσείο Μπενάκη: Πρόγραμμα εκθέσεων Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2012

mouseio_benaki_programma_ektheseon_sep_oct_2012
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε το πρόγραμμα εκθέσεών του για την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου, το οποίο αφορά στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΒΑΛΙΑΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ 1911-1983. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ

Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 17 Σεπτεμβρίου 2012
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου – 11 Νοεμβρίου 2012

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης κύριο Νίκο Χατζηνικολάου, έχει ως στόχο να φέρει στο φως γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου ενός σπουδαίου δημιουργού, το έργο του οποίου μέχρι στιγμής ελάχιστα έχει μελετηθεί. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης υπήρξε συνειδητός ρεαλιστής ζωγράφος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Αν και σπούδασε στο εργαστήρι του Παρθένη στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, πολύ λίγο επηρεάστηκε από τα διδάγματα του δασκάλου του. Σχετικά αδιάφορος στάθηκε και απέναντι στα έντονα κελεύσματα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Θεωρείται ο κατεξοχήν ζωγράφος του ανθρώπινου μόχθου, είναι όμως επίσης και ένας εξαιρετικός τοπιογράφος, που μελέτησε με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη το ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα της γενέτειράς του, της Ρόδου. Εκτός όμως από τα ζωγραφικά έργα, στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ορισμένα από τα σχέδια που φιλοτέχνησε στα βουνά της Ευρυτανίας κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα, με μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τεχνική της λαδοτέμπερας που χρησιμοποιεί στα περισσότερα έργα του, ενός συνδυασμού δηλαδή ελαιογραφίας και τέμπερας σε αλλεπάλληλα στρώματα. Ο επισκέπτης θα δει επίσης ελαιογραφίες, κάρβουνα, σχέδια με μολύβι, αλλά και παστέλ, από όλες τις φάσεις της δημιουργίας του
ζωγράφου.

Πληροφορίες: www.benaki.gr/

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΣ. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ

Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 26 Σεπτεμβρίου 2012
Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2012– 6 Ιανουαρίου 2013

Ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα στο Παρίσι στην Academie de la Grande Chaumiere στο εργαστήριο του Ossip Zadkine. Η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική και επηρέασε πολλά από τα έργα του. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και συγχρόνως άρχισε να συνδιαλέγεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους. Μιλώντας ο ίδιος για το έργο του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιώ ως υλικό κυρίως το σίδερο, όλο και πιο σκληρό, πιο βαρύ, πιο δύσκολο να το δουλέψεις. Προσπαθώ ταυτόχρονα να του αφαιρέσω το ακατέργαστο βάρος του και να του δώσω μια άλλη κίνηση. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ο χώρος, το φως και ο όγκος. Το πώς το εκάστοτε έργο μου θα μπορέσει να τοποθετηθεί στο χώρο και να δεχτεί το φως, ώστε να αποκτήσει σημασία.

Προσπαθώ μέσα από τις φόρμες μου να διανοίξω το χώρο κάνοντας τρύπες για να μπορέσει να περάσει το φως, για να μπει ο χώρος μέσα στο αντικείμενο, το οποίο με τη σειρά του μπαίνει μέσα στο χώρο».

Η έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. Στόχος της είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Θέματα όπως η ποικιλία των υλικών και η πλαστική άνεση με την οποία τα χρησιμοποιούσε, η ενασχόλησή του με την ανθρώπινη μορφή, ο συνδυασμός επιπέδων τόσο σε έργα μικρών όσο και μεγάλων διαστάσεων, η συνέπεια της πορείας του προς την όλο και πληρέστερη απλότητα αποτελούν τα θεμελιώδη ζητήματα τόσο της έκθεσης, όσο και της έκδοσης που τη συνοδεύει.

Επιστημονική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Γενικός συντονισμός και επιμέλεια: Μπεν Κουλεντιανός, Θόδωρος Παπαδόπουλος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Λορέττα Γαΐτη

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ

Κεντρικό κτήριο
Εγκαίνια: 18 Σεπτεμβρίου 2012
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2012

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΥΡΕΚΑ

Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 8 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο Εμμανούηλ Βουρέκας (1907-1993) γεννιέται στο Φάληρο και σπουδάζει αρχιτεκτονική στη Δρέσδη. Επιστρέφοντας διαμορφώνει, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, μια πολύ προσωπική αστική αρχιτεκτονική έκφραση, την οποία και καθιερώνει στα μεταπολεμικά χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο τμήμα του έργου του (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτήρια γραφείων, δημόσια κτήρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, κ.ά.), όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο καθώς και στα αρχεία των συνεργατών του.

Στους στενούς του συνεργάτες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολλοί σημαντικοί έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, όπως οι Ρένος Κουτσούρης, Προκόπης Βασιλειάδης, Περικλής Σακελλάριος, Σπύρος Στάικος, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Αντώνης Γεωργιάδης, Βασίλης Γρηγοριάδης και Ιωάννης Βικέλας.

Άλλωστε πολλά από τα έργα του, όπως το ξενοδοχείο Athens Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, το Καβούρι, και τη Βουλιαγμένη, αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Πηγή έμπνευσης και πεδίο έκφρασης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας
Κεντρικό κτήριο
Εγκαίνια: μέσα Οκτωβρίου

Το 1977, το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει το πρώτο ελληνικό museum shop στο κεντρικό κτήριο της οδού Κουμπάρη, με πολύ περιορισμένο αριθμό αντιγράφων και με στόχο την οικονομική ενίσχυσή του. Η «διάδοση» των μουσειακών αντικειμένων, μέσω της ποιοτικά άριστης αναπαραγωγής τους σε πληθώρα αποδεκτών, όπως και η διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών που τείνουν να χαθούν, αποτελούν δυο ακόμα στόχους στην εξέλιξη του Πωλητηρίου. Κατά την διάρκεια των 35 χρόνων λειτουργίας του διευρύνθηκε και ανανεώθηκε, ακολουθώντας την πορεία του Μουσείου, το οποίο συνέχισε να στηρίζει οικονομικά. Όταν προτάθηκε σε νέους σχεδιαστές να εμπνευστούν από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να τους δώσουν νέα μορφή, σύγχρονη και χρηστική, ξεκίνησε μια νέα εποχή για το Πωλητήριο, το οποίο γίνεται πόλος έλξης νέων δημιουργών και παράδειγμα για την δημιουργία Πωλητηρίων σε άλλα Μουσεία.

Το 2004 εγκαινιάζεται το εκθεσιακό κέντρο της οδού Πειραιώς και το Πωλητήριο επιλέγει να γίνει ένα κέντρο σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και design όπου παρουσιάζονται οι συλλογές νέων Καλλιτεχνών και σχεδιαστών. Ένας τεράστιος αριθμός δημιουργών ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν εκθέσει μέχρι τώρα γύρω στους 300 Έλληνες σχεδιαστές και καλλιτέχνες, μετά από επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες που μας προτείνουν τις δημιουργίες τους. Με την διαρκώς ανανεωνόμενη ομάδα σχεδιαστών (70 περίπου άτομα ή ομάδες) εδραιώθηκε μια μόνιμη συνεργασία όπου εκείνοι και εμείς δουλεύουμε κάθε φορά πάνω σε διαφορετικό κομμάτι της πολιτιστικής μας ιστορίας, με πρόσφατο παράδειγμα το τρίτο Πωλητήριο στο σπίτι του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Τα εκθέματα μεταμορφώνονται σε χρηστικά αντικείμενα με χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση.

Οι καλλιτέχνες αφαιρούν τα κλισέ, ξεπερνάνε την απόρριψη της ελληνικής αισθητικής και με ένα λεξιλόγιο επικοινωνίας γοητευτικό, μακριά από τις στείρες αντιγραφές επαναπροσδιορίζουν την παράδοση. To αισιόδοξο σ’ αυτή τη διαδρομή, με το Πωλητήριο πρωτοπόρο στην προσπάθεια ανάδειξης και διάδοσης των δυνάμεων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι εντέλει αυτή η συνεύρεση χωρίς περιορισμούς, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς με σεβασμό και χαρά για τη δουλειά όλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012, ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (προσωρινός τίτλος)

Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 10 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου 2012

Γεγονότα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, επαναπροσδιορίζουν την πολεοδομική και την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και αποτελούν αφετηρίες για μια διαδρομή στο χώρο και τον χρόνο. Στα πλαίσια της έκθεσης θα
παρουσιασθούν έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες, έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία. Την έκθεση επιμελείται ο Βασίλης Κολώνας, Ιστορικός της αρχιτεκτονικής και μουσειολόγος, με τη συνεργασία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9:00 – 17:00
Πέμπτη: 9:00 – 24:00
Κυριακή: 9:00 – 15:00
Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη
και τις ακόλουθες αργίες: 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
Το Πωλητήριο παραμένει ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου αλλά και τη Δευτέρα.
Το Κυλικείο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00

Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τις ακόλουθες αργίες: 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.

Παραμένει επίσης κλειστό το μήνα Αύγουστο.

Το Πωλητήριο και το Κυλικείο είναι ανοιχτά κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00 – 17:00

Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.

Το Πωλητήριο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΓΚΙΚΑ

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Είναι κλειστή Δευτέρα, Τρίτη
και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.

Το Πωλητήριο είναι ανοιχτό:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-19:00
Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.