Στους δρόμους θεατρίνοι και τσιρκολάνοι

theatriki_omada_mpoufonoi1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ξεκινά αύριο (20/09/2012) η πενθήμερη γιορτή με 32 παραστάσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας (φωτό) Η Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι

Το θέατρο βγαίνει ξανά στον δρόμο δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο. Για πέντε ημέρες το κέντρο της Αθήνας θα γεμίσει χρώματα και καλλιτέχνες από τράντα δύο ομάδες (ελληνικές και ξένες) που ειδικεύονται στις παραστάσεις δρόμου, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, που οργανώνει το Θέατρο Δρόμου «Helix» για τέταρτη συνεχή χρονιά, από αύριο έως και τη Δευτέρα 24 του μήνα.

Θεατρίνοι, περφόρμερ, τσιρκολάνοι, χορευτές, ζογκλέρ, γκραφιτάδες, καλλιτέχνες που ειδικεύονται στο Θέατρο Σκιών και στο Κουκλοθέατρο θα δώσουν κέφι, χαρά, χρώμα στην πόλη, σε μια εποχή γκρίζα και κατηφή. Για πέντε ημέρες το κέντρο της πόλης θα γιορτάζει, εις πείσμα των ημερών.

Στόχος

Πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η «ανάδειξη του δημόσιου χώρου ως χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά και η ανάδειξη και ανάπτυξη του Θεάτρου Δρόμου ως θεατρικού είδους, με ιδιαίτερη δυναμική επικοινωνίας και πρωτότυπης και ουσιαστικής καλλιτεχνικής προσφοράς», σχολιάζει ο Νίκος Χατζηπαππάς, εμπνευστής και ψυχή της διοργάνωσης, αλλά και επικεφαλής της ομάδας δρόμου «Helix». Όλες οι δράσεις αξιοποιούν τον «δημόσιο χώρο ως 

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το κέντρο της Αθήνας: Ερμού, Θησείο, Μοναστηράκι, πλατεία Αβησσυνίας, πλατεία Καπνικαρέας, πεζόδρομο Κεραμεικού, κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.κυρίαρχη σκηνογραφία και ως χώρο συνεύρεσης με ένα πολυάριθμο και πολυποίκιλο κοινό». Ολες οι παραστάσεις είναι δωρεάν, οπότε αναδεικνύεται «εκτός του εκπαιδευτικού, του ψυχαγωγικού και ο κοινωνικός ρόλος του Θεάτρου Δρόμου και της ανιδιοτελούς προσφοράς του».

Η διοργάνωσή του φεστιβάλ, παρά την επιτυχία των τριών προηγούμενων ετών, ήταν υπό αίρεση εδώ και μήνες. Το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την έλλειψη κονδυλίων (ακόμα και των χορηγιών) έβαλε πολλές φορές το εγχείρημα στο περιθώριο. «Δεν θέλαμε όμως να χαθεί η συνέχεια, το νήμα αυτής της προσπάθειας. Ετσι, αποφασίσαμε να το διοργανώσουμε, έστω και πιο μαζεμένο», σημειώνει ο ίδιος.

Με την υποστήριξη του δήμου να περιορίζεται σε οργανωτικό επίπεδο και την ενίσχυση από το υπουργείο Πολιτισμού να είναι θολή (όπως εξάλλου και για το σύνολο της θεατρικής κοινότητας), οι «Helix» βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να το φέρουν εις πέρας. Διατηρώντας τη διάρκεια του φεστιβάλ στις πέντε ημέρες και με το κόστος να υπολογίζεται στις 30.000 ευρώ, προσκάλεσαν και φέτος καλλιτέχνες δρόμου, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο δοκιμαζόμενο αθηναϊκό κέντρο.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του Φεστιβάλ Δρόμου, ο Νίκος Χατζηπαππάς προσανατολίζεται στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ. «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο όχι μόνο για να έχουν ένα βήμα έκφρασης οι Ελληνες καλλιτέχνες, αλλά και για να βοηθήσουμε την εικόνα της Αθήνας», προσθέτει.

Ο όγκος των συμμετοχών (32) άρα και των παραστάσεων έχει μειωθεί φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οπότε οι συμμετοχές έφταναν τις 45 (2010) και τις 70 (2011). Συμμετέχουν οι: Action&Play, dFault, Helix, Istfest Action Group, OntheSpot, Sokak-Sana-tlariAtolyes, SolPara-Τodos, SoldOut, Sweet-Delay,WD, Αερηχώ, Βασιλική Καρακώστα, Γιάννης Αρβανίτης, Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, Δραματική Σχολή Ακης Δαβής, Εθελοντές Καλλιτέχνες, Ενέδρα, Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι, Θέατρο του Μαρτίου, Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Κέντρο Τέχνης Ευ Ζην ? Δημήτρης Πανταζίδης, Κέντρο Τέχνης Παιδιού, Λίνα Καραμελίνα, Ομάδα Σαράβαλο, Ομάδα Τσόκαρα – Ανακλάσεις, Παραμυθοσέντουκο, Πολυθέαμα Κρόκο και Λίνο, Σπουδαστές Δραματικής Σχολής Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης», Σχολή Θεάτρου «δήλος», Τα παιχνίδια της Ελίζας, Ω2 – 4frontal.

Ο «Δράκος» του…Λάνσελοτ με φωτιές και ξυλοπόδαρα

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι «Helix» δρομολογούν ήδη τα φεστιβάλ του 2013 και του 2014. Ειδικά για την επόμενη χρονιά σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με ομάδες από τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Πρόκειται για την παράσταση «Dragon» («Δράκος»), βασισμένη στον μύθο του Λάνσελοτ, η οποία θα αποτελέσει την τελετή έναρξης της επόμενης διοργάνωσης. Στη συνέχεια η παράσταση θα κάνει μια μίνι περιοδεία στην Ευρώπη. Γιγάντιες κατασκευές και ένας Δράκος-μαριονέτα ύψους 6 μέτρων, ιπτάμενες μηχανές, φωτιές και πυροτεχνήματα, καθώς και ηθοποιοί, που παίζουν σε ψηλά ξυλοπόδαρα, είναι μερικά από τα εντυπωσιακά στοιχεία και εκπλήξεις που επιφυλάσσει η παράσταση.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.