2o Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Athens Print Fest/ Second Edition – Plan B,  η 2η  Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων, διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, από 1η έως 28 Οκτωβρίου 2012 σε διάφορα σημεία της πόλης.  

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων  στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου & Μυλλέρου) με τις εκθέσεις «Λουμπόκ»: η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και «CY Print it» της Εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες». 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Athens Print Fest Party στις 20.00  στην Πλατεία Δούρου  Δουρούτη (Μυλλέρου) με δράσεις από την ομάδα Εν Φλω. Στα deck η Dj  Ν. Ζ.

To Athens Print Fest είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης, το μοναδικό στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται  στην Αθήνα, με σκοπό να εστιάσει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από τις προτάσεις και τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της σε διεθνές επίπεδο. Μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στην Χαρακτική και τις εκτυπώσεις με νέες και καινοτόμες δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος γύρω από τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της Σύγχρονης Χαρακτικής τόσο σε αισθητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

 Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών.

Σ’ αυτή τη γιορτή της χαρακτικής θα παρουσιαστούν σε όλη την Αθήνα περισσότερα από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.  Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν με εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις εκτός από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Ινστιτούτο Θερβάντες, o Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος,  το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Alpha Bank, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος – Xotaris, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η καλλιτεχνική εταιρία «Κύπριοι Χαράκτες» , η ομάδα Dictum Factum,  η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, καθώς και ομάδες Ελλήνων και ξένων Χαρακτών. 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών για το κοινό: 210 6421881 & 210 6421890

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 19.00, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 

Έναρξη Φεστιβάλ / Εγκαίνια έκθεσης στις 19.00

Yποδοχή από την Φιλαρμονική Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

«Λουμπόκ» η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης (Μόσχα, 1913 – Αθήνα, 1990), με το αλάνθαστο ένστικτο και τη διαισθητική του ικανότητα, δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων της ρωσικής πρωτοπορίας, διασώζοντάς τα, σε κρίσιμες εποχές, από την αφάνεια και την καταστροφή. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του, που ανήκουν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπάρχει και ένα μικρό σώμα από «λουμπκί». Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας δεν αρκούνται στην κατανόηση και επανάληψη της λαϊκής τέχνης. Επιδιώκουν μέσα από την ζωγραφική και την εφαρμοσμένη τέχνη της λαϊκής παράδοσης να βρουν τις φόρμες και τις τεχνικές που θα αποτελέσουν το αλφαβητάρι της νέας τέχνης. Το «λουμπόκ» (στον πληθυντικό “λουμπκί”) πρωτοεμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα στη Ρωσία και ήταν ξυλογραφίες με λαϊκές αναπαραστάσεις που είχαν θρησκευτικό, επιμορφωτικό και διακοσμητικό χαρακτήρα. Τα λεγόμενα “σύγχρονα λουμπκί” απεικόνιζαν πατριωτικές παραστάσεις από τους Κριμαϊκούς πολέμους, τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μοτίβα και η θεματογραφία, η έλλειψη προοπτικής, τα διακοσμητικά στοιχεία και ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου είναι μερικά από τα στοιχεία που επηρέασαν καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Λαριόνοφ, η Νατάλια Γκοντσαρόβα, η Όλγα Ρόζανοβα, ενώ «σύγχρονα λουμπκί” για λόγους προπαγάνδας φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, ο Αριστάρχ Λεντούλοφ και ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Μια ομάδα καλλιτεχνών και ποιητών της πρώτης γενιάς της πρωτοπορίας είδε στην primitif τεχνική της λαϊκής ξυλογραφίας το επικοινωνιακό εκείνο στοιχείο που έλειπε από την περίτεχνη διακοσμητική τέχνη του μοντερνισμού. Ο Λαριόνοφ ήταν ο ίδιος συλλέκτης λαϊκών ξυλογραφιών και θρησκευτικών εικόνων. Το 1913 διοργάνωσε στη Μόσχα έκθεση με 170 λουμπκί και 129 εικόνες από την προσωπική του συλλογή.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται στη Μονή Λαζαριστών, ιδρύθηκε το 1997 και από τότε εξελίσσεται σταθερά και δυναμικά.  Σήμερα αποτελεί πλέον έναν σημαντικότατο θεσμό για την υποδοχή και προβολή του σύγχρονου πολιτισμού μέσα από τον προγραμματισμό του, ο οποίος αναπτύσσεται στους εξής βασικούς θεματικούς άξονες: τη διαχείριση της συλλογής Κωστάκη, της μεγαλύτερης συλλογής ρωσικής πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας, την καταγραφή και προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, την υποστήριξη της σύνθεσης των τεχνών, την ουσιαστική συνεργασία και τη δικτύωση με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, τη χρήση της πλέον εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας και την εφαρμογή πρότυπων εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μιχαήλ Λαριόνοφ,  Νατάλια Γκοντσαρόβα, Όλγα Ρόζανοβα, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Αριστάρχ Λεντούλοφ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία.

Ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Τετάρτη στις 18.00 και Κυριακή στις 12.00

Πληροφορίες στα τηλ.  210 3243022-23

Διοργανωτής: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, m. Μεταξουργείο 

Τηλ. 210 5202420 210     

Τρίτη έως και Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00 Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 19.00, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

«CY Print it» 

Η παρουσία της Εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες» στο Athens Print Fest αποσκοπεί σε μία γνωριμία του κοινού με την εικαστική τους δημιουργία. Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη και έχει τίτλο «CY Print it». Στόχο έχει να φέρει σε επαφή τον θεατή με την πολύπλευρη πτυχή που έχει σήμερα η τέχνη της χαρακτικής. 

Η εισαγωγή στην έκθεση διαμορφώνεται με την παρουσίαση  της ατομικής εικαστικής δημιουργίας των χαρακτών, Μιχάλη Φαντάρου, Στέλλας Λάντσια, Ευγενίας Βασιλούδη, Ευκλείδη Παπαδόπουλου, Στάθη Παπαροδίτη, Μαρίαννας Τσαγγαρού, Ελένης Παναγίδου και Φρόσως Ανδρέου. Οι χαράκτες παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικό δείγμα του χαρακτικού τους έργου που αποτελείται κυρίως από παραδοσιακές μεθόδους εκτύπωσης. Η χαρακτική τέχνη στην παραδοσιακή της όψη, αναγνωρίσιμη και κουβαλώντας στους ώμους της την ιστορία της. 

Εξέλιξη και αντίφαση έρχεται να αποτελέσει η παρουσίαση των Κυπρίων Χαρακτών, στο δεύτερο μέρος έκθεσης, με το έργο «Natural Net». Πρόκειται για μία κίνηση εικαστικού πολιτιστικού ακτιβισμού. Εμπλέκει δημιουργικά και εικαστικά την κοινότητα, προκαλώντας τον μαθητή και τον επαγγελματία καλλιτέχνη να εκφραστούν μέσα από πιο σύγχρονες και πειραματικές μεθόδους της Χαρακτικής. Οι Κύπριοι χαράκτες μας θυμίζουν μέσα από τη Τέχνη, ότι είναι αναγκαίο, ο άνθρωπος, η κοινωνία και η φύση να συνυπάρξουν αρμονικά. 

Βασική πρόθεση των Χαρακτών με την οργανωμένη διεξαγωγή εργαστηρίων χαρακτικής, είναι η αλληλεπίδραση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος. Αυτό εξ’ άλλου αποτελεί παιδεία κι αισθητική καλλιέργεια. Μέσα από την Τέχνη της Χαρακτικής ως μέσο έκφρασης, προβάλλεται και η ιδέα της κοινωνικής συνοχής. Η χαρακτική, ως τέχνη με ιστορικά δημοκρατικό ρόλο και χαρακτήρα προσιτό, επιστρέφει στο δημόσιο χώρο μ’ ένα εικαστικό δημόσιο διάλογο. 

Στην Κύπρο οι εικαστικές προτάσεις-εγκαταστάσεις των δημιουργών, θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους, μέρη αυτού του “ιστού”. Δηλαδή σε δημόσια κτίρια, σε πλατείες, σε πεζόδρομους αλλά και σε πάρκα, έτσι ώστε να γίνουν μία προέκταση της καθημερινότητας μας, όπου θα αφεθούν στην συνέχεια στην φθορά του χρόνου. 

Τα έργα, έχοντας πλέον χαρακτήρα αφίσας, θα μεταφέρουν άμεσα τα μηνύματα μιας ιδέας με κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα. Η Χαρακτική Τέχνη, θα συναντάται παντού, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με την ιδέα της τέχνης ως κάτι το «ιερό» που κατά συνέπεια εκθέτεται μονάχα μέσα σε μουσεία, «ναούς της τέχνης». Μεταμορφώνεται σε κάτι το χειροπιαστό, καθώς παράλληλα γίνεται προσιτή σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και βαθμίδες, αφού αποτελεί πλέον μία φυσική προέκταση στο περιβάλλον μας, όπως και του ίδιου μας του εαυτού.  Το «Natural Net» αποτελεί μία εικαστική πρόταση από τη εταιρεία «Κύπριοι Χαράκτες» που τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. 

Πρόκειται για μία φρέσκια προσέγγιση στην παρουσίαση των χαρακτικών έργων όπου μέσα τους διαφυλάσσεται η ιστορική αξία της Χαρακτικής Τέχνης. Έτσι τα έργα που δημιουργήθηκαν μέσα στα πλαίσια του «Natural Net» αποτελούν και το βασικό πυρήνα της έκθεσης «CY Print it» των Κύπριων Χαρακτών στο Athens Print Fest.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαργαρίτα Κουναφή 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Φρόσω Ανδρέου, Μαριάννα Τσαγγάρου

Μιχάλης Φαντάρος,  Ελένη Παναγίδου, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Ευγενία Βασιλούδη

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία.

Ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Τετάρτη στις 18.00 και Κυριακή στις 12.00

Πληροφορίες στα τηλ.  210 3243022-23

Διοργανωτής:  «Κύπριοι Χαράκτες»

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, m. Μεταξουργείο 

Τηλ. 210 5202420 210     

Τρίτη έως και Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00 Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Athens Print Party

στις 20.00 – 23.30 

Πάρτυ και happening με την ομάδα «ΕΝ ΦΛΩ» που θα παρουσιάσει δράσεις που θα έχουν ως κύριο υλικό την πατάτα ή θα παραπέμπουν σε αυτή. Τα μέλη της, μετατρέποντας τις πατάτες σε σφραγίδες και δίνοντας διάφορα σχήματα σε αυτές, έχουν σκοπό τυπώνοντας, να δημιουργήσουν ένα μεγάλο “πατατART”  στην περιοχή.

Στα deck η Dj N.Z.

Πλατεία Δούρου Δουρούτη

οδός Μυλλέρου, Μεταξουργείο, m. Μεταξουργείο

Διοργανωτής:  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / ΟΠΑΝΔΑ

Εγκαίνια:  Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Διάρκεια 1-30 Οκτωβρίου

«Β» 

Έκθεση των Μαρίνα Προβατίδου και  Μαριλένα Συνοδινού 

Ο εικοστός υπήρξε ο αιώνας των πολέμων, της εξάπλωσης του φασισμού και του καπιταλισμού. Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει τα εκπληκτικά επιστημονικά οράματα και η ολοένα συσσωρευόμενη γνώση διαψεύστηκαν. Η υπόσχεση ευτυχίας αναβλήθηκε. Η Μαρίνα Προβατίδου και η Μαριλένα Συνοδινού παρουσιάζουν μια έκθεση με τίτλο «Β»:  Β, όπως λέμε βία, βούρκος, βδελυγμία.

Εικόνες και κείμενα, με αφορμή την επικαιρότητα και το βίωμα, αναζητούν να συνομιλήσουν με το θεατή και να θέσουν ερωτήματα: είναι στη φύση του ανθρώπου τα σπουδαία έργα ή δεν μπορεί να αποποιηθεί την ποταπότητά του; 

Οι καλλιτέχνιδες παίζουν και τυπώνουν πάνω σε  χαρτιά, χαρτοταινίες, ψηφοδέλτια.  

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρίνα Προβατίδου, Μαριλένα Συνοδινού

Χώρος Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι 

Βρυσακίου 17, Πλάκα, m. Μοναστηράκι

‘Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00 – 20.00

Tηλ.: 210.3210179

Έναρξη: 1 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 1-28 Οκτωβρίου

Yπερκαινοφανής-Supernova

Έκθεση των Ματίνα Γεωργά, Κλέβες Κρίσικο, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Μιλτιάδη Πεταλά, Νίκου Σταυρακαντωνάκη, Ορέστη Συμβουλίδη και Μαριλένα Συνοδινού.

Supernova είναι η πρότασή των καλλιτεχνών  για κάτι νέο. Κάτι που, ούτως ή άλλως, δεν έχει αποκτήσει όνομα ακόμα, κάτι που ίσως ποτέ δεν είχε όνομα στην ιστορία.

Η χάραξη από τη στιγμή που ξεκινάει, σηματοδοτεί την αρχή μιας ιστορίας, που σκοπό της από εδώ και πέρα έχει να εξελίσσεται, μέχρι να καταστραφεί και να δημιουργήσει κάτι νέο….ένα καινούριο τόπο.

H σκέψη μας  είναι γύρω από την δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας μέσα από την θορυβώδη καταστροφή του παρελθόντος

Υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός ανάμεσα στη χαρακτική όπως την αντιλαμβανόμαστε και την ιστορία του supernova, αυτού του «υπερκαινοφανούς φαινομένου».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ματίνα Γεωργά, Κλέβες Κρίσικο, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Ορέστης Συμβουλίδης, Μαριλένα Συνοδινού.

TAF (The Art Foundation), Νορμανού 5-Μοναστηράκι, m. Μοναστηράκι

Τηλ. 210 3238 757

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 12.00 – 21.00 

Σάββατο Κυριακή: 12.00- 17.00 

Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00

Διάρκεια 1-27 Οκτωβρίου   

«Πλάνο Β»

Έκθεση 43 καλλιτεχνών, μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών με έργα που αναφέρονται στο Plan (πλάνο, σχέδιο): βήματα (και διαδικασίες) που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Προϋποθέτει μια γενική (και κατά το δυνατόν πλήρη) γνώση της κατάστασης. Δημιουργείται συνήθως από μια ομάδα ανθρώπων μετά από σκέψεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις.

Αποτελεί μια προσπάθεια για ρεαλιστικό, οργανωμένο και ορθολογικό έλεγχο της πραγματικότητας. Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι προσδοκίες ως προς την εξέλιξη του σχεδίου διαψευστούν; Δεν πρέπει να έχουμε προβλέψει  και ένα σχέδιο Β;

Το σχέδιο Α είναι το πιο φιλόδοξο και συγχρόνως το πιο αισιόδοξο. Μοιάζει τέλειο και μας έχει γοητεύσει. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε και να θριαμβεύσουμε.

Το να εξελίσσεται όμως ένα σχέδιο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και το να έρθει σε πέρας χωρίς μεγάλες ανατροπές, αποτελεί και την ιδανική περίπτωση. Μπορούμε άραγε όλα να τα προβλέψουμε; Η πραγματικότητα είναι πρόθυμη να λυγίσει κάτω από τη σκέψη μας και την επιθυμία μας; Μήπως δεν πρέπει να ενδίδουμε σε τέτοιες αυταπάτες;

Υπάρχουν πάντα απρόοπτα, απρόβλεπτοι και προβληματικοί παράγοντες στο πραγματικό περιβάλλον, που ενδέχεται να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τελείως. Εδώ μπαίνει το Β σχέδιο που λειτουργεί σαν ζώνη ασφαλείας.

Αν το σχέδιο Α οδηγεί στην πραγματοποίηση της θέλησής μας χωρίς εμπόδια, τότε το σχέδιο Β φαίνεται λιγότερο ελκυστικό από το προηγούμενο. Θα θέλαμε τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί αλλιώς, «σύμφωνα με το σχέδιο», αλλά δεν μας προέκυψε… Στις φωτεινές υποσχέσεις του σχεδίου Α, που όμως η πραγματικότητα διαψεύδει, απαντά το σχέδιο Β. Μπορεί να φαίνεται απογοητευτικό, ίσως όμως αυτό είναι που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, θα διαπραγματευτεί με τις σκληρές απαιτήσεις της πραγματικότητας και θα σώσει την κατάσταση.

Πράγματι, αντί να κατακτά, το σχέδιο Β περιορίζεται μερικές φορές σε μια λύση έσχατης ανάγκης και επιβίωσης, στη διάσωση ενός μίνιμουμ. Εκεί που είχαμε φανταστεί να κυριαρχούμε σε απέραντες εκτάσεις, μετά βίας θα σώσουμε το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. (Παρεμπιπτόντως, τι είναι άραγε αυτό το ελάχιστο που πρέπει να σωθεί; Η αξιοπρέπειά μας μήπως;). Το σχέδιο Β δεν είναι μόνο το δεύτερο σε προτίμηση, με μειωμένη αποτελεσματικότητα, εικόνα της αδυναμίας μας. Οι αρετές του γίνονται φανερές όταν εξετάζουμε την κατάσταση εν τη απουσία του. Χωρίς αυτό η αποτυχία μας θα ήταν τελεσίδικη. Δεν θα ‘χαμε από πού αλλού να πιαστούμε, κανένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, θύματα μιας ανελέητης πραγματικότητας έξω και πέρα από τη βούλησή μας, κάποιου φυσικού ή μεταφυσικού προγράμματος που η θέλησή μας δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει. Πού μας πηγαίνει; Είναι μονόδρομος. Δεν μας απομένει παρά να το ακολουθήσουμε μοιρολατρικά ή να ρωτήσουμε τους μάντεις…

Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν εγκατάλειψη στην αδυναμία μας και εγκατάλειψη της ελευθερίας μας; Σωστά. Από την άλλη όμως, η πραγματικότητα δεν μπορεί να υποταχθεί εξ ολοκλήρου στη δύναμη της επιθυμίας μας. Το σχέδιο Β συνίσταται εν μέρει στην πρόβλεψη και το σχεδιασμό, χωράει όμως τη φαντασία και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς είναι εμπλουτισμένο από την αποτυχία του Α. Δεν λύνει τα εμπόδια εκ των προτέρων και επί χάρτου, αποφασίζει ότι θα τα αντιμετωπίσει εκ των ενόντων, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται και τα πράγματα αλλάζουν. Συνυπολογίζει την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, όχι σαν αντιστάσεις που θα καμφθούν ορθολογικά, αλλά ως εγγενή χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπινου γίγνεσθαι.

Εδώ, η φαντασία δεν αποτελεί (δια)φυγή από την πραγματικότητα, αλλά διεισδυτική πρόβλεψή της που περιλαμβάνει την αποδοχή του ανέλεγκτου, της αμφιβολίας, καθώς και την αναγκαιότητα προσαρμοστικότητας και συνεχούς διαπραγμάτευσης. Γίνεται τρόπος γνώσης και δράσης, όπου θεωρία, πράξη και φιλοσοφία της ύπαρξης συνδυάζονται. Απέναντι στην τεχνοκρατία, η λελογισμένη δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αννιτσάκης Οδυσσέας, Ανούση – Ηλία Ρένα, Αντωνιάδη Ειρήνη, Αρφαράς Μιχάλης, Βαμβατήρα Μάγδα, Γριμάλδη – Κορομηλά Ράνια, Δεσεκόπουλος  Νίκος, Ζαβιτσάνου Μαρία, Ζούνιτς Μίλαν, Ζωίδη Πόπη, Καμπάνης  Μάρκος, Κάπρου Eλένη, Καρούση Μπέττυ, Γιώργος Κεφαλληνός, Κολιός Γιάννης, Κομιανού Άρια, Kότσαρης  Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κρίσικο Κλέβες, Κωνσταντάκου  Αναστασία, Κώτσιου Ντίνα, Λουκάς Γιάννης, Μαρτ Κάτι, Γιάννης  Μονογυιός, Μηλιώτης Δημήτρης, Ξυλά – Ξαναλάτου Ίρις, Οικονομίδου Ελένη, Παντολφίνι Πίνο, Παπαδημητρίου Παρασκευή, Πειρουνίδης Άκης, Πετροπούλου – Δημητράκη Μιμή, Μαρίνα Προβατίδου, Σιατερλή Δήμητρα, Σινιόσογλου Aμαρυλλίς, Σπύρου Μαρία, Σταυρακαντωνάκης Νίκος, Στεφανάκις Γιάννης, Σχοινά Μαίρη, Τσαλαματά Βίκυ, Τσετουλίδου Αναστασία, Χαροκόπου Αναστασία, Χρηστάκη Φλοράνς

Πληροφορίες στα τηλ. 210 5221 420 & 210 5223 101

Διοργανωτής: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου Αθήνα,  m. Ομόνοια

Τηλ. 210 5221 420 & 210 5223 101 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-20.00

Σάββατο 12.00-14.00

Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 στις 19.30

Διάρκεια 1-31 Οκτωβρίου

«Η ΟΔΥΛΙΑΔΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΙΛΙΣΣΕΙΑ»

έκθεση του ΖΟΦΡΕ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 

Η Οδυλιάδα ή αλλιώς Ιλίσσεια αποτελείται από έργα που έχουν ως πηγή  έμπνευσης την Οδύσσεια και την Ιλιάδα και τον πλέον πρωτόγονο αρχαίο κόσμο. 

Η ίδια η ύπαρξη του Ομήρου, ο οποίος κληρονόμησε την προφορική παράδοση αυτών των μύθων, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση, όπως και η ύπαρξη των 

ηρώων του: του Οδυσσέα, του Τηλέμαχου, του Έκτορα, του Αχιλλέα, του Μενελάου, του Αγαμέμνονα, του Αίαντα του Αινεία… και μιας σειράς χαρακτήρων της εποχής 

του χαλκού, βασιλέων και ιδρυτών φυλών και μελλοντικών χωρών, γιών θεών και μυθολογικών τεράτων, που πολεμούσαν μεταξύ τους, αλλά συγκέντρωναν όλες τις 

καλές και τις κακές ανθρώπινες ιδιότητες στο πλαίσιο της συλλογικής μυθολογίας.

Συμμετέχων καλλιτέχνης: Ζοφρέ Σεμπαστιάν

Διοργανωτής: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23,  m. Σύνταγμα

Τηλ: 210 3634117 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 13.30 & 16.00-20.00, Σάββατο 10.00 – 13.30

Κυριακή: κλειστά. Παρασκευή 12/10 κλειστά.

Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 στις 20.30

Διάρκεια 1-26Οκτωβρίου

«Τα Ψηφιακά»

Η Alpha Bank παρουσιάζει την έκθεση «Τα Ψηφιακά», από την 1 έως την 26 Οκτωβρίου 2012, στην Γκαλερί «Χατζηκυριάκος-Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. 

Τα έργα των δώδεκα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία παρουσιάσθηκαν στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Τραπέζης το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2012, αποκτήθηκαν από την Τράπεζα το 2011 και αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης ομάδας έργων με τίτλο “The A-Projects”. Στόχος της εκθέσεως είναι η προβολή της αμφίδρομης σχέσεως μεταξύ τεχνολογίας και τέχνης, καθότι και τα δώδεκα έργα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού εικαστικών και ψηφιακών μέσων. 

Με αφορμή τη διοργάνωση του δεύτερου Φεστιβάλ Χαρακτικής (Athens Print Fest 012), οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα «Ψηφιακά» κλήθηκαν να επέμβουν για άλλη μια φορά, χειρονομιακά επάνω στα έργα τους, προκειμένου να διαφοροποιήσουν το σκεπτικό της εκθέσεως και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενό της. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Διακομή, Γεωργία Δαμοπούλου, Αμαλία Σταυρουλάκη, Λένια Οικονόμου, Έλλη Γρίβα, Ναταλία Κερκύρα, Παντελής Ξηροχειμώνας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εύα Μαραθάκη, Χαράλαμπος Δερμάτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Γιώργος Τσεριώνης

Διοργανωτής: Alpha Bank/ Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ελληνοαμερικανική Ένωση ,  Γκαλερί «Χατζηκυριάκος-Γκίκας», 

Mασσαλίας 22, 10680 Aθήνα, m Πανεπιστήμιο

Ώρες λειτουργίας:  

Δευτέρα έως Παρασκευή: 12.00 – 21.00, Σάββατο: 10.30-14.30, Κυριακή: κλειστά.

Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 στις 20.30

Διάρκεια 1-26 Οκτωβρίου

Το καινούργιο στις κλασικές εκτυπώσεις – Έκθεση

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα παρουσιάζει σύγχρονη Ισραηλινή Χαρακτική. Eπιμελήτρια: Tina Bogdanovsky. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Ilya Bogdanovsky, Tina Bogdanovsky, Eli Deitch, Ilana Graf, Olga Kalantarov, Ruth Mayon Kuck, Itzchak Hanit, Yudi Marton, Youval Rotman, Rachel Nurel, Aida Stolar, Miri Grossman, Edna Miron-Wapner

Διοργανωτής:  Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα / Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί «Γκαλερί Κέννεντυ», 

Mασσαλίας 22, m Πανεπιστήμιο

Ώρες λειτουργίας: 

Δευτέρα έως Παρασκευή: 12.00 – 21.00, Σάββατο: 10.30-14.30, Κυριακή: κλειστά.

Έναρξη: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 

«Κατάσταση Πολιορκίας»

Έκθεση της Φλοράνς Χρηστάκη

 Όλα ήταν τακτοποιημένα. 

Ανεξιχνίαστη, αλλά ξεκάθαρα καταστροφική, η απειλή επαναφέρει στο προσκήνιο άγχη και φόβους. Η κοινωνική αποσύνδεση αποκαλύπτει και εντείνει το εσωτερικό χάος: ανήμπορο, σε μια αποδιοργανωμένη κοινωνία, με τους δεσμούς να δοκιμάζονται, το άτομο υποφέρει και, είτε αντιδρά είτε παραδίδεται στην μοίρα του, παραμένει μόνο και γυμνό. Τουλάχιστον ωσότου  πενθήσει την ανεμελιά.

Η Φλοράνς Χρηστάκη παρουσιάζει τρεις ενότητες με αφετηρία την σημερινή κρίση. Μικρά χαρακτικά έργα και μεγάλες συνθέσεις και μια εγκατάσταση θα εκτεθούν στον χώρο της στοάς

Συμμετέχων καλλιτέχνης: Φλοράνς Χρηστάκη

Διοργανωτής: Dictum Factum

Στοά Τοσίτσα, Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα, m.Πανεπιστήμιο & m. Σύνταγμα

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 8.00 – 20.00,  Σάββατο 8.00 – 15.00, Κυριακή κλειστά

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου

«ΜΑΡΚΟΣ ΖΑΒΙΤΖΙΑΝΟΣ»

Ο Μάρκος Ζαβιτζιάνος [1884-1923] γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του Σπυρίδων Ζαβιτζιάνος, γιατρός,

καταγόταν από αρχοντική κερκυραϊκή οικογένεια και η μητέρα του, η Ελένη Μαρσάν, γαλλικής καταγωγής, ήταν ερασιτέχνιδα ζωγράφος. Μαθήτευσε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1906 εγγράφεται στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου σπούδασε ζωγραφική (με τον Γκάμπριελ φον Χακλ) και χαρακτική (με τον Μ.Κερν). Στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι για έναν χρόνο και το 1910 επιστρέφει στην Κέρκυρα, όπου ιδρύει, μαζί με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, το Σοσιαλιστικό Κέντρο της Κέρκυρας και το 1914 συμμετέχει στην ίδρυση της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής Συντροφιάς των Εννιά. Από το 1914 ως το 1916 ο Ζαβιτζιάνος δημοσιεύει ποιήματα, χαρακτικά και σχέδια στο περιοδικό της Συντροφιάς  Κερκυραϊκή Ανθολογία. Γύρω στο 1917 εγκαθίσταται στην Αθήνα, και το 1922  πραγματοποιεί ατομική έκθεση ελαιογραφιών και χαρακτικών στο Ζάππειο.

Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της νεοελληνική χαρακτικής. Φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό χαρακτικών έργων, που προορίζονταν κυρίως για την εικονογράφηση  βιβλίων, πολλά από τα οποία, ωστόσο, παρέμειναν αδημοσίευτα. Οι ξυλογραφίες και οι οξυγραφίες του, με ηθογραφικά κυρίως θέματα, στηρίζονται στις αντιθέσεις του άσπρου με το μαύρο, αναδεικνύοντας τις τεχνικές της χαρακτικής.

Συμμετέχων καλλιτέχνης: Μάρκος Ζαβιτζιάνος

Διοργανωτής: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, m. Πανεπιστήμιο

τηλ. 210 3614143

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 09.30 – 15.30

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 09.30 – 20.00

Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

« Ex libris από την συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου.»

Χαρακτικά σύγχρονων καλλιτεχνών, κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη, από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Αργεντινή, την Ινδία και άλλες χώρες.

Διοργάνωση: Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος – Xotaris

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, m. Μέγαρο Μουσικής

Τηλ. 210 72 24 028

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

“Ontologies” four US Women Printmakers

(Catherine Bebout, Bernice Ficek-Swenson, Minnesota, Nancy Macko, Barbara Robertson)

Η σειρά  «Χαρτογραφώντας το σώμα» της Catherine Bebout αποτελείται από μονοτυπίες με μικτή τεχνική. Η διαμόρφωση των εικόνων σε στρώματα δημιουργεί μια χρονική συνέχεια και ταυτόχρονα αντανακλά την ιδιοσυγκρασιακή συσσώρευση ενδιαφερόντων της καλλιτέχνιδας.

Η Bebout εξερευνά το πώς η χαρτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες τόσο για να ενημερώσει όσο για να διαστρευλώσει την άποψή μας για τον κόσμο. Η πρόθεση της καλλιτέχνιδας είναι να δημιουργήσει οπτικά και μεταφορικά πλάνα ταξιδιού τα οποία προσκαλούν το θεατή να ταξιδέψει μέσα από μυστήριες χλωρίδες και πανίδες, τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές. Αυτό το ταξίδι προσκαλεί το θεατή να αναλογιστεί πώς το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν.

Η Ficek-Swenson παρουσιάζει πέντε από τις ασπρόμαυρες φωτογκραβούρες της σειράς Υποσχέσεις του νερού που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2012. Η καλλιτέχνης εξερευνά το κλασσικό θέμα της γης, της φωτιάς, του νερού και του αέρα. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται επίσης για να υπονοήσουν μια έμφυτη πνευματική και/ή τελετουργική ευαισθησία.

Η «Υπόσχεση του νερού» είναι μια εξερεύνηση του νερού ως μια πηγή που αξίζει σεβασμό. Μαλακές λευκές πέτρες( από την Ελλάδα) και τριγωνικές πέτρες( από τις Ηνωμένες Πολιτείες) τοποθετούνται σε μια ασαφή διάφανη βάση, η οποία είναι απελευθερωμένη από συγκεκριμένους συνειρμούς. Οι πέτρες διαχωρίζονται που κυλάει γύρω από την καθεμιά. Η δραστηριότητα του νερού υπονοεί μια πράξη που μιμείται τα καιρικά φαινόμενα. 

Το έργο της Nancy Macko στη σειρά «Στον Κήπο της μέλισσας Ιέρειας, Σουίτα ν.1» αποτελείται από πέντε χαλκογραφίες που σκοπεύουν στο να υπενθυμίσουν μια εποχή κατά την οποία η θυληκότητα ήταν ιερή και οι γυναίκες λατρεύονταν. Η δουλειά αντλεί ιδέες από την κοινωνία των μελισσών με όλες τις εσωτερικές της μεταφορές οι οποίες παραπέμπουν σε εργάτριες μέλισσες και ιέρειες, καθώς και στη Μητέρα Μέλισσα. Σε καλλιτεχνικά ευρήματα από την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, η καλλιτέχνης βρήκε ενδείξεις που επουσιώνουν την κοινωνία των μελισσών ως ενσωματωμένο κομμάτι των αρχαίων γυναικείων κοινωνιών. 

Το βίντεο «Λαϊκές παραδώσεις των μελισσών ιέρειων» (2004) συμπληρώνει το θέμα των χαρακτικών. Μεγάλο μέρος του οπτικού υλικού συλλέχθηκε στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι με σκοπό την έρευνα το 1996.

Η σειρά «Γκρι» της Barbara Robertson συνδυάζει παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα. Η τεχνολογία ως καλλιτεχνικό μέσον είναι καινούρια και έχει τις δικές της αισθητικές δυνατότητες. Το κάθε ψηφιακό αρχείο λειτουργεί ακριβώς όπως μια μήτρα.

Δύο πρωταρχικές πηγές λειτουργούν ως οπτική βάση για αυτή τη δουλειά: Η μια είναι ο τοπογραφικός χάρτης ενός νεφελώματος, και η άλλη είναι ο συνδυασμός Fibonacci. Μέσα από αυτά τα δύο σχέδια, η καλλιτέχνης δημιουργεί περιβάλλοντα οπτικών εξαπλώσεων και μεταλλαγών. 

Ένα πεντάλεπτο animation σε επανάληψη( λούπα), που τιτλοφορείται «Γκρίζος Χάρτης», αποτελείται από χαρακτικά που έχουν φτιαχτεί με μικτές τεχνικές. Συνοδεύεται από ένα αυθεντικό soundtrack το οποίο συντέθηκε σε συνεργασία με την σχεδιάστρια ήχου Johanna Melamed

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Catherine Bebout, Bernice Ficek-Swenson, Nancy Macko, Barbara Robertson

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, m. Μέγαρο Μουσικής, 

Τηλ. 210 72 24 028

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

Έναρξη : Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

Έκθεση των φοιτητών του Εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για μια ενότητα, έργων των σπουδαστριών/στών: Μιχάλη Βαφόπουλου, Γρηγόρη Γαλανόπουλου, Αλέξανδρου Δημητριάδη, Ελένης Ζέππου, Αγγελικής Καραγιάννη, Χριστόφορου Κατσαδιώτη, Βασίλη Κουντίνα, Αναστασίας Κότσαλα, Στεφανίας Μητράκη, Δημοσθένη Μπογιατζή, Ελένης Νικολακοπούλου, Αλέξη Παππά, Ισιδώρας Παπαδούλη, Ιωάννας Παπαδημητρίου, Κώστα Σπανόπουλου, Ελένης Τσίρη, Simon Thamiry, Αντώνη Χατζητρακόσα και των διδασκόντων καθηγητών, Μανόλη Γιανναδάκη, Ξενή Σαχίνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο μελετών, προτάσεων των δημιουργιών τους, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη λινόλεο ή άλλες πλάκες) της βαθιάς χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες τσίγκου-χαλκού (οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές), επίσης μικτές τεχνικές, αλλά και λινογκραβούρες, κολλαγραφίες, λιθογραφίες και έργα διαμορφωμένα μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία (ηλεκτρονικό υπολογιστή) με ηλεκτρονικές εκτυπώσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Μιχάλης Βαφόπουλος, Γρηγόρης Γαλανόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ελένη Ζέππου, Αγγελική Καραγιάννη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Βασίλης Κουντίνας, Αναστασία Κότσαλα, Στεφανία Μητράκη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ελένη Νικολακοπούλου, Αλέξης Παππάς, Ισιδώρα Παπαδούλη, Ιωάννα Παπαδημητρίου, Κώστας Σπανόπουλος, Ελένη Τσίρη, Simon Thamiry, Αντώνης Χατζητρακόσας, Μανόλης Γιανναδάκης, Ξενής Σαχίνης.

Διοργάνωση: Εργαστήριο χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πολιτιστικό Κέντρο  Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός

Τηλ 210 3452150 – 210 3414466

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

«30 χρόνια εκτυπώσεων» 

Έκθεση χαρακτικών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα επιφανών εικαστικών της Θεσσαλονίκης. 

Παρόλο που τα μέλη του συλλόγου χρησιμοποιούν διάφορα μέσα εικαστικής έκφρασης, η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει μόνο έργα χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων και έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς αφορά μια μεγάλη χρονική περίοδο παραγωγής έργων ενώ εκτίθενται και έργα εκλιπόντων μελών. Μέσα από αυτήν την αναδρομική έκθεση – επετειακή των τριάντα χρόνων του συλλόγου- επιδιώκεται να επικοινωνηθεί η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει ο ΣΚΕΤΒΕ στην προώθηση της χαρακτικής. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Γιανναδάκης Μανόλης, Ηλιοπούλου Χοπιρτεάν Κριστιάνα, Λάλος Θοδωρής, Λιόλιου Βούλα, Πασσαλή Μαρία, Πατσή Μαρία, Παλιάν Κωνσταντίνος, Μονογυιός Γιάννης, Γιαλούρης Νίκος, Βουτσάς Κώστας, Μαράτη Αλεξάνδρα, Πουράνη, Έφη Σφήκας, Νίκος, Γεωργίου Άρης, Γρηγοριάδου Γεωργία, Σαχίνης Νίκος, Σταύρου Στέλιος, Ρογκότης Βασίλης Τσεντεμαΐδης Τάκης Τουλκερίδης, Γιώργος, Χαμιδιελή Φωτεινή, Κομπατσιάρη Μαρία

Διοργάνωση: Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος

Πολιτιστικό Κέντρο  Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός

Τηλ 210 3452150 – 210 3414466

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

Έναρξη:Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου

«Μια λέξη μια εικόνα, μια εικόνα μια λέξη» Έκθεση των φοιτητών του εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που  η χαραγμένη-εκτυπωμένη λέξη συνλειτουργεί με τη χαραγμένη- εκτυπωμένη εικόνα ακολουθώντας τρόπους και νοητικές διαδρομές που έχουν κληρονομηθεί από

την πρωταρχική σχέση της γραμμένης λέξης και της σχεδιασμένης εικόνας στη συνάντησή

τους με την τυπογραφία και τις τεχνολογίες της χαρακτικής.

Αναζητώντας εικόνα μέσα από τη λέξη και λέξη μέσα από την εικόνα οι συμμετέχοντες στην έκθεση γίνονται κοινωνοί της νέας ανοιχτής συνθήκης κωδίκων επικοινωνίας έτσι ώστε η προσωπική εμπειρία του κάθε δημιουργού εικόνας και λέξης να οδηγούν την εικόνα και τη λέξη στα όριά τους στοχεύοντας «στην ίδια την καρδιά του κώδικα της σημειωτικής λειτουργίας!» 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Αβραμοπούλου Ιφιγένεια, Άγριου Έρη, Αλεξίου Νίκος, Αντωνιάδου Στέλλα, Αυγερινού Μάρθα, Βασιλούδη Ευτυχία, Βλάχου Χρυσάνθη, Βολιώτη Μαρία, Γαζέας Αντώνης, Θαλασσι­νού Mαρία-Ελένη, Θεοδώρογλου Άννα-Μαρία, Καραστέργιου Ευαγγελία, Καραγιάννη Άννα, Καρναμπατίδης Νικόλας , Καρούσος Λουκάς, Κασαπάκη Αριάδνη, Κεβρεκίδου Σοφία, Κούκ­κος Μανώλης, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Λιακόπουλος Θανάσης , Μάϊπα Ηλέκτρα, Μάτας Νικόλαος, Μηλιτσοπούλου Αναστασία, Mιρού Αναστασία, Μιντιούρη Mαρία, Μνατσακα­νιάν Ειρήνη, Mπάρου Ηρώ, Μώρου Ειρήνη, Μπογδάνου Όλγα, Μποζίνου Κεχαγιά Αμαλία, Νόση Ευγενία, Παναγιωτίδου Χριστίνα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Προβατά Έλενα, Ρούσσου Αγνή, Σαμαρά Άννα Μαρία , Σαραντόπουλος Αριστείδης , Σχορετσανίτη Ράνια, Tζέλη Φωτει­νή, Τρυγούτη Αναστασία ,Τσαντίκη Νικολέττα , Τσιντσιντά Αλεξάνδρα, Τσολαρίδης Λάζαρος, Φτελκόπουλος Γαβριήλ, Χριστοπούλου Μάγδα, Xριστοφίδη Κλεοπάτρα,  Δήμητρα Σιατερλή             

Διοργάνωση: Τμήμα εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Πολιτιστικό Κέντρο  Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός

Τηλ 210 3452150 – 210 3414466

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 στις 20.00

Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου

«Η Πόλη»

Έκθεση livre d’artiste της Βίκυς Τσαλαματά 

Η ΠΟΛΗ φιλοτεχνήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή στη μεγάλη έκθεση Livres d’artistes, που οργάνωσε η Γκαλερί Lucien Schweitzer, στο Λουξεμβούργο το 2007. Τα κείμενα του βιβλίου επιλέχθηκαν από τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.

Η ενότητα Ουτοπικές Πόλεις, από τον κύκλο δουλειάς Αστικά Τοπία,  περιλαμβάνει 40 έργα, εικόνες ουτοπικών πόλεων, όπου ο μύθος συναντά το πραγματικό και το πραγματικό διαπλέει το μύθο, με αποτέλεσμα μια πολυεπιπίπεδη εικόνα. Η αλχημεία της βαθυτυπικής Χαρακτικής συνδιαλέγεται με τη Φωτογραφία χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία ως νέο εργαλείο. Η ενότητα αυτή τροφοδότησε με εικόνες το livre d’artiste που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης στη συνέχεια με τον τίτλο Η ΠΟΛΗ. Η συνάντησή της Τσαλαματά με τον Ίταλο Καλβίνο ήταν αποκαλυπτική. Στην πορεία της ανάγνωσης των κειμένων, εικόνες από τις Αόρατες Πόλεις αναδύονταν η μία μετά την άλλη, για να ταυτιστούν τα είδωλα τους, επιλεκτικά, με τις αντίστοιχες Ουτοπικές Πόλεις.

Οι Ουτοπικές Πόλεις δεν έχουν τίτλους. Είναι όψεις ενός μεγάλου κορμού. Λειτουργούν ως πολλά καρέ ενός πολυεπίπεδου ουτοπικού τοπίου. Είναι η Πόλη με τα πολλά πρόσωπα: η Θεοδώρα, η Ευτροπία, η Ταμάρα. 

Συμμετέχων καλλιτέχνης:  Βίκυ Τσαλαματά

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης 

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), Βαλαωρίτου 9α,  m. Σύνταγμα

Τηλ. 210 3616165

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 17.00, Σάββατο 10.00 – 15.00, 

Ομιλίες:  Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 (19.30 – 21.30)

Χαρτί και Μελάνι 

Στις ομιλίες θα συζητηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χαρτιού, των μελανιών και των υλικών χαρακτικής που χρησιμοποιούνται  κυρίως σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία, και ιστορικά στοιχεία για το χαρτί και το μελάνι

Ομιλητές: Ειρήνη Οράτη (Ιστορικός Τέχνης)

Frank Bordas (Τυπογράφος)

Ιωάννα Στεφανή (Συντηρήτρια)

Δημήτρης Τσοκάκης (Έμπορος Ειδικών Χαρτιών)

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset): Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα

Τηλ. 210 3616165

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19:00

Διάρκεια 4-20 Οκτωβρίου

«Η Γιάννα Ανδρεάδη στo Atelier Franck Bordas – Πρωτότυπες Εκδόσεις» 

Η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1978.

Εμπνέεται από τη φύση και τα ταξίδια αλλά και από το καθημερινό αστικό περιβάλλον που αποτελεί μόνιμη πηγή δημιουργίας.

Από το 1993 δημιουργεί άλμπουμ με λιθογραφίες που εκδίδονται από το Atelier Franck Bordas στο Παρίσι. Στα άλμπουμ «Terre d’ombre brûlée», «Medina de Marrakech» ή «Désert du Namib» oι ταξιδιωτικές εντυπώσεις μετατρέπονται σε λιθογραφίες. Στα έργα «Vols», «Fond» και «Traces», οι μαυρόασπρες λιθογραφίες μεταφέρουν εικόνες από το πέταγμα των πουλιών, τον θαλάσσιο βυθό και ίχνη ζώων της Αφρικής, που δίνουν την εντύπωση τυπωμένων καλλιγραφιών. Το 2005, δημιουργεί το «Idoles» εμπνεόμενη από τα κυκλαδικά ειδώλια. Το άλμπουμ αυτό

περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και από το Μουσείο του Λούβρου με επιζωγραφίσεις σχεδίων και τυπώνεται με ψηφιακή εκτύπωση. Το «in folio», αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά της. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 15 φωτογραφίες φθινοπωρινών φύλλων, που η καλλιτέχνης τοποθετεί και φωτογραφίζει επάνω σε ανοιχτά βιβλία. Μέσα από το διάλογο με την ποιήτρια Fabienne Raphoz, δημιουργεί το «L’Εvolution des formes s’étend à toute la couleur», που αποτελεί μία ποιητική ταξινόμηση των ζώων .

Συμμετέχων καλλιτέχνης:  Γιάννα Ανδρεάδη

Διοργάνωση: Dictum Factum / Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Αθήνα (5ος όροφος)

m. Σύνταγμα

Ώρες λειτουργίας  

Πέμπτη & Παρασκευή  16.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 13.00 – 16.00

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19.30

Διάρκεια 4-19 Οκτωβρίου

Η Χαρακτική στην Λογοτεχνία 

Το Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα παρουσιάσει  το θεματικό κύκλο Στρατής Τσίρκας –Ακυβέρνητες Πολιτείες με έργα  των φοιτητών εμπνευσμένα από την Τριλογία του συγγραφέα, και από τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Αγγελόπουλος, Χρήστος, Βασιλάκου Αργυρώ, Γεώργα Κωνσταντίνα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βίκυ, Λιανού Ιωάννα, Μητσάνη Φαίη,

 Μπενάκη Πολυτίμη, Προβατίδου Μαρίνα, Σπανόπουλος Δημήτρης, Συνοδινού Μαριλένα, Τσαλδίρη Ελένη, Φαλκώνης Μιχάλης, Φερεντίνος Παναγιώτης, Φερεντίνου Μυρτώ,  Γαζέτη Κωνσταντίνα, Γουδά Αλεξάνδρα, Βέργης Αλέξανδρος, 

Θεοφάνους Σάββας, Μαυροπούλου Αναστασία, Μεθενίτη Ρενάτα, Μητάκου Βασιλική, Ρέππα Δωροθέα, Σαλιάρη Δόμνα, Στεφανοπούλου Παναγιώτα, Τσακάλη Βίκη, Φεσσά Σύλβια, Χρυσού Αγγελική 

Διοργάνωση: Τομέας Χαρακτικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Στοά τού Βιβλίου

Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου – m. Πανεπιστήμιο  

Τηλ: 210 32 53 989            

Ώρες λειτουργίας  

Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 -14:00 και 18:00 – 21:00

Σάββατο και Κυριακή κλειστά 

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19.30

Διάρκεια 4-20 Οκτωβρίου

Έκθεση «Συνίστημι» της Δήμητρας Κουμαντάκη και Μαρίνας Μαραβελάκη

Η Ιδέα της έκθεσης αυτής αντλείται από το νεκροταφείο του Κεραμικού.

Η βιωματική προσέγγιση του αιώνιου ερωτήματος για τον θάνατο. Ποιος πραγματικά είναι ο θάνατος, τι σημαίνει και τι συμβαίνει .

Το ίδιο ερώτημα στην ατέρμονη αιωνιότητα, εκφράζεται παρόμοια  δημιουργώντας κύκλους.

Οι καλλιτέχνες προσπαθούν  να απαντήσουν με τον τρόπο τους. Προσεγγίζοντας  την ιστορία με την απόσταση του σύγχρονου.

Στο έργο της Δήμητρας Κουμαντάκη το κύριο θέμα είναι οι πεταλούδες με τον αντίστοιχο συμβολισμό.

Στο έργο της Μαρίνας Μαραβελάκη αποδίδονται με σύγχρονο τρόπο τα ταφικά έθιμα .

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δήμητρα Κουμαντάκη και Μαρίνα Μαραβελάκη

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 136, Θησείο, m. Θησείο

Τηλ.: 210 3252214, 6937075765 

Ώρες λειτουργίας   

Καθημερινά 17.00-21.00 και τα πρωινά με ραντεβού μετά τις 12. 

Σάββατο και Κυριακή 11.00-16.00

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στις 13:00

Παρουσίαση του έργου της  Ιάννας Ανδρεάδη από την ίδια την καλλιτέχνη

Συμμετέχων καλλιτέχνης:  Ιάννα Ανδρεάδη

Διοργάνωση: Dictum Factum

Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού Αμαλίας 4, Αθήνα (5ος όροφος)

m. Σύνταγμα

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»

Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής. 

Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά.  

Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.

7- 10-2012. «Το δαχτυλικό μου αποτύπωμα γράφει … ιστορία». 

 

Κυριακή 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

    12.30-14.30 για παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού

Υπεύθυνη : Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €

για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 % 

για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %. 

Έκπτωση στα αδέλφια 20%

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής 

Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη- Παρ. 10.00-14.00  τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750  

Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής ΤέχνηςΜουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, m. Σύνταγμα

Τηλ πληροφοριών 2103312621

Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00, 

Ξενάγηση: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις 12.00

Η Χαρακτική στη λογοτεχνία

Η υπεύθυνη Καθηγήτρια, του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, Βίκυ Τσαλαματά  και η Ιστορικός Τέχνης Διονυσία Γιακουμή, θα ξεναγήσουν  το κοινό στο χώρο της έκθεσης και θα μιλήσουν για το έργο των φοιτητών  και τη σχέση του με το λογοτεχνικό κείμενο.

Στοά τού Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο m. Πανεπιστήμιο

Τηλ.210 3253989   

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 στις 20.00

Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου

«Πλάνο Α Πλάνο Β»

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα παιδιών ηλικίας από 8 έως 12 ετών, που   δούλεψαν στα εργαστήρια του Μουσείου με τις βασικές αρχές της χαρακτικής,  είτε αφήνοντας αποτυπώματα από διάφορα υλικά και από τις παλάμες τους είτε με μήτρες από  χαρτόνια χοντρά,  είτε  με  χάραξη σε λινόλεουμ

Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα, Tηλ. 210 3312 621, 3312 750  

Ώρες λειτουργίας  

Tρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, Κυριακή: 11.00 – 14.00

Ξενάγηση:  Παρασκευή 12/10/12 στις 18.00

«Οι χαράκτες ξεναγούν» 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Plan B» θα ξεναγήσουν το κοινό και θα μιλήσουν για τα έργα που εκθέτουν

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου m. Ομόνοια

Τηλ. 210 5221 420  & 210 5223 101 

Παρουσίαση Δρώμενο και workshop ξυλογραφίας –Παρασκευή 12/10/12 στις 18.00

 Επίδειξη από τις φοιτήτριες του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αργυρώ Βασιλάκου και Βίκυ Κολιπέτσα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αργυρώ Βασιλάκου,  Βίκυ Κολιπέτσα

Πεζόδρομος  Διονυσίου Αρεοπαγίτου – m. Ακρόπολη

Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 11:00

Εργαστήριο Χαρακτικής  Κυριακή 14/10/12 στις 11.00

Πραγματοποίηση εργαστηρίου από τις χαράκτριες Μαρίνα Μαραβελάκη και Δήμητρα Κουμαντάκη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρίνα Μαραβελάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων 

Ερμού 134 – 136 – m. Θησείο  

Για πληροφορίες και κρατήσεις (2 ομάδες 15 ατόμων) Τηλ: 210 32 52 214 & 69 37 07 57 65 

Παρουσιάσεις / Εργαστήρια Κυριακή 14/10/12 στις 11.00

2 ανοιχτά εργαστήρια:  Ήλιος της Θεσσαλονίκης και  Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας 

Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων θα κάνουν παρουσίαση των τεχνικών δυνατοτήτων των εργαστηρίων.

Η εικαστικός Έρρικα Γκούτενσβαγκερ θα πραγματοποιήσει εργαστήριο Οικολογικής 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έρρικα Γκούτενσβαγκερ, Εύη Αθανασίου

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας

Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας:  Aχιλλέως 15, 2ος όροφος (πίσω από Π. Ράλλη 182, στο χώρο των πρώην Σχολών «Ηράκλειτος», η πρώτη παράλληλος πάνω από την Π. Ράλλη) 

Για περισσότερες πληροφορίες & δήλωση συμμετοχής:

τηλ.: 210 4944522 κιν.: 693 6626 568

 

Εργαστήριο: Κυριακή 14/10/12

Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»

Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής. 

Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά.  

Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.

14-10-2012. «Μια βουτιά στην αλφαβήτα με τον Μίμη και την Λόλα»

 

Κυριακή 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

    12.30-14.30 για παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού

Υπεύθυνη : Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €

για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 % 

για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %. 

Έκπτωση στα αδέλφια 20%

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής 

Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη- Παρ. 10.00-14.00  τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750  

Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα

Τηλ πληροφοριών 2103312621

Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00 

Εγκαίνια  Τετάρτη 17/10/2012 στις 19.30

Σύγχρονη Τσέχικη Χαρακτική

Διάρκεια 17 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου

Παρουσίαση της Σύγχρονης Τσέχικης Χαρακτικής μέσα από τα έργα των Jiří Anderle, Mikoláš Axmann, Adolf Born,  Ladislav Čepelák, Jaroslav Králík, Alena Kučerová, Eduard Ovčáček, Květa Pacovská, Lubomír Přibyl, Jiří Šalamoun, Vratislav Ševčík σε επιμέλεια Simeona Hošková

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Jiří Anderle, Mikoláš Axmann, Adolf Born,  Ladislav Čepelák, Jaroslav Králík, Alena Kučerová, Eduard Ovčáček, Květa Pacovská, Lubomír Přibyl, Jiří Šalamoun, Vratislav Ševčík

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία:

Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7,  Πλατεία Κλαυθμώνος, m. Πανεπιστήμιο

Τηλ. 210 3231397, 210 3230168,  210 3246164 

Ώρες λειτουργίας  

Δευτέρα, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00΄- 16:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00. Την Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Εγκαίνια: Πέμπτη 18/10/2012 στις 19.30

«Κοιτάσματα Πολιτισμού από τους Προϊστορικούς και τους Αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική»

Διάρκεια 18 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου

Η χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά παρουσιάζει έργα της βασισμένα στους σφραγιδόλιθους. 

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Έκθεσης έχει γίνει από τον αρχιτέκτονα, Σταμάτη Ζάνο. 

Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου που αποσκοπούν να μετατρέψουν την επίσκεψη στους εκθεσιακούς του χώρους σε μια νέα βιωματική εμπειρία. Παρουσιάζονται χαρακτικές δημιουργίες της εικαστικού εμπνευσμένες από αρχαίους σφραγιδόλιθους σε διάλογο με αυθεντικά έργα μικροτεχνίας από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Στα εγκαίνια θα γίνει χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, 

Δρα Γεώργιο Κακαβά.

Ξενάγηση στην Έκθεση θα γίνει από την Αρχαιολόγο, κα Σταματούλα  Μακρυπόδη, και την Καθηγήτρια  Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ., Εικαστικό, κα Βίκυ Τσαλαματά.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου όπου θα εκτίθενται αναπαραγωγές έργων της δημιουργού.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, εντασσόμενη στη θεματική της ΄Έκθεσης

Συμμετέχων καλλιτέχνης:  Βίκυ Τσαλαματά

Διοργάνωση: Βίκυ Τσαλαματά / Νομισματικό Μουσείο

Νομισματικό Μουσείο: Ιλίου Μέλαθρον Πανεπιστημίου 12, m. Σύνταγμα

Τηλ: 210 3643774-210 3632057

Ώρες Λειτουργίας: 

Τρίτη Τρίτη έως Κυριακή 9.00 – 15.00. Δευτέρα κλειστά

Ομιλίες: Πέμπτη 18/10/2012 στις 19.30

«Χαρακτική και Κοινωνία»

Στις ομιλίες θα συζητηθεί η χαρακτικής ως τέχνη αντιτύπων, η χρήση της για λόγους προώθησης ιδεών, συμφερόντων, απόψεων και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις.

Ομιλητές: 

Μιχάλης Αρφαράς (Εικαστικός,  Καθηγητής Χαρακτικής ΑΣΚΤ)

Μάρκος Kαμπάνης (Εικαστικός)

Simeona Hošková (Ιστορικός Τέχνης)

Μαρία Τσαντσάνογλου (Ιστορικός τέχνης – Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – συλλογή Κωστάκη)

Σπύρος Μοσχονάς (Δρ Ιστορίας της Τέχνης)

Συντονίστρια: Ειρήνη Οράτη (Ιστορικός Τέχνης)

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα

Τηλ. 210 3616165

Παρουσίαση: Σάββατο 20/10/2012 στις 11.00

Δράση, workshop βαθυτυπίας / υψιτυπίας 

Φοιτήτριες του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν δρώμενο και workshop χαρακτικής : Βίκυ Κολιπέτσα,  Αργυρώ Βασιλάκου,  Κωνσταντίνα Γεώργα, Ακορντεόν, Ιορδάνης Μπαλαμπάνης.

Στοά τού Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, m. Πανεπιστήμιο

Τηλ.210 3253989   

Εργαστήρια: Κυριακή 21/10/2012

Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»

Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής. 

Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά.  

Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.

21-10-2012. «Τυπώματα με πατήματα από το τίποτα»

 

Κυριακή 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

    12.30-14.30 για παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού

Υπεύθυνη : Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €

για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 % 

για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %. 

Έκπτωση στα αδέλφια 20%

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής 

Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη- Παρ. 10.00-14.00  τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750  

Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα

Τηλ πληροφοριών 2103312621

Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00 

Ομιλίες: Τετάρτη 24/10/2012 στις 19.30

«Χαρακτική και εμπόριο»

Οι Πέτρος Βέργος (Δημοπράτης), η Μαρία Βασιλείου (υπεύθυνη του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) και η Ελισάβετ Λύρα θα μιλήσουν για την  εμπορική διάθεση των χαρακτικών τόσο στο παρελθόν όσο και  τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης, την ύπαρξη αντιτύπων και το γεγονός του χάρτινου υποβάθρου των έργων και  πόσο αυτά επηρεάζουν την εμπορική τους διάθεση σε σχέση με τα καθαυτού ζωγραφικά έργα τέχνης. Τα πολλαπλά και τη σχέση τους με τα αυθεντικά χαρακτικά,  την ικανότητα διάκρισης μεταξύ ενός  αυθεντικού χαρακτικού και ενός αντιγράφου χαρακτικής, τις νέες τεχνολογίες στο χώρο των εκτυπώσεων και οι σχέσεις τους με την χαρακτική και τα κριτήρια αυθεντικότητας και ποιοτικής ταξινόμησης. 

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα

Τηλ. 210 3616165

Ανοιχτό εργαστήριο 

Διάρκεια: 3 – 28 Οκτωβρίου

 Η Τάσα Χαροκόπου ανοίγει το προσωπικό της εργαστήριο που είναι και εκθεσιακός χώρος (χαρακτικά, αντικείμενα, ρούχα κλπ).

Ώρες λειτουργίας  

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00  Σάββατο 11:00 – 15:00

Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Αετομηλίτσης 44,  Ίλιον  – m. Αγ.Αντωνίου και λεωφορείο 700 (στάση «Πεταλούδα») ή από την πλατεία Βάθης, λεωφορεία Β11 και Α11 (στάση «Πεταλούδα»).

Τηλ: 210 26 92 913 & 69 79 42 31 83

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.