«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο Θέατρο Σοφούλη

oneiro_kalokairinis_nychtas_theatro_sofouli1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Παιδική Σκηνή
Θεατρική Περίοδος 2012-2013

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»
του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη συνεχίζει τη συνεργασία της με το Γιάννη Καλατζόπουλο, με σκοπό να συστήνει στους νεαρούς θεατές τα σπουδαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Έτσι αποφάσισε να ανεβάσει φέτος το γνωστό σε όλους έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε διασκευή για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Το έργο

Το παραμύθι αναφέρεται και εστιάζει στις σχέσεις των δύο φύλων και προσεγγίζει τις περιπλοκές και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Η κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Ερμία, παραβλέπει τις επιθυμίες του πατέρα της και αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Λύσανδρο και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Όμως ο εκλεκτός του πατέρα της, και ερωτευμένος μαζί της, Δημήτρης, αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Η Ελένη, που είναι ερωτευμένη και αυτή με την σειρά της με τον Δημήτρη, αποφασίζει να τον εμποδίζει ακολουθώντας τον.

Ο Σαίξπηρ καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις μαγικές ικανότητες των ξωτικών του δάσους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραμυθιού. Η ερωτική διαμάχη του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών επηρεάζει τις σχέσεις των ηρώων, αφού πάνω στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία.

Τελικά ο Σαίξπηρ καταφέρνει να οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα, αφήνοντας όμως υπονοούμενα, ότι ίσως ο πραγματικός έρωτας δεν υπάρχει πάντα.

Λίγα Λόγια για την παράσταση

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναμφισβήτητα είναι ένας κλασικός θεατρικός συγγραφέας καθώς τα έργα του έχουν διαχρονική αξία. Η ποιητική και ποιοτική του γλώσσα συμβάλλει στην γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών. Η ανεξάντλητη φαντασία του συγγραφέα δημιουργεί έναν κόσμο ονείρου που όμως περιέχει πολλούς παραλληλισμούς με την πραγματική ζωή. Τα τεκταινόμενα του έργου αφήνουν υπαινιγμούς για την ουτοπία της άμεσης εκπλήρωσης των απόλυτων επιθυμιών μας, χωρίς όμως να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο με γνώμονα πάντα την δική μας αποφασιστικότητα. Αυτή η αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών στην παιδική συνείδηση, αποτελεί μία ώθηση στην διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας χωρίς να παραβιάζει την μοναδικότητα της.

Πέρα από όλα τα παραπάνω θεωρούμε και τον τομέα της ψυχαγωγίας ένα από τα βασικά συστατικά μιας παιδικής παράστασης. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε και το συγκεκριμένο κείμενο όπου οι παρεξηγήσεις οι φανταστικοί χαρακτήρες καθώς και η σκηνή όπου χρησιμοποιείται η τεχνική του θέατρο εν θεάτρο τονίζουν άμεσα την κωμικότητα των ηρώων, αλλά και υπαινίσσονται την τραγικότητα αυτών. Τέλος το « Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ένα έργο που χωρίζεται στο πραγματικό και το φανταστικό.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρόκληση σε σχέση με όλα τα καλλιτεχνικά επίπεδα αυτής της παράστασης. Η υποκριτική, ο σκηνικός διάκοσμος, οι φωτισμοί, τα κοστούμια και η μουσική κάτω από την διεύθυνση του σκηνοθέτη μας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικά και νοηματικά άρτιο που συμβάλλει στη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών μας.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα

Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

Χορογραφίες: Κώστας Καφαντάρης

Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου

Κοστούμια: Μαρία Κοντοπούλου – Καλλιόπη Παπαδάκη

Παίζουν: Κώστας Γακίδης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Νικολέτα Παπαδοπούλου, Έφη Σισμανίδου, Χρήστος Τσαβλίδης, Γιάννης Τσότσος

Παραγωγή-Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Σοφούλη

Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com

Info

Πρεμιέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:30

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.

Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά.

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Επικοινωνία – κρατήσεις: Τ: 2310423925, F. 2310423976, Ε. info@theatrosofouli.gr, W. www.theatrosofouli.gr

Σύνδεσμοι

Facebook σελίδα http://www.facebook.com/pages Παιδικη-Σκηνη-Θεατρου-Σοφουλη/197199800412925

Χορηγοί:

Ξενοδοχείο Metropolitan

Veggasport.gr

Lurpak

Χορηγοί επικοινωνίας:

Nickelodeon

Culturenow.gr, www.culturenow.gr

e-charity.gr, www.e-charity.gr

Art Minds
Δάφνη Μουστακλίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Κινητό: 6972294695
E-mail: dafni.artminds@gmail.cominfo@artminds.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.