Συζητήσεις για συγχωνεύσεις στα media / Επιμίσθια στο “Έθνος”, μέρος 2ο

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Συζητήσεις για συγχωνεύσεις στα media

Νέος κύκλος συζητήσεων για συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ, από τον Πήγασο και το ΔΟΛ, τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις αθλητικές εφημερίδες. Ο λόγος, η βαθιά ύφεση που έρχεται, αλλά και οι κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Αυτή τη φορά την φορά έρχεται από τον Πήγασο και απευθύνεται προς το ΔΟΛ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με δυσκολία και τα δύο συγκροτήματα μπορούν να επιβιώσουν, στο τσουνάμι που έρχεται και πρέπει πλέον να δουν πως μπορούν από κοινού όχι πλέον να συνεργαστούν, αλλά οι δύο μεγάλες εταιρείες ΜΜΕ, να γίνουν μια.

Το εγχείρημα υποστηρίζει, αναφέρει, ο Φ. Μπόμπολας, αλλά φαίνεται να έχει επιφυλάξεις ο πατέρας του, Γιώργος Μπόμπολας. Η πλευρά του Σ. Ψυχάρη, ακούει ως τώρα, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΔΟΛ, κάτι που δεν έχει πετύχει ο Πήγασος.

Για να γίνει η συγχώνευση πρέπει να “κουρευτούν” τα δάνεια των τραπεζών που έχουν και οι δύο πλευρές και βέβαια να χρηματοδοτήσουν οι μέτοχοι τις απολύσεις των εργαζομένων. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι συνήθως αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς η κάθε πλευρά είτε δίνει μια τελευταία ευκαιρία στον εαυτό της για αυτόνομη παρουσία, είτε συντρέχουν οικονομική λόγοι. Όμως πλέον υπάρχει η αίσθηση πως τα περιθώρια στενεύουν…

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=22833#more-22833

Επιμίσθια στο “Έθνος”, μέρος 2ο

Τελικά στο συγκρότημα του Μπόμπολα δεν θα γίνει μόνο μείωση 50% στα επιμίσθια. Θα γίνουν και πολλά άλλα, τα οποία ο Φώτης Μπόμπολας δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανακοινώσει στην εκπρόσωπο των συντακτών όταν αυτή πήγε να διαμαρτυρηθεί για τα επιμίσθια.

Το σχέδιο του εκδότη μετά την επιβολή της απλήρωτης εργασίας στο ραδιόφωνο του Sentra FM για να μην ξεχνιόμαστε, περιλαμβάνει:

Περικοπή ενός εκατομμυρίου ευρώ από τις αμοιβές για τα στελέχη της εταιρείας (Δλδ πόσα τους δίνει;)

Περικοπή 50% από τα επιμίσθια

Απολύσεις, εθελούσιες αποχωρήσεις τις λέει, 40 εργαζομένων. Με δίλημμα πάλι. Ή θα φύγουν οικειοθελώς 40 άτομα, 20 δημοσιογράφοι 20 διοικητικοί με τις αποζημιώσεις τους σε δόσεις και μείωση ποσού κατά 5%. Ή θα απολυθούν στη διάρκεια του 2013 80 εργαζόμενοι. Διαλέξτε.

Στο μεταξύ το πρώτο δίλημμα που τέθηκε στη γενική συνέλευση (χθές) και προκάλεσε το μεγάλο χαμό συναδελφοφαγίας( ή μείωση 5% στους μισθούς όλων ή μείωση 50% στα επιμίσθια) αποδεικνύεται τελικά στάχτη στα μάτια των διχασμένων και ηττημένων δημοσιογράφων. Γιατί ο επιχειρηματίας απλά δεν μπορεί να παρουσιάσει 3η κατά σειρά ατομική σύμβαση στη διάρκεια ενός, ενάμιση έτους. Μόλις παρέλθει η προθεσμία, ποιος ξέρει πόση μείωση θα ζητήσει. Απ΄όλους.

Όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στο σχέδιο “επιβίωσης” τις εταιρείας για το 2013, ήτοι να κοπούν 3 εκατομμύρια ευρώ στο κόστος λειτουργίας. Το οποίο θα προέλθει όπως και οι προηγούμενες περικοπές από τους εργαζόμενους.

Λογικό. Χαζός είναι να κόψει απ΄αλλού αφού κανείς δεν αντέδρασε, κανείς δεν αντιδρά, κανείς δεν θα αντιδράσει;

Πως το είχαν πει στην ΕΣΗΕΑ όταν συζητούσαν πρόταση για απεργία στον Sentra για την απλήρωτη εργασία; Να ρωτήσουμε πρώτα και τους συνάδελφους. Θέλουν απεργία;

Μπα, γιατί να θέλουν απεργία. Μέχρι να κοπεί ο μισθός τους και να γίνει 500- 800- 1000 ευρώ μεικτά για όλους που θα εργάζονται σε όλα τα Μέσα, για όλες τις εκδόσεις, υπάρχει ακόμη καιρός.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/

Οι πρώτοι προλετάριοι των ΜΜΕ τα “μπλοκάκια”

Με την αύξηση της φορολογίας στα δελτία παροχής υπηρεσιών στο 35% από 20%, οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι στο χώρο των ΜΜΕ μετατρέπονται αυτόματα στους πρώτους επίσημα πια, “προλετάριους” στα media. Ως πρόσφατα δεν είχαν καμία παρέμβαση στο παραγόμενο προϊόν της δουλειάς του. Δούλευαν παρέχοντας σταθερά ύλη σε εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π. και αμείβονταν επίσης με σταθερές αποδοχές. Ή παρέδιδαν την ύλη τους και περίμεναν να τη δουν δημοσιευμένη για να πληρωθούν “με το κομμάτι”. Σε μια μέση αμοιβή της τάξης των 800 ευρώ μετά από αφαίρεση φόρων, ΦΠΑ, ταμεία ΜΜΕ ο εργαζόμενος ίσα που εξασφάλιζε ένα ελάχιστο ποσό για την επιβίωση του.

Η αύξηση του Φ.Π.Α και τώρα της φορολογίας οδηγεί τους αμειβόμενους με 800 ευρώ σε ετήσια έσοδα 4.000 ευρώ, δηλαδή το μήνα 333, 3 ευρώ. Κι αυτό αφορά τους ήδη ασφαλισμένους γιατί στην πραγματικότητα στα ΜΜΕ πάρα πολλοί πια πληρώνονται το ανώτερο 500 ευρώ με μπλοκάκι και ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Δηλαδή στο τέλος του έτους θα χρωστάνε κιόλας κάτι εκατοντάδες ευρώ. Γιατί οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους φθάνουν δεν φθάνουν τα 200 ευρώ το μήνα!

Για το θέμα υπάρχει ήδη παρέμβαση στον περιοδικό Τύπο (ΕΣΠΗΤ) από την παράταξη “Παρατύπως”. Η επιστολή του μέλους του ΔΣ Κώστα Στοφόρου προς τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη της ΕΣΠΗΤ είναι αποκαλυπτική. Το θέμα όμως είναι συνολικότερο και γενικότερο. Κι αφορά την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΣΠΕΡΤ (ένεκα συμβασιούχων).

Η επιστολή προς την ΕΣΠΗΤ

Συνάδελφοι,

Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται:

-η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

-ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής 35%

Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε –έστω την ύστατη στιγμή

Αφού, μετά από αυτές τις εξελίξεις, εκατοντάδες μέλη μας οδηγούνται κυριολεκτικά στη φτώχεια και τον αφανισμό.

Αναφέρομαι σε όσους αμείβονται με “Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών”, το γνωστό σε όλους μας “μπλοκάκι”.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κάθε είδους εκμετάλλευση και καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Σήμερα καλούνται να φορολογηθούν ως …μεγαλοεπιχειρηματίες!

Οι περισσότεροι δεν είναι καν ασφαλισμένοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. -γεγονός επιεικώς απαράδεκτο. Υπενθυμίζω ότι “στην ασφάλιση του Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. υπάγονται και οι συντάκτες, οι αμειβόμενοι με Δ.Π.Υ. υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μόνιμος εργοδότης που θα παρακρατεί τις ασφαλιστικές εισφορές και θα τις αποδίδει στο Ταμείο και ότι καλύπτουν τον κατώτατο ασφαλιστικό μισθό”.

Με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα διοικήσεων της ΕΣΠΗΤ, το καθεστώς αυτό οδήγησε εκτός Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. εκατοντάδες συναδέλφους.

Κι όμως η λύση θα ήταν άμεση και απλή: Να δίνεται το δικαίωμα ασφάλισης, εφόσον με οποιονδήποτε τρόπο καλύπτονται οι ελάχιστες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές που σήμερα φτάνουν τα 2.499,52 ευρώ (και αντιστοιχούν στον κατώτερο μηνιαίο μισθό που είναι 850,18 ευρώ). Χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο σκοτεινό για όσους τα βγάζουν πέρα με δυσκολία:

-Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των συναδέλφων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και είναι ασφαλισμένοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. φθάνουν περίπου τα 10.000 ευρώ. Από αυτά, μετά την καταβολή των εισφορών απομένουν περίπου 7.500 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα 3.500 ευρώ της νέας φορολογικής κλίμακας, τους μένουν για να ζήσουν 4000 ευρώ το χρόνο!

-Όσοι συνάδελφοι –θύματα και της ολέθριας ολιγωρίας των διοικήσεων της ΕΣΠΗΤ και του Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, καλούνται να ζήσουν με ακόμη λιγότερα χρήματα. Πέρα από τα 3.500 ευρώ της φορολογίας πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ ποσά που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 4000 ευρώ –ανάλογα με τη βαθμίδα. Σε αυτή την περίπτωση τους μένουν για να ζήσουν 2500 ευρώ το χρόνο! Κάτι παραπάνω από 200 ευρώ το μήνα…

Πέρα από τη συνολική (και απαραίτητη) καταδίκη του Μνημονίου, πρέπει με κάθε τρόπο να ανατρέψουμε τα σχέδια αυτά της Κυβέρνησης.

Δεν είμαστε επιχειρηματίες, αλλά δημοσιογράφοι.

Πρέπει να απαιτήσουμε:

-Την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου

-Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου

-Ας πάψουν επιτέλους να θεωρούν και να αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως «ελεύθερους επαγγελματίες»

-Εδώ και τώρα να ασφαλιστούν όλοι οι συνάδελφοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.

Περιμένω την απάντηση και κυρίως τη δράση σας,

Κώστας Στοφόρος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ
(«Παρατύπως»)

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/09/blog-post_3640.html#more

Επανεμφανίστηκε ο Λαυρεντιάδης

Στα γραφεία της ΝΕΠ Εκδόσεις στην Καλλιθέα έκανε την εμφάνισή του ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι περικοπές στην εκδοτική εταιρεία.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Βήμα στον Πάγκαλο…

Στο Βήμα FM βρήκε δουλειά ο Θόδωρος Πάγκαλος με εκπομπή κάθε Τρίτη από τις 10.00 ως τις 11.00 το πρωί, με σύνθημα “Μαζί τα φάγαμε”.
Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Αντικειμενική Ενημέρωση και Πολιτισμό θέλουμε…

(αναδημοσίευση από τους “Δημοσιογράφους ΕΡΤ“)

Επειδή η συλλογική ευθύνη έχει γίνει της μόδας τελευταία, δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε και να δηλώνουμε πως καμιά πρόσκληση δεν λάβαμε για το μεγάλο φαγοπότι και πως ούτε σαν γκαρσόνια, ούτε σαν λαντζέρηδες δεν συμμετείχαμε στο τραπέζι του «μαζί τα φάγανε». Κι εξακολουθούν να τρώνε και να μας παραμυθιάζουνε και να μας παίρνουνε και τα τελευταία ψίχουλα απ το τραπέζι, στρέφοντας τον έναν απέναντι στον άλλον, τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι σε όλους,όλους απέναντι σε όλους, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της συλλογικής ενοχοποίησης, που στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί στην καταθλιπτική αδράνεια, και στη χειρότερη, σε μανιακά επεισόδια κοινωνικού κανιβαλισμού. Διάγουμε μανιοκαταθλιπτική φάση κι αυτό εξυπηρετεί τους εσαεί τρώγοντες και τους «συντρόφους» που πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σε συνδαιτυμόνες.

Ο ρόλος των ΜΜΕ για τη συντήρηση αυτής της φάσης – αφασίας, είναι κυρίαρχος και καθοριστικός. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, η πλειοψηφία των Μέσων, αυτό τα ρόλο παίζει, έπαιξε και θα παίζει, για να γεμίζει καταχωρήσεις της SIEMENS η εφημερίδα, να γίνονται αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, να, να, να…

Αυτά αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα της ενημέρωσης – ψυχαγωγίας, που στις μέρες μας προτείνει τον μνημονιακό μονόδρομο, και προβάλλει στις οθόνες μας ένα φώς που διακρίνεται στο βάθος του τούνελ, παραλείποντας τη λεπτομέρεια πως πρόκειται για το τρένο που θα μας λιώσει.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο η ΕΡΤ, ιδιαίτερα μετά την επίθεση Μόσιαλου, έδειξε άλλο χαρακτήρα, ή, για να ακριβολογούμε, προσπάθησε. Προσπάθησε, σε μια εποχή που η έννοια του δημόσιος -α -ο απαξιώνεται σε όλες τις πτώσεις, τους αριθμούς και τα γένη, να δηλώσει και να γίνει Δημόσια.

Και η προσπάθεια απέδωσε, η ΕΡΤ φάνηκε να κερδίζει την εκτίμηση και την προτίμηση του κόσμου. Οι δυνατότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είναι τεράστιες, οι αντίστοιχες της Κομματικής-Κυβερνητικής, είναι μόνον η απαξίωση. Εδώ κάπου μπαίνουμε κι εμείς, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, που κάποια στιγμή πέρσι τέτοιο καιρό συναντηθήκαμε κι είπαμε όχι στο κλείσιμο της ΕΤ1, όχι στο κλείσιμο των περιφερειακών ρ/σ, όχι στο κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης, είπαμε κι άλλα, γνωριστήκαμε, μιλήσαμε για πολιτισμό και τη δυνατότητα που έχει μόνον η ΕΡΤ, όχι απλώς να τον προβάλλει, αλλά να και να τον προάγει.

Αντικειμενική Ενημέρωση και Πολιτισμό θέλουμε,κι αυτό γίνεται μόνον αν η ΕΡΤ είναι Δημόσια, μόνον αν εμείς οι εργαζόμενοι, κινητοποιηθούμε, και δημιουργικά, και προτείνουμε ιδέες και λύσεις για παραγωγή και εξαγωγές προϊόντων της βαριάς βιομηχανίας μας, μιας και τυχαίνει να εργαζόμαστε στο κεντρικό εργοστάσιο. Θα επανέλθουμε σύντομα.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/09/blog-post_28.html#more

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.