Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην El Pais / Τα πιστοποιήτικα διαφάνειας του ΕΣΡ υπό έρευνα

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην El Pais

Σε απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών θα προχωρήσει από την επόμενη εβδομάδα η ισπανική εφημερίδα El Pais, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των διαφημιστικών εσόδων που έχει προκαλέσει κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, όπως ανέφερε η μητρική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Prisa.

Η Prisa, στην οποία ανήκει η διεθνώς αναγνωρισμένη ισπανική εφημερίδα, δεν έχει διευκρινίσει πόσους εργαζόμενοι θα απολύσει, αλλά σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης πάνω από το ένα τέταρτο από το σύνολο των εργαζόμενων θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τόσο καλά», είπε ο πρόεδρος του Prisa Χουάν Λουίς Θεμπριάν στο προσωπικό της εφημερίδας σήμερα, σε μια τοποθέτησή του που δημοσίευσε μια επιτροπή εργαζομένων της κεντροαριστερής εφημερίδας.

Η εταιρία Prisa, που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε τον Ιούλιο πτώση 5% των εσόδων της το πρώτο εξάμηνο, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που πλήττονται από οικονομική κρίση.

Από το 2008 συνολικά 57 μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία έχουν κλείσει και 8.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, καθώς η πτώση των διαφημιστικών εσόδων των ΜΜΕ έχει μεγάλες συνέπειες για εταιρίες που ήδη πάσχιζαν να αντεπεξέλθουν στη στροφή του κοινού στο Διαδίκτυο για ενημέρωση.

Ένας από τους δημοσιογράφους της El Pais έγραψε στο Twitter ότι η σημερινή «είναι η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της».

Η Prisa έχει προχωρήσει σε περικοπές σε διάφορα από τα μέσα που ελέγχει, όπως η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias και ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser. Ο νέος κύκλος μέτρων εξοικονόμησης δαπανών θα επισημοποιηθεί την Τρίτη, σύμφωνα με την επιτροπή των εργαζομένων στην El Pais.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απολύσεις εργαζομένων, πρόωρη συνταξιοδότηση για ορισμένους και μειώσεις μισθών για άλλους. Σε ολόκληρο τον χώρο των ΜΜΕ στην Ισπανία, ο μέσος μισθός έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Πηγή: http://newpost.gr/post/158779/apolyseis-proores-syntakseis-kai-meioseis-misthon-stin-El-Pais-/

Τα πιστοποιήτικα διαφάνειας του ΕΣΡ υπό έρευνα

Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με τα πιστοποιητικά διαφάνειας και τη διαδικασία με την οποία έχουν εκδοθεί από το ΕΣΡ. Από πληροφορίες, αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι τα ποσά που έχουν εισπραχτεί από μεγάλες εταιρείες, τεχνικές, εμπορικές ή άλλου είδους, και οι οποίες είναι μεγαλομέτοχοι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες). Επίσης διερευνούν τον τρόπο χορήγησής τους από το ΕΣΡ, τα κριτήρια και τον αριθμό των πιστοποιητικών διαφάνειας

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2


Ο ΣΑΠΟΕ για την επιδότηση του επαγγελματικού μπάσκετ από την ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΠΟΕ

Με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη διελκυστίνδα ανάμεσα στη νέα Διοίκηση της ΕΡΤ και τον ΕΣΑΚΕ, αναφορικά με τη συνέχιση της κρατικής επιδότησης των επιχειρηματιών του επαγγελματικού μπάσκετ από την Δημόσια τηλεόραση, μέσω ιδιαίτερα ευνοϊκών συμβάσεων (που υπέγραψε η προηγούμενη Διοίκηση της ΕΡΤ).

Ο ΣΑΠΟΕ εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων παραγωγών οπτικοακουστικών έργων της χώρας, υπενθυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις της Δημόσιας Τηλεόραση, με διάφορες προφάσεις, αρνούνταν συστηματικά να προχωρήσουν σε αναθέσεις παραγωγής Ελληνικού προγράμματος καταδικάζοντας έτσι ένα ολόκληρο χώρο που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους, σε πλήρη απόγνωση, με καταστροφικές συνέπειες ενώ από την άλλη μεριά η ΕΡΤ «επένδυε» εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτεί τις ανάγκες λίγων επιχειρηματιών του επαγγελματικού μπάσκετ και του ποδοσφαίρου!

Στηρίζουμε με σθένος, κάθε προσπάθεια της Δημόσιας Τηλεόρασης ν’ απαγκιστρωθεί από τις στρεβλές οικονομικές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος της εξοικονομώντας έτσι ζωτικά κονδύλια για την παραγωγή και ανανέωση του προγράμματος της και την ενίσχυση των χιλιάδων επαγγελματιών του χώρου μας, που έχοντας πληρώσει όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, ως οφείλουν, το ανταποδοτικό τους τέλος βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής και απαιτούν πλέον το αυτονόητο: Ελληνικό πρόγραμμα στη Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση.

Για το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ

Παναγιώτης Παπαχατζής Μαρία Δρανδάκη

Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

Αναβολή της δίκης ΕΤΕΡ εναντίον Alpha

Η δίκη της ΕΤΕΡ εναντίον του Alpha, αναβλήθηκε για αύριο Σάββατο 6 Οκτώβρη στις 8.45πμ στο κτήριο 5, αίθουσα 1, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Πρόσθετες παρεμβάσεις Ενώσεων δεκτές.

24ωρη απεργία στον Όμιλο Κυριακίδη

Ανακοίνωση σωματείων

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 8 Οκτωβρίου έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 9 Οκτωβρίου 2012 όλων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων, των τεχνικών και των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ESPRESSO», στην ιστοσελίδα «espressonews.gr», στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «SUNNY TV» και «SPORT TV», ύστερα από την παράνομη και αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Η ιδιοκτησία του ομίλου Κυριακίδη εξακολουθεί να οφείλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε όλους εργαζόμενους, ενώ αθέτησε και την υπόσχεσή της, με την οποία είχε δεσμευτεί ότι μέχρι σήμερα θα κατέβαλε ένα μισθό. Ταυτόχρονα προέβη σε αυθαίρετη και παράνομη μείωση του βασικού μισθού και των μέχρι τώρα καταβαλλομένων επιδομάτων.

Οι Ενώσεις ζητούν:

Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων στους συναδέλφους μας.

Την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ιδιοκτησία.

Την άμεση συμμόρφωση της εργοδοσίας με την εργατική νομοθεσία, τις ΣΣΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της και την αποχή της από οποιαδήποτε απόπειρα ή προσχηματική ενέργεια, που αποσκοπεί σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών των συναδέλφων μας.

Νέα απεργία στην “Αυριανή”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σωματείων

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν την κήρυξη νέας απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» από τις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής, 5 Οκτωβρίου 2012 έως τις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας, 8 Οκτωβρίου 2012.

Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», μη τηρώντας τις ΣΣΕ και αφήνοντας απλήρωτους τους συναδέλφους, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους της για λύση στο αδιέξοδο, που τους έχει οδηγήσει.

Οι Ενώσεις ζητούν:

Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των καθυστερούμενων οφειλών των εργαζομένων και

Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, των δώρων και των επιδομάτων.

ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ για την επίθεση στον αθλητικό συντάκτη Αντώνη Καλκαβούρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ ΠΣΑΤ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να καταδικάσουν μια ακόμη άνανδρη επίθεση εναντίον Αθλητικού Συντάκτη και να καταγγείλουν το νόμο της ζούγκλας και των τραμπούκων, που πλέον ζει και βασιλεύει και στα γήπεδα.

Θύμα αυτή τη φορά ο συνάδελφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ Αντώνης Καλκαβούρας (Mega, Gazetta.gr), ο οποίος είναι ο έκτος αθλητικός δημοσιογράφος, που πέφτει θύμα επίθεσης τραμπούκων τους τελευταίους μήνες. Ο συνάδελφος, ο οποίος ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, δέχθηκε επίθεση στο πάρκινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου από δύο άγνωστους, που φορούσαν κράνη, μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού-Πανιωνίου το βράδυ της Πέμπτης. Δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και κλωτσιές, την ώρα που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Μετά την επίθεση κατήγγειλε το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ και μετέβη για τις πρώτες βοήθειες στο ΚΑΤ.

Τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Καλκαβούρας είχε ασχοληθεί με μια σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ στον τομέα που καλύπτει, τα οποία πιθανώς ενόχλησαν και κάποιοι αποφάσισαν με αυτόν τον τραμπούκικο τρόπο να του κλείσουν το στόμα. Είναι σαφές πως και αυτή η επίθεση στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δημοκρατίας και βεβαίως κατά ενός δημοσιογράφου, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του και είναι επίσης σαφές πως ορισμένοι, που δεν αντέχουν την κριτική του Τύπου, επιλέγουν τέτοιες μεθόδους, για να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν τις ελεύθερες φωνές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ εύχονται περαστικά στο συνάδελφο και περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των Αρχών.

Παράλληλα, σε συνεργασία και με τις άλλες Ενώσεις, θα προχωρήσουμε σε μια σειρά ενεργειών, που στόχο θα έχουν τόσο την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων όσο και την ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών. Ταυτόχρονα, καλούμε τους συναδέλφους, που πέφτουν θύματα επιθέσεων ή απειλών να τις καταγγέλλουν και να τις δημοσιοποιούν αμέσως.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν για τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Οι υπεύθυνοι ας τις αναλογιστούν και ας τις αναλάβουν. Οι Έλληνες, όμως, δημοσιογράφοι και ειδικότερα οι αθλητικοί συντάκτες, δεν θα σιωπήσουν…

Συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕΣΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:Η χώρα μας έχει μια αρνητική παγκόσμια πρωτιά. Είναι η μόνη χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί δύο απανωτά κουρέματα χρέους. Εν τούτοις δεν έχει καταφέρει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Παρόλα αυτά, όμως, αυτά τα κουρέματα του χρέους ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ληστεύτηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία Μεταξύ των ταμείων που ληστεύτηκαν ήταν και το ταμείο των δημοσιογράφων που σήμερα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί στο 50%, ενώ είναι πάρα πολύ αμφίβολο εάν οι επόμενες γενιές δημοσιογράφων, νέων δημοσιογράφων θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συντάξεις.

Επιπλέον, στο χώρο της ενημέρωσης επικρατεί ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων δημοσιογράφων είναι με μπλοκάκια ή δεν πληρώνονται. Υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έχουν 5 και 6 και 8 και 10μήνες απλήρωτοι. Η κατάσταση πραγματικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ίδια στιγμή, το τοπίο της ραδιοτηλεοπτικής κυρίως ενημέρωσης θυμίζει Όργουελ. Ένα πέπλο σιωπής καλύπτει τα μεγάλα σκάνδαλα, ένα πέπλο συγκάλυψης, αλλά και ένα πέπλο καλύπτει τις κινήσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως, βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Παρόλα αυτά, η ενημέρωση είναι αγαθό και σε μια δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και δεν μπορεί τη στιγμή που έχει υπερφορολογηθεί ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος, που γονατίζει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος κάποιοι ιδιοκτήτες καναλιών να αρνούνται εδώ και χρόνια να πληρώσουν αυτό που ο νόμος ορίζει και τους αναλογεί.

Επιπλέον, δεν μπορεί να είναι το πιο κλειστό επάγγελμα, η πιο κλειστή συντεχνία, να έχουν άδειες που κρατούν παρανόμως και να εκπέμπουν πειρατικά. Πρέπει να μπει μια τάξη και να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Και κυρίως δεν μπορεί να εγκαλούν κάποιοι τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για παρανομία και εκνομία, όταν οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν τη νομιμότητα.

Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και να δεσμευτούμε ότι θα ψάξουμε μαζί να βρούμε λύσεις, γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη.

Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ (Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ): Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δεινή κατάσταση ο δημοσιογραφικός κόσμος και όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή, μια κατάσταση η οποία τους έχει φέρει σε απελπισία γιατί έχουν χάσει το ψωμί τους, έχουν χάσει τη δουλειά τους, δεν έχουν χάσει, όμως, την αξιοπρέπειά τους ακόμα και αυτήν την αξιοπρέπεια τη δείχνουμε διαρκώς, όπως την προηγούμενη φορά με τις συγκεντρώσεις και όπως θα το δείξουμε ακόμα και τώρα προσεχώς.

Αυτή τη στιγμή τα όσα συμβαίνουν στον ιδιωτικό χώρο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν και στο δημόσιο χώρο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από μας. Θα αντιδράσουμε αποφασιστικά. Και έχουμε ενημερώσει όλα τα κόμματα. Το είπαμε και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το είπαμε και στον Υπουργό, το είπαμε και σε όλους, ότι αυτά δεν πρόκειται να περάσουν σε καμία περίπτωση, γιατί στόχος μας είναι να ρίξουμε τη μνημονιακή πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι που, μαζί με όλους τους εργαζόμενους- γιατί σε τίποτα δεν ξεχωρίζουμε απ΄ αυτούς- μας έχει φέρει σ΄ αυτή τη δεινή κατάσταση. Θα υπερασπίσουμε τη δημοκρατία, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο φορέα, τη ΝΕΤ συγκεκριμένα, όπως και όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά μέσα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.