Ο νέος ψηφιακός χάρτης στο ΦΕΚ / Ο Γιώργος Κουρής κατέβασε διακόπτη στην “Αυριανή”

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τoν κόσμο των media…

Ο νέος ψηφιακός χάρτης στο ΦΕΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπουργείου Υποδομών

Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίστηκε ο Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, ο οποίος αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του νέου τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου ευρυεκπομπής της χώρας.

Ο Χάρτης Συχνοτήτων περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Χάρτη θα είναι:

Δυνατότητα για δημιουργία νέων υπηρεσιών (πληροφόρησης, προγράμματος (EPG) και στο εγγύς μέλλον καινοτόμες τηλεοπτικές υπηρεσίες)

Ορθολογική εξοικονόμηση ραδιοφάσματος πράγμα που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα και θα αποδοθεί για χρήση από άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες (π.χ. κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς), με άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη για τους πολίτες και το κράτος

Το προς ανάπτυξη ψηφιακό δίκτυο, που ορίζει ο Χάρτης Συχνοτήτων, θα έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερη ισχύ εκπομπής και κατανάλωση ρεύματος, με πολύ καλύτερη εμβέλεια και ποιότητα εικόνας

Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα απολαμβάνει τα οφέλη καθαρού ψηφιακού σήματος, απαλλαγμένο από «είδωλα», «χιόνια» και λοιπές παρεμβολές.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χάρτης Συχνοτήτων για την τηλεόραση είναι γεγονός. Θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες για την πλήρη ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Νοικοκυρεύει το τοπίο για όσους θα επενδύσουν στη δημιουργία δικτύου μετάδοσης και εξασφαλίζει εγγυημένες ποιοτικά υπηρεσίες λήψης για όλους τους Έλληνες τηλεθεατές. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για την προσφορά νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Με την υλοποίηση του Χάρτη Συχνοτήτων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση φάσματος, που είναι εθνική περιουσία και έως σήμερα μένει αναξιοποίητο, το οποίο με την αξιοποίησή του, σχετικά σύντομα, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Προσφέρουμε στους Έλληνες τηλεθεατές τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, με στόχο το σύνολο των Ελλήνων πολιτών να απολαμβάνει τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής».

Η εφεδρεία για τους εργαζόμενους ΙΟΜ και ΕΟΑ είναι παράνομη

Στον αέρα παραμένει το εξειδικευμένο προσωπικό (10 άτομα) του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Μετά την κατάργηση του ΙΟΜ και του ΕΟΑ, με απόφαση του καθηγητή οικονομιών της υγείας Ηλία Μόσιαλου μεταφέρθηκαν στην ΕΡΤ και εντάχθηκαν στο τακτικό προσωπικό της, ανάλογα με τα προσόντα τους και έλαβε ο καθένας τις αποδοχές (περίπου 1.000 ευρώ) που αντιστοιχούν στη Σ.Σ.Ε. των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Αυτομάτως όμως το προσωπικό αυτό τέθηκε σε εφεδρεία από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ. Από τις διατάξεις για την εφεδρεία (αρ.34 / ν. 4024/2011), προκύπτει ότι έπρεπε να μην είχε μεταφερθεί στην ΕΡΤ το προσωπικό για να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Από στη στιγμή συνέβη η εφεδρεία είναι παράνομη.

Η σημερινή διοίκηση μπορεί να επανορθώσει το σφάλμα και να αξιοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό, το οποίο ως σήμερα πληρώνει με το 60% του μισθού τους Η περίοδος της εργασιακής εφεδρείας λήγει στο τέλος του έτους και οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση. Υπέρ της παραμονής του συνηγορεί και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23321#more-23321

Ο Γιώργος Κουρής κατέβασε διακόπτη στην “Αυριανή”

«Κλειστόν μέχρι νεωτέρας» για την «Αυριανή». Και τους διακόπτες δεν κατέβασαν οι εργαζόμενοι, αλλά ο ίδιος ο εκδότης, δια του λογιστή του Μπάμπη Κωνσταντόπουλου. Άλλωστε οι δημοσιογράφοι, δύο ολόκληρα χρόνια, εργαζόμενοι χωρίς να πληρωθούν, έδειξαν και απέδειξαν, πως μόνο αυτοί ενδιαφέρονται για την συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας. Έτσι μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και με δεδομένη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, οι δημοσιογράφοι, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Απόλυτα εναρμονισμένος στο πνεύμα Κουρή και ο λογιστής του, ο οποίος φοβούμενος μήπως δεν έχει λόγο ύπαρξης στην «επιχείρηση», έκανε την αστεία πρόταση στους δημοσιογράφους να κάνουν… υπομονή και να εργασθούν άλλον ένα μήνα τσάμπα. Πήρε όμως το μήνυμα ότι «ο τσάμπας απεβίωσε». Και παρά τα όσα φαιδρά κυκλοφορούν ότι..επιθυμία της εργοδοσίας είναι να συνεχισθεί η έκδοση της εφημερίδας, δεν έχει γίνει η παραμικρή επίσημη πρόταση προς την ΕΣΗΕΑ, την οποία αγνοούν επιδεικτικά.

Αν έχουν κάτι στη σκέψη τους, μπορούν να κοινοποιήσουν στην ΕΣΗΕΑ και να είναι σίγουροι, ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Απλήρωτοι Δημοσιογράφοι “Αυριανής”

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8691.html#more

Πτώση 7% των κυκλοφοριών το Σεπτέμβριο

Μικρότερη είναι η πτώση των εφημερίδων, στο 7% το Σεπτέμβριο. Η μέση κυκλοφορία υποχώρησε στα 1.227.623 φύλλα, έναντι πωλήσεων 1.308.059 φύλλων το 2011(-80.436). Στο 9μηνο οι απώλειες κυμαίνονται στο 10% της μέσης κυκλοφορίας, η οποία και έχει υποχωρήσει στα 1.259.507 φύλλα. Οι απογευματινές και οι αθλητικές σημειώνουν πτώση κατά 50% , ενώ αύξηση έχουν οι εβδομαδιαίες. Οι κυριακάτικες επιβιώνουν ακόμη εξαιτίας των προσφορών, όμως έχει μειωθεί σημαντικά η διπλανάγνωση.

Οι κυριακάτικες εφημερίδες υποχώρησαν κατά 3% στα 702.415 φύλλα (-23.699) το Σεπτέμβριο του 2012 και στα …681.024 φύλλα(-89.191) από την αρχή του έτους. Οι απώλειες είναι μεγάλες, με τις μέσες πωλήσεις στα απογευματινά φύλλα να έχουν πέσει 107.254 φύλλων (-48.299) το Σεπτέμβριο και συνολικά στο 9μηνο στα 124.713 φύλλα(-41.950). Με άλλα λόγια, το 1/3 των αναγνωστών των αναγνωστών του 2011, έχει ήδη εγκαταλείψει τις απογευματινές εφημερίδες. Οι ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες έχασαν το 32% της κυκλοφορίας το Σεπτέμβριο, πέφτοντας στα 62.921 φύλλα (-30.522) και στο 9μηνο στα 69.652 φύλλα(-29.867).

Αντίστοιχη είναι και η πορεία των αθλητικών της Δευτέρας, στα 62.423 φύλλα(-26.663) το Σεπτέμβριο και στα 74.139 (-29.229) το 9μηνο. Οι λοιπές εβδομαδιαίες εφημερίδες είναι οι μόνες που σημείωσαν άνοδο με μέσο όρο πωλήσεων στα 148.715 φύλλα (35.050) το Σεπτέμβριο και από την αρχή του έτους στα 176.483 (53.280). Οι πρωινές πολιτικές εφημερίδες, είχαν απώλειες 1.431 φύλλων, με μέσες πωλήσεις 28.390 φύλλων, με την «Αυγή» να έχει κερδίσει 949 φύλλα κατά μέσο όσο, πουλώντας 2.150 και την «Καθημερινή» να έχει χάσει 1.958 φύλλα, με μέσες πωλήσεις 20.856. Οι εβδομαδιαίες οικονομικές εφημερίδες έπεσαν στα 10.588 φύλλα το Σεπτέμβριο, (-6.444) και στα 13.970(-4.391) στο 9μηνο. Τέλος, οι ημερήσιες οικονομικές το Σεπτέμβριο πούλησαν στο σύνολό τους 3.755 φύλλα(-283) και στο 9μηνο του 2012, 5.053.

Οι πρόσφορές του «Θέματος» εξακολουθούν και το Σεπτέμβριο, να του δίνουν την πρώτη θέση με 171.513 φύλλα(29.276), με δεύτερη την «Καθημερινή» με 114.899(-2.220) και τρίτο το «Βήμα της Κυριακής» με 106.718(-14.136). Νέα αύξηση και για τη «Real News» με μέσο όρο πωλήσεων στα 100.807 φύλλα( (7.561). Στα 90.024 φύλλα (6.134) το «Έθνος της Κυριακής», με 34.464 (5.842) ο «Τύπος της Κυριακής» , στα 29.036 η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και με 18.948 (-1.215) ο «Ριζοσπάστης»

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23318#more-23318

Από τον Αντώνη Δελλατόλα νέα καθημερινή εφημερίδα 

Νέο ημερήσιο φύλλο, που θα κινείται στον χώρο της Αριστεράς, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα.

Η νέα εφημερίδα θα απασχολεί περίπου 50 δημοσιογράφους, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να προέρχεται από την Ελευθεροτυπία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά από τα ονόματα που σηματοδοτούσαν την εφημερίδα του Κίτσου Τεγόπουλου, θα βρίσκονται στο νέο φύλλο.

Η φιλοδοξία είναι να εκδοθεί μια εφημερίδα διαφορετική από τις υπάρχουσες, που θα κάνει focus στα μεγάλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο και θα κινείται «πίσω και μετά την είδηση». Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική, η νέα εφημερίδα θα επιχειρήσει να είναι παρεμβατική σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Ο σχεδιασμός της, θα θυμίζει κάπως τη γαλλική Liberation, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να μιλήσει για αντιγραφή.

Ο Α. Δελλατόλας είναι ο εκδότης της ιστορικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Πηγή: http://newpost.gr/post/162134/nea-kathimerini-efimerida-apo-ton-antoni-dellatola-/

Ποιοί δεν θέλουν το «Ελληνικό Euronews;

Τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα κοινό 3,5 δισεκατομμυρίων στον κόσμο, εν μέσω της κρίσης, έχει τη δυνατότητα εν μέσω της σκληρής ύφεσης , έχει η σκληρά δοκιμαζόμενη Ελλάδα και η Κύπρος, η οποία είναι πολύ κοντά στο ΔΝΤ, μέσω του Euronews Greece. Ποιος, σε μια εποχή που η Ελλάδα λοιδορείται , δεν θέλει να αποκτήσει η χώρα φωνή σε όλο τον κόσμο, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει αν, θα επιτρέψει τη μετάδοση του προγράμματος του Euronews και στην ελληνική γλώσσα, ενώ ήδη υπάρχουν η αγγλική και η γαλλική, λαμβάνοντας ως «αντάλλαγμα» την αναμετάδοση των ελληνικών θέσεων σε όλο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Euronews σε τηλεόραση, Internet και κινητά τηλέφωνα. Στη βάση αυτή τα στελέχη του ευρωπαϊκού δικτύου δεν δέχονται την καταβολή τελών χρήσης των ψηφιακών συχνοτήτων ακολουθώντας την πολιτική των ελληνικών δικτύων κρατικών και ιδιωτικών

Το κόστος λειτουργίας του καναλιού θα καταβληθεί εξολοκλήρου από την Κομισιόν, βάζοντας 6,5 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά. Για δημιουργία του ελληνικού προγράμματος έχει συνταχθεί συμβόλαιο μεταξύ της Κομισιόν και του Euronews ύστερα από τη σχετική επιστολή συνεργασίας που απηύθυναν μόλις 6 μήνες πριν οι διοικήσεις των ΕΡΤ και ΡΙΚ και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί. Παράλληλα δημιουργούνται 42 νέες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που οι απολύσεις πέφτουν σαν βροχή.

Οι Γάλλοι του Euronews θέλουν με κάθε τρόπο να εκπέμψουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο των δύο χωρών, και στη συνέχεια να συνεχίσουν το τηλεοπτικό «πείραμά» τους και στην Ουγγαρία. Η Κύπρος επίσης επιθυμεί να βγει στον αέρα ως το Δεκέμβριο η ελληνική έκδοση του Euronews ως επιστέγασμα της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/10/euronews_19.html#more

Στο βάθος άρθρο 99 για τον ΔΟΛ;

Της Αγγέλας Νταρζάνου

Το πολύ υψηλό χρέος σε συνδυασμό με το υψηλό λειτουργικό κόστος και την έλλειψη ρευστότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού στα ανώτατα κλιμάκια, για την “επόμενη μέρα” του Δ.Ο.Λ. Ήδη γίνεται αντιληπτό ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να πάει μακριά με χρέος που αγγίζει τα 211 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 107 εκ. τραπεζικός δανεισμός, όσο η οικονομική κρίση μειώνει αναγκαστικά τον συνολικό τζίρο. Έτσι, οι σκέψεις για προσφυγή του ΔΟΛ στο αρ. 99 έχουν αρχίσει να συζητούνται, παράλληλα με την ενίσχυση της νέας εταιρείας Psycharis Media που ιδρύθηκε πριν από λίγο καιρό. Εξάλλου, στη σημερινή εποχή της ύφεσης οι νέες εταιρείες είναι “ωραίες”, ευέλικτες και ελαφρές, χωρίς βάρη από χρέη ή βαριά μισθολογικά κόστη.

Το δάνειο των 20 εκ. ευρώ που έλαβε ο ΔΟΛ από την Alpha Bank μπορεί να ήταν μια καλή τονωτική ένεση για την επαναγορά μετοχών από τον Β.Ρέστη, τα ανοίγματα στο Mega, το Studio ATA κλπ, όμως ο Στ. Ψυχάρης ακόμη ψάχνει ρευστό. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η μία δυνατότητα. Μια δεύτερη είναι νέο δάνειο, ας πούμε 20 εκ. ευρώ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει με την επόμενη δόση της τρόϊκας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτσι, πρώτο μέλημα στους σχεδιασμούς αναδεικνύεται η “ελάφρυνση” του μισθολογίου, η οποία υπολογίζεται να κοστίσει για αποζημιώσεις περί τα 5 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατυπώνονται προτάσεις να καταργηθούν τα Νέα Σαββατοκύριακο και να αντικατασταθούν από το Βήμα Σαββατοκύριακο, επιλογή που θα ελαφρώσει το μισθολόγιο, ιδίως αν συνδυαστεί με την πρόσληψη νέων. Στους επόμενους μήνες έτσι, αναμένεται “εθελούσια έξοδος” δεκάδων εργαζομένων στα “Νέα”, συγχώνευση των ηλεκτρονικών εκδόσεων in.gr. tanea.gr και tovima.gr σε μία κοινή πλατφόρμα, ενώ δεν αποκλείονται και νέες απομακρύνσεις από το “Βήμα”. Ή “εθελούσια έξοδος” στα “Νέα” εργαζομένων με προϋπηρεσία άνω των 30 χρόνων και με άρτιες αποζημιώσεις έχει τύχει υψηλής απήχησης, όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, λόγω έλλειψης ρευστότητας για τις αποζημιώσεις. Στη συγχώνευση των site αναμένεται “μακελειό”, ενώ από το “Βήμα” έχουν ήδη φύγει με εθελουσίως με “εθελούσια”, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο για συναινετικές αποχωρήσεις.

Πηγές: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/99.html#more / http://www.ependytis.gr/

Υπάρχουν λεφτά στην ΕΡΤ αλλά όχι για όλους

Γιατί θέλουν τα μπλοκάκια;

Του Γιώργου Παπαζαχαρίου
(Από το blog Δημοσιογράφοι ΕΡΤ)

Όλοι λίγο ( h ttp://dimosiografoiert.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html ) πολύ γνωρίζουμε, πως τα περισσότερα μέτρα που παίρνονται τα τελευταία 2 χρόνια, όχι μονό δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα και μεγαλύτερα. Όχι μόνο δεν εξοικονομούνται χρήματα, αλλά κατασπαταλώνται πολλαπλάσια κατά το δοκούν και ιδιοτελώς, απ τους ίδιους που στηρίζουν τα μέτρα στο όνομα του δήθεν εξορθολογισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «χρυσά μπλοκάκια» της ΕΡΤ που ξαναγύρισαν από την κερκόπορτα της ΓΔ Ραδιοφωνίας, για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούσε η απομάκρυνση των Συμβασιούχων Ο.Χ.

108.000 Ευρώ το χρόνο στοιχίζει ένας μουσικός παραγωγός για τις 2 ώρες πρόγραμμα που παρουσιάζει απευθείας 5 φορές την εβδομάδα, απ τα στούντιο της ΕΡΑ. Όσο καλός και καταξιωμένος να είναι ο συγκεκριμένος, αυτό το ποσό είναι πρόκληση και σίγουρα δεν αντιστοιχεί ούτε στην ακροαματικότητα, ούτε στη διαφήμιση που ελκύει, ούτε στην κοινή λογική, που τόσο συχνά επικαλούνται για να κόψουν απ τους πολλούς και να χαρίσουν στους λίγους.

Περισσότερα από μισό εκατομμύριο για 19 εκπομπές που εντάχθηκαν από τον Ιούνιο στο πρόγραμμα της ΓΔ Ραδιοφωνίας* με μπλοκάκια, ή ως εξωτερικές(!) ραδιοφωνικές παραγωγές.

25000 Ευρώ το εξάμηνο είναι το μέσο κόστος ανά εκπομπή, 50000 το χρόνο.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες θα μπορούσαν κάλλιστα, να παραχθούν χωρίς κανένα απολύτως κόστος, από το εναπομείναν δυναμικό.

Ένα εκατομμύριο ευρώ μοιράζεται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και με συνοπτικές διαδικασίες, σαν προϊόντα με ημερομηνία λήξης, απομακρύνονται άξιοι και παραγωγικοί συνάδελφοι που είχαν την ατυχία να προσληφθούν με καθεστώς ΣΟΧ. Αυτά τα χρήματα αρκούσαν για τη μισθοδοσία 100 περίπου Σ.Ο.Χ.

Κι αν αυτό το εκατομμυριάκι δίνεται αβασάνιστα μόνο από τη Δ/νση Ραδιοφωνίας για το Τρίτο, το Δεύτερο και το «ΚΟΣΜΟΣ», φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί, όταν η εξαίρεση(;) γίνει και πάλικανόνας.

Όλα τα μπλοκάκια όμως δεν είναι χρυσά, οπότε γιατί να μη τα θέλουν, και την ομηρία εξασφαλίζουν και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων δημιουργούν.

Και το χειρότερο είναι, πως αν δεν αγωνιστούμε να σταματήσουμε αυτήν την κατρακύλα, συνάδελφοι που σε λίγο πρόκειται να απολυθούν, θα αναγκαστούν, αν είναι τυχεροί, να ξαναγυρίσουν με δελτίο. Αυτό εκτός των άλλων εκμηδενίζει το εισόδημα τους με τη αύξηση της φορολόγησης ακόμα και στο 35% (ενιαίος συντελεστής), την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο 25%, κατάργηση του αφορολόγητου, διατήρηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για όσους δουλεύουν σε έναν μόνο εργοδότη, επιβολή χαρατσιού 1.000 ευρώ για όλους, κι άλλα μνημονιακά παράλογα που μαγειρεύονται, από τους τροϊκανούς και τους υπηρέτες τους και έχουν μετατρέψει το μισό πληθυσμό σε φασίστες και τους υπόλοιπους σε ειρηνικούς αντικαθεστωτικούς που αργοπεθαίνουν.

*Τα στοιχεία είναι από τη Διαύγεια.

Πηγές http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html#more / http://dimosiografoiert.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html

Εκλεισε ο 902 TV γιατί οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αποζημιώσεις;

Περίεργη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κανάλι του ΚΚΕ, τον 902 TV. Τόσο περίεργη που δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τη στάση του κόμματος και τις πραγματικές προθέσεις. Η τακτική του εξάλλου σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις έχει δεχθεί έντονη κριτική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το Νοέμβριο του 2010 η διοίκηση του 902 TV ανακοίνωσε αναγκαστικές απολύσεις στους εργαζόμενους λόγω περικοπής της κρατικής επιχορήγησης. Δεσμεύθηκε όμως τη συνέχεια της επιχείρησης, απολύοντας όσους δεν ήταν απόλυτα αναγκαίοι, όπως ειπώθηκε. Επίσης δεσμεύθηκε ότι τα κριτήρια θα ήταν και κοινωνικά (άτομα που έχουν ανάγκη π.χ. προστάτες οικογένειας). Οι απολύσεις που έγιναν έδειξαν τελικά πως το μόνο κριτήριο ήταν ποιος αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση. Εξ’ ου και η πρώτη στα χρονικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Περισσού. Συνολικά απολύθηκαν 26 άτομα (έξι κάθε μήνα, σύμφωνα με το νεόκοπο τότε νόμο). Κανείς δημοσιογράφος δεν απολύθηκε, όλοι οι απολυμένοι προέρχονταν από το τεχνικό τμήμα. Σε όσους απέμειναν διπλασιάστηκε ο φόρτος εργασίας. Και τότε άρχισαν οι καθυστερήσεις πληρωμών.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 η διοίκηση ανακοινώνει στους εργαζόμενους την παύση λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού. Λέει ότι σταδιακά θα απολυθούν όλοι αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα παρουσιάζονται κανονικά στην εργασία τους κι ας μην έχουν αντικείμενο. Φυσικά ο μισθός θα τρέχει κανονικά. Δηλαδή θα πηγαίνουν στον 902, δεν θα δουλεύουν και θα πληρώνονται (οι καθυστερήσεις εν τω μεταξύ στη μισθοδοσία σε κάποιους έχουν ήδη φτάσει τους 9 μήνες).

Τέτοια «μεγαλοχεριά» προκαλεί ερωτηματικά. Δεν είναι και λίγο να πληρώνεσαι χωρίς να δουλεύεις. Βέβαια κανένας δεν έχει πάρει φράγκο και επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα να γραφτεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ ως άνεργος, αφού δεν έχει γίνει καμία άλλη απόλυση.

Αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για το ΚΚΕ που δεν δίνει απαντήσεις στους όμηρους πλέον εργαζόμενους της τηλεόρασης στην οποία έβαλε λουκέτο.

Και τα ερωτήματα αρχίζουν πια να εκφράζονται δυνατά.

Γιατί αφού όπως αποδεικνύεται ήταν προειλημμένη η απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού το καθυστέρησαν τόσο, με αποτέλεσμα να αφήσουν έκθετους τους εργαζόμενους τους;

Γιατί αφού ο σταθμός έπαψε να εκπέμπει κρατάνε τους εργαζόμενους σε ομηρία;

Πότε θα εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων;

Μήπως περιμένουν να γίνει νόμος η ντιρεκτίβα της Τρόικα για απολύσεις με μισή ή καθόλου αποζημίωση; (Άλλωστε το ΚΚΕ πάντα αρέσκονταν να είναι σύννομο).

Είναι τελικά εύκολο να καταγγέλλονται οι βάρβαροι καπιταλιστές και το ίδιο εύκολο να αντιγράφονται οι πρακτικές τους από το κόμμα;

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/902-tv.html

Έλληνες δημοσιογράφους εκπαιδεύει το ίδρυμα του κόμματος της Μέρκελ

Σεμινάρια εκπαίδευσης ελλήνων δημοσιογράφων πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα το πολιτικό ίδρυμα KAS (Konrad – Adenauer Stiftung) του κόμματος της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ (CDU).

Βασικοί εκπαιδευτές («trainern» αναφέρονται στο επίσημο πρόγραμμα) των δημοσιογράφων, είναι ο γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold, το μέλος της Task Force Jens Bastian, ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «Σκάι» Τάσος Τέλογλου.

Τα σεμινάρια αυτά φανερώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα , καθώς εδώ και καιρό, εκτός από την πολιτική, ενδιαφέρονται εντόνως και για τη λεγόμενη «τέταρτη» εξουσία, τα ΜΜΕ. Μέχρι τώρα η σχέση του ιδρύματος (καθώς και της γερμανικής πρεσβείας) περιοριζόταν στη στενή επαφή που είχε με δυο τρεις γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τελευταία ενδιαφέρεται και για τη νέα γενιά των ελλήνων δημοσιογράφων.

Το ίδρυμα KAS δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο, σε πολλά επίπεδα. Είχε και παλαιότερα παρουσία στην Αθήνα, αλλά αυτή ήταν πολύ πιο περιορισμένη και κάποια στιγμή, το 1993, διέκοψε εντελώς τη λειτουργία του, αφού η Ελλάδα τότε δεν είχε πολιτικό ενδιαφέρον για τους Γερμανούς Αυτά μέχρι το 2009, που τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν και να πυκνώνουν –αρχικά στο Βερολίνο- οι εκδηλώσεις για την Ελλάδα, με καλεσμένους όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Πέτρο Μάρκαρη κ.α

Τον περασμένο Μάιο ήρθε στην Αθήνα ένα κλιμάκιο έμπειρων στελεχών κι εγκαταστάθηκαν στην οδό Μουρούζη 8, όπου βρίσκεται η έδρα του Konrad – Adenauer Stiftung. Από τότε έχουν «σηκώσει τα μανίκια» κι έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Στο μεταξύ έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Ν.Δ (βλ. εδώ συνέδριο με τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων) καθώς και με το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η πρόσκληση συμμετοχής ελλήνων δημοσιογράφων (μέχρι 33 ετών) στο σεμινάριο/εργαστήριο (workshop) έγινε τον περασμένο Αύγουστο και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στην ιστοσελίδα του KAS. Εκεί ανέφεραν ότι το εν λόγω workshop “θα εστιάσει στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις στην εποχή της κρίσης και θα φέρει σε επικοινωνία οκτώ νέους δημοσιογράφους από την Ελλάδα με οκτώ ομολόγους τους από τη Γερμανία” για να εργαστούν μαζί σε διάφορα θέματα, πέραν των θεωρητικών σεμιναρίων. Στην τελευταία παράγραφο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν σχετική αίτηση περιγράφοντας τα κίνητρά τους, για ποιο λόγο ενδιαφέρονται για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και ποια θα είναι η συγκεκριμένη συνεισφορά τους».

Οι συμμετέχοντες μένουν στο Divani Caravel, όπου διεξάγεται και μέρος των ολοήμερων σεμιναρίων/εργαστηρίων και το KAS καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής, σίτισης καθώς και τα μεταφορικά τους έξοδα.

Την περασμένη Παρασκευή η εκπαίδευση των ελλήνων δημοσιογράφων από τους γερμανούς ξεκίνησε με την παρουσίαση των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών και το καλωσόρισμα του γερμανού πρέσβη. Συνεχίστηκε το Σάββατο με τη δημιουργία ομάδων εργασίας που εργάζονται πάνω σε διάφορα ρεπορτάζ . Την ίδια μέρα μίλησαν στους εκπαιδευόμενους ο Γ.Τζογόπουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για το «ελληνικό δράμα στα διεθνή ΜΜΕ» και ο Τάσος Τέλογλου για το «ρόλο των ΜΜΕ στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Την περασμένη Δευτέρα το βασικό θεωρητικό σεμινάριο για τους εκπαιδευόμενους έλληνες δημοσιογράφους έγινε από τον γερμανό Jens Bastian της Task Force για την «οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Τα σεμινάρια θα λήξουν το Σάββατο με μια «πανηγυρική» εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Δημητρίου, υπεύθυνο του workshop, για τα σεμινάρια αυτά επελέγησαν οχτώ έλληνες δημοσιογράφοι ανάμεσα σε περίπου 30 που έκαναν αίτηση. Το βασικό κριτήριο, όπως είπε στο The Press Project ήταν η απάντηση που έδωσαν σχετικά με το κίνητρό τους και το ενδιαφέρον τους για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σε ερώτηση για το εάν τα σεμινάρια αυτά ανοίγουν κάποιους δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης για τους συμμετέχοντες, ο κ.Δημητρίου απάντησε ότι «άμεσα όχι, αλλά δημιουργείται μία ομάδα συνεργατών του ιδρύματος».

* Λίγα λόγια για το Konrad – Adenauer Stiftung (KAS)

To KAS είναι το επίσημο πολιτικό ίδρυμα του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών του CDU. Οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα του γραφείου των Αθηνών: «Συνεργαζόμαστε ως εταίροι με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ…. επιθυμούμε να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πολιτική, όπως και στο μέλλον στην πολιτική συνεργασία τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τους συνεταίρους μας συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνής τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης».

Στην Ελλάδα το KAS ξεκίνησε την επαναλειτουργία του στα μέσα Μαΐου του 2012 ανοίγοντας νέα γραφεία στην οδό Μουρούζη 8. Ιδού πως παρουσιάζουν οι ίδιοι, με δικά τους λόγια την αποστολή τους. «Το KAS Αθηνών, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά, όσο και εσωπολιτικά για την χώρα, επιθυμεί κυρίως την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας…. Επί πλέον, το δίκτυο εργασίας των γραφείων του KAS ανά την Ευρώπη, καθώς και ιδιαίτερα το γραφείο Ευρώπης των Βρυξελλών του KAS μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό. Δύσκολα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επί τόπου εργασία των προγραμμάτων, όπως και οι ευρωπαϊκές και εξωτερικής πολιτικής προκλήσεις και θα τύχουν επεξεργασίας και αντιμετώπισης στο πλαίσιο των ειδικών συνεδρίων, των workshops, των προγραμμάτων ερευνών και διαλόγου, αλλά και των δημοσιεύσεων. Περαιτέρω το KAS επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον εκπαιδευτικό τομέα, με την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές».

Πριν από λίγο καιρό η διευθύντρια του KAS, Σουζάνα Φογκτ, είχε μιλήσει στη Deutsche Welle, λέγοντας: “Θέλουμε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους να συζητήσουμε τόσο για θέματα της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, και όχι μόνο». Σχέσεις με το KAS έχουν και αρκετοί πολιτικοί, με πρώτη και καλύτερη τη Ντόρα Μπακογιάννη, που διατηρεί στενή επαφή και με τη γερμανική πρεσβεία, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειάς της. (Εδώ σε ομιλία του ιδρύματος στο Βερολίνο) ενώ σχέσεις με το ίδρυμα διατηρούν και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Πέτρος Μάρκαρης που ήταν τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση του KAS το Μάρτιο του 2009 στο Βερολίνο με θέμα το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Πηγές: http://newpost.gr/post/162046/to-idryma-toy-kommatos-tis-merkel-ekpaideyei-ellines-dimosiografoys / thepressproject.gr/Βασιλική Σιούτη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.