Τρεις συλλήψεις για την κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην κλοπή που είχε διαπραχθεί στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, είδηση που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Βρέθηκαν θαμμένα εκθέματα σε λόφο κοντά στην περιοχή.

Ειδικότερα, συνεληφθησαν τρεις Ελληνες, ηλικίας 41, 36 και 50 ετών, όλοι με καταγωγή από την Πάτρα. Μάλιστα, ο 41χρονος δήλωνε άνεργος και ζούσε στην Αθήνα πωλώντας μικροαντικείμενα την περιοχή του Μοναστηρακίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η σύλληψή τους έγινε στο ξενοδοχείο «Παλάς» στην Πάτρα, όπου ο 41χρονος είχε δώσει ραντεβού με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους αγοραστές, προκειμένου να τους πουλήσει το κλαπέν δαχτυλίδι μυκηναϊκής εποχής έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ.

Οι άλλοι δύο, ο 36χρονος και ο 50χρονος περίμεναν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείο , όπου και συνελήφθησαν.

Ο 41χρονος υπέδειξε στους αστυνομικούς την περιοχή Κοσκινά, όπου βρέθηκαν μέσα σε τσουβάλι και θαμμένα σε λόφο, άλλα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο.

Τα ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο προκειμένου να γίνει καταμέτρηση και να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία με αυτά που είχαν αρπάξει οι ληστές.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, μαζί με τον Αστυνομικο Διευθυντή Δυτ. Ελλάδας και αξιωματικούς της Ασφάλειας Πατρών θα κάνουν ανακοινώσεις στις 14.30 το μεσημέρι.

Desktop125

Το χρονικό της κλοπής στο Μουσείο

Μελαμβαφής κάνθαρος, ένα από τα κλαπέντα αντικείμενα του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας

Κρατώντας πιστόλι και φορώντας στολές παραλλαγής, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Μουσείο στις 7.34 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου σχεδόν ταυτόχρονα με την γυναίκα – φύλακα.

Η φύλακας είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό και κατευθυνόταν σε άλλο χώρο του Μουσείου για να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο σύστημα.

Οι δύο δράστες αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη γυναίκα. Την φίμωσαν με μονωτική ταινία και αφού την έδεσαν σε μία καρέκλα της ζήτησαν να τους δείξει που βρίσκεται το «χρυσό στεφάνι» και τα «γραμματόσημα».

Η υπάλληλος τούς απάντησε ότι στο Μουσείο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα.

Αρχισαν τότε να σπάνε με ένα σφυρί τις προθήκες, όπου εκτίθενται τα, ανεκτίμητης αξίας για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, εκθέματα και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Αφαίρεσαν 77 εκθέματα και εγκατέλειψαν το χώρο με την ησυχία τους. Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, οι δράστες άρπαξαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι -σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.

Η κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας είχε κάνει το γύρο το κόσμου με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτενή αναφορά στο περιστατικό.

Τζαβάρας: Θετικό μήνυμα η σύλληψη των δραστών της κλοπής

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας», τονίζει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.