Έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό αφήνουν να εννοηθεί ότι, ήδη από το 1942, η Ελβετική κυβέρνηση γνώριζε για το Ναζιστικό πρόγραμμα εξόντωσης των Εβραίων – νωρίτερα από ό, τι πιστευόταν στο παρελθόν.
Είδηση που μεταδόθηκε από τον Γερμανόφωνο σταθμό SRF την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το σχέδιο εξόντωσης του Γερμανού ηγέτη Αδόλφου Χίτλερ και την ύπαρξη των Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης ήδη από το 1942, χρονιά που η Γερμανία αποφάσισε την επονομαζόμενη “τελική λύση” για τους Εβραίους.
Η Ελβετία, η οποία ήταν ουδέτερη καθ’ όλον τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκλήρυνε τη στάση της τη χρονιά εκείνη αποφασίζοντας την ομαδική απέλαση προς την κατεχόμενη Ευρώπη ξένων προσφύγων, παρότι αυτό έθετε τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο.
Η εκπομπή προβλήθηκε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ελβετού Προέδρου Ueli Maurer που περιέγραφε την Ελβετία ως “γη ελευθερίας και δικαιοσύνης” κατά τη διάρκεια μιας “σκοτεινής εποχής, χάρη σε μια γενιά γενναίων ανδρών και γυναικών”.
Τη Δευτέρα, τρεις Ελβετικές Εβραϊκές οργανώσεις καταδίκασαν τα λόγια του Maurer ως “μια απλοϊκή και αποκλειστικά θετική” παρουσίαση που “κρύβει την αδυναμία και τα λάθη” των Ελβετικών αρχών που ασχολούνταν με τους πρόσφυγες. Οι οργανώσεις – CICAD, FSCI και PJLS – επισήμαναν ότι τα προβλήματα καταγράφηκαν στην τελική έκθεση της εξεταστικής επιτροπής Bergier του 2002.
Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν την Κυριακή βρίσκονται σε εκατοντάδες επιστολές, τηλεγραφήματα και λεπτομερείς αναφορές που συγκεντρώνονταν από Ελβετούς διπλωμάτες και αποστέλλονταν στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως ανέφερε ο SRF, η κυβέρνηση λάμβανε επίσης πληροφορίες για τις δραστηριότητες των Ναζί μέσω φωτογραφιών.
“Μπορούμε ν’ αποδείξουμε ότι οι πληροφορίες για τις δολοφονίες Εβραίων ήταν γνωστές στη Βέρνη ήδη από τον Μάιο του 1942”, δήλωσε στον SRF ο Sascha Zala, διευθυντής της Ελβετικής Υπηρεσίας Διπλωματικών Εγγράφων.
Σύμφωνα με τον σταθμό, τα αδημοσίευτα ως τώρα έγγραφα παρελήφθησαν από τον Eduard von Steiger, Ομοσπονδιακό Υπουργό δικαιοσύνης και αστυνομίας.
Σύμφωνα με το μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, πέραν των 30.000 Εβραίων προσφύγων που μπήκαν νόμιμα στην Ελβετία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αρκετές χιλιάδες άλλοι είχαν καταφέρει να μπουν παράνομα.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=301302