Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που μοίραζε αφειδώς μέχρι την τελευταία στιγμή η διοίκηση για την «τακτοποίηση» των συμβασιούχων, παραπέμποντας όμως για όλα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, οδηγήθηκε στο αδιέξοδο που έφερε εκτός Ραδιομεγάρου 62 δημοσιογράφους οι οποίοι αποτελούσαν βασικούς συντελεστές του τομέα της Ενημέρωσης και της δημόσιας εικόνας της ΕΡΤ.
Ταυτόχρονα, η αδυναμία της διοίκησης να αντιμετωπίσει το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης και της υιοθέτησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία πλέον θα διέπει τα μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα των μονίμων υπαλλήλων και εκείνων που συνδέονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου οδήγησε σε μετωπική με την ΕΣΗΕΑ, η οποία βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος κατέβασε τον διακόπτη της ενημέρωσης με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (που κήρυξε βεβαίως σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ).
Επιδοτούμενες… απεργίες
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν βεβαίως παρακάμπτοντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων σε ΜΜΕ όπως η ΕΡΑ και το ΑΠΕ (που αποφάσισαν στάσεις εργασίας).
Οι αποφάσεις για απεργίες λαμβάνονται από το ΔΣ τη ΕΣΗΕΑ με την επίκληση… εξωθεσμικών μαζώξεων πενήντα έως εξήντα δημοσιογράφων, μια και η πλειονότητα των δημοσιογράφων αορίστου χρόνου απεργεί κατά πλειοψηφία εκ του ασφαλούς και επιδοτούμενη (δηλώνοντας ρεπό η άδεια), με τους συμβασιούχους που δεν ελπίζουν σε πολιτικές παρεμβάσεις για να διασώσουν τη θέση τους να απέχουν επιδεικτικά.
Αν και είχε εξαγγελθεί απεργία, οπότε δεν θα υπήρχε ενημερωτικό πρόγραμμα, η ΕΡΤ έστειλε τέσσερις ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με κόστος 2.194 €. Ανάλογο «πάρτι» είχε γίνει με αφορμή την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λ. Αμερική, με κόστος 25.745 €.
Βρίσκοντας εύκολο θύμα και πάλι την ΕΡΤ, μια ανεύθυνη συνδικαλιστική ηγεσία οδηγεί σε αδιέξοδο τους ίδιους τους εργαζομένους και βάζει «χέρι βοηθείας» στο διαλυτικό έργο της διοίκησης, επιβάλλοντας τυφλούς απεργιακούς αγώνες με αιτήματα που προκαλούν την υπόλοιπη κοινωνία που δοκιμάζεται από την κρίση.
Η ΕΣΗΕΑ «κλείνει» την ΕΡΤ διεκδικώντας υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (οι οποίες πλέον δεν υπογράφονται για καμία κατηγορία εργαζομένων) και διατήρηση στη θέση τους όλων των συμβασιούχων δημοσιογράφων και τεχνικών, κατ’ εξαίρεση του νόμου που ισχύει για τους λοιπούς Ελληνες εργαζομένους.
Με τους χειρισμούς της διοίκησης η ΕΡΤ αυτήν τη στιγμή έχει μείνει χωρίς κεντρική παρουσιάστρια, καθώς η σύμβαση της κ. Ελλης Στάη έχει λήξει και παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει ρυθμιστεί τυπικά η ανανέωσή της, ενώ παρουσιαστές εκπομπών όπως οι Κώστας Αρβανίτης, Πηνελόπη Γαβρά, Γιάννης Πολίτης και πολλοί δημοσιογράφοι σε καίριους τομείς των ειδήσεων βρίσκονται πια εκτός ΕΡΤ.
Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί είναι ότι χωρίς σύμβαση βρέθηκαν και δημοσιογράφοι που η ίδια η διοίκηση είχε επιλέξει τις τελευταίες εβδομάδες για να στελεχώσουν τις ειδήσεις και εκπομπές, όπως ήταν ο Γιάννης Χρηστάκος, ο Κώστας Τσουρός και η Λίνα Κλείτου. Εκτός ΕΡΤ βρίσκονται και συντάκτες του πολιτικού ρεπορτάζ (Γ. Ευσταθίου, Β. Γιακουμής, Α. Καββαδία), του ελεύθερου ρεπορτάζ (όπως οι Ζ. Μούσιος, Αλ. Χρηστακάκη, Τζ. Στασινοπούλου, Γ. Τσίγκα κ.ά.) και ανταποκριτές όπως ο Π. Χαρίτος στη Μ. Ανατολή και ο Β. Δεμίρης στις Βρυξέλλες.
Η διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να διατηρήσει στις θέσεις τους ορισμένους, επιχείρησε να παρατείνει για έναν χρόνο τις συμβάσεις τους, παρότι ο νόμος απαγορεύει ρητά την ανανέωση πέραν της διετίας, γιατί τότε θεμελιώνεται δικαίωμα μονιμοποίησης. Σχετικό αίτημα που υπεβλήθη στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη απερρίφθη, γιατί εάν υιοθετούνταν θα άνοιγε «κερκόπορτα» για όλο το Δημόσιο. Η διοίκηση της ΕΡΤ, εναλλακτικά, έβαλε στο τραπέζι τη λύση της επαναπρόσληψης των συμβασιούχων με ΔΠΥ. Ομως και εδώ η απάντηση ήταν απορριπτική, καθώς επίσης θα θεμελιωνόταν δικαίωμα μονιμοποίησης. Η επόμενη διέξοδος που διερεύνησαν οι «φωστήρες» του Ραδιομεγάρου ήταν να εντάξουν τους συμβασιούχους που ήθελαν να επαναπροσλάβουν -επιλεκτικά- σε μεικτές παραγωγές όπως είναι οι εκπομπές των Σαλαγκούδη και Πετούρη.
Εκεί όμως έχουν ήδη προσλάβει αρκετά έως πλεονάζοντα «δικά τους παιδιά» και το σύστημα έχει φρακάρει. Το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον πρόσωπα. Βεβαίως, τους μένει ακόμη η λύση της Ράνιας Θρασκιά, άρτι προσληφθείσας για πρωινή εκπομπή στην ΕΤ-1. Για την οποία κινήθηκε γη και ουρανός για να χωρέσει στην ΕΡΤ, όπου την ίδια ώρα δεν θα χωρούν πια δημοσιογράφοι όπως ο Βαγγέλης Δεμίρης και ο Πάνος Χαρίτος. Αντιθέτως, εγκαίρως, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης, βρέθηκαν θέσεις, συμβάσεις με διαδικασίες για την πρόσληψη ως Προσωπικού Ειδικών Θέσεων με 3.500 και 4.000 ευρώ, της Ανθής Σαλαγκούδη, της Ματίνας Ρέτσα και του Αντώνη Λιάρου.
Ενα εκατ. για 1,8% τηλεθέαση
Η εκπομπή «Μεσογείων 136» με την Ανθή Σαλαγκούδη έχει… τρελάνει τα μηχανάκια της AGB με το ιλιγγιώδες ποσοστό τηλεθέασης του 1,8%, άκρως δυσανάλογο με το 1 εκατ. ευρώ που κοστίζει ως μεικτή παραγωγή για έναν χρόνο. Οσο για τη Ματίνα Ρέτσα, εξ Ευβοίας ορμώμενη, σνομπάρει όπως λένε την ΕΡΤ και προτιμά ως έδρα της το γραφείο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό.
Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι από την πρόσληψή της στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητες τις δημόσιες σχέσεις, τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δύο έκτακτες εμφανίσεις ως guest στο μπαρ της ΕΡΤ. Εκει δε που πιστεύαμε ότι έκλεισαν με τα διακομματικά ρουσφέτια, μόλις πριν από δύο εβδομάδες ευρέθη και μία ακόμη θέση ειδικού συμβούλου για πολιτική συντάκτρια, η οποία προσφέρει αντί 3.500 ευρώ μηνιαίως μία εβδομαδιαία παρουσία για 10 λεπτά σε μια πρωινή εκπομπή.
Για να βολευτούν λοιπόν όλοι αυτοί εξαντλήθηκαν μέχρις εσχάτων όλες οι θέσεις που υπήρχαν διαθέσιμες με ειδικό καθεστώς, και τώρα στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα γιατί δεν τους εγκρίνει επιπλέον θέσεις. Και μέχρι να ξεμπλέξουν τον τραγέλαφο που οι ίδιοι δημιούργησαν, αντί της Ελλης Στάη στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ οι τηλεθεατές θα παρακολουθούν την Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Παντελή Γκόνο, ενώ την Πρωινή Ενημέρωση θα αναλάβουν οι Γ. Σκάλκος και Τ. Σαράντης, τους οποίους η ίδια διοίκηση είχε απομακρύνει από την εκπομπή τους το Σαββατοκύριακο πριν από δύο μήνες.
Οι «γαλαντόμοι» της διοίκησης
Μοιράζουν υποσχέσεις και θέσεις
Μοναδική διέξοδος για να μη μείνει η ΕΡΤ χωρίς πρόγραμμα είναι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβασιούχων -σε μειωμένο αριθμό- όπως προβλέπει το Μνημόνιο – στον οποίον όμως δεν θα μπορούν να μετάσχουν όσοι εργάζονταν έως τώρα με ανάλογο καθεστώς.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και την Παρασκευή, ημέρα λήξης και των τελευταίων συμβάσεων, η διοίκηση της ΕΡΤ εξακολουθούσε να μοιράζει υποσχέσεις στους συμβασιούχους ότι το θέμα λύνεται και θα επαναπροσληφθούν άμεσα. Ανάλογες υποσχέσεις μοιράζονται αφειδώς και στη… μισή πιάτσα σε δημοσιογράφους εκτός ΕΡΤ και τους διαμηνύεται να αναμείνουν τη ρύθμιση με τα «μπλοκάκια» για να προσληφθούν.
Οι συμβάσεις και οι εκπομπές μπορεί να πετσοκόβονται, αλλά φαίνεται ότι τα ευρώ τρέχουν από τα… μπατζάκια κάποιων. Εντυπωσιακή η γαλαντομία της διοίκησης της ΕΡΤ που για το ταξίδι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική φρόντισε να στείλει πενταμελή αποστολή η οποία στοίχισε μόνο για εισιτήρια, ξενοδοχεία και διατροφή το ποσό των… 25.745 ευρώ.
Κίνηση – πρόκληση
Αλλά ακόμη πιο προκλητική είναι η αποστολή στις Βρυξέλλες των παρουσιαστών της καθημερινής εκπομπής Μ. Μιχελιδάκη και Γ. Κουβαρά μετά των βοηθών τους (Σ. Δαγκλή και Στ. Χαρίτου) για την… πραγματοποίηση εκπομπής για τη Σύνοδο Κορυφής. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι έχουν εξαγγελθεί απεργίες στη ΝΕΤ και επομένως δεν θα υπήρχε ενημερωτικό πρόγραμμα.
Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μεν κ. Μιχελιδάκη, σύμφωνα με την απόφαση μετακίνησης, παρέμεινε στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες της «μη εκπομπής» τέσσερις ημέρες, ενώ αντίθετα ο Γ. Κουβαράς είχε πιο πολλή δουλειά και παρέμεινε… 6 ημέρες επιφέροντας δαπάνη (άνευ εισιτηρίων) 2.194 ευρώ. Η γαλαντομία της διοίκησης της ΕΡΤ όμως έχει συνέχεια, καθώς χαρίζει θέσεις ανταποκριτών σε φίλους και μη στο εξωτερικό.
Ετσι, το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε τη μετακίνηση ως ανταποκρίτριας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας της μέχρι τώρα ανταποκρίτριας στη Θεσσαλία Κωνσταντίνας Θεοχαρούλη.
Παρεμπιπτόντως, η ΕΡΤ εδώ και έναν χρόνο διαθέτει… ζευγάρι (και στη ζωή) ανταποκριτών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τους Α. Μάρκελο και Ε. Παπαεμμανουήλ. Είναι μεγάλη ήπειρος η Αυστραλία, αλλά να διατηρεί τρεις ανταποκριτές εκεί η ΕΡΤ όταν στις Βρυξέλλες δεν έχει πια κανέναν, είναι τουλάχιστον περιττή πολυτέλεια.
Ομως οι χαριστικές αυτές τοποθετήσεις συνεχίστηκαν, με την έγκριση του αιτήματος για μετακίνηση στο Λονδίνο ως… ανταποκριτή του Ευάγγελου Σμυρναίου που στην Αθήνα εργαζόταν ως αθλητικός συντάκτης και της Ευαγγελίας Τσιριγωτάκη ως ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στο… Μονπελιέ!