Βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη Ρώσοι επιστήμονες

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περίπου 50 θραύσματα από το μετεωρίτη που εξερράγη την Παρασκευή πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρήκαν ρώσοι επιστήμονες.

Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε την Κυριακή πως σταματά τις έρευνες αφού δύτες που ερευνούσαν όλη την ημέρα το βυθό της λίμνης Τσέμπαρκουλ δεν βρήκαν κανένα ίχνος του μετεωρίτη, τμήματα του οποίου υποτίθεται ότι είχαν πέσει στη λίμνη.

Όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων που βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη δήλωσαν ότι βρήκαν περίπου πενήντα θραύσματα κοντά στη λίμνη.

«Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπορυγκ τα θραύσματα που βρήκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον Βίκτορ Γκροχόφσκι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών -μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί «μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ», διευκρινίζει το πανεπιστήμιο.

«Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη», εκτιμά ο Γκροχόφσκι, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου δέκα τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη με τη μορφή σφαιρών φωτιάς με καπνό και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και ζημιές σε πολλά κτίρια. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.

Μετεωρίτης με… ουρά συνωμοσίας

Εκτεταμένες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον μετεωρίτη που έσκασε την Παρασκευή πάνω από τη πόλη Τσέλιαμπινσκ τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, αλλά και προσπάθειες για να βρουν απομεινάρια του αστρικού σώματος, που θα έβαζαν ένα τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας, πραγματοποιούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι δυνάμεις ασφαλείας και τα σωστικά συνεργεία στην ευρύτερη περιοχή της καταστροφής.

Οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την πτώση του μετεωρίτη, όπως ότι πρόκειται για δοκιμή νέων όπλων από τους Αμερικανούς, θεωρία που υποστήριξε ο ηγέτης των εθνικιστών Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι ή ότι ήταν ένα σημάδι από τον Θεό, όπως υποστήριξε ένας ιερωμένος της περιοχής και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έχουν περιβάλλει το γεγονός με ένα πέπλο μυστηρίου.

Το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει κανένα σημαντικό εύρημα που να αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη για το γεγονός ότι η μπάλα φωτιάς που προκάλεσε συνολικά ζημιές 24,5 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισεκατομμύριο ρούβλια) ήταν όντως μετεωρίτης, έχει δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για τέτοιου είδους θεωρίες.

Βέβαια από την πλευρά του ο αξιωματούχος του υπουργείου Εκτακτων Αναγκών, σε σχετικές δηλώσεις του στο Ρόιτερς αποσαφήνισε πλήρως το πώς βλέπει η κυβέρνηση αυτές τις τοποθετήσεις, καθώς τις χαρακτήρισε «σκουπίδια».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ρωσική εταιρεία διαστήματος Roscosmos, ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ σύμφωνα με τη NASA, πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα, η διάμετρός του ήταν 17 μέτρα και ζύγιζε 10.000 τόνους. Επιπλέον, πάλι σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, εξερράγη μερικά μόλις χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, απελευθερώνοντας 500 κιλοτόνους ενέργειας, περίπου δηλαδή 300 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο μετεωρίτης από την τεράστια έκρηξη που γέμισε με ένα απόκοσμο φως τον ουρανό και άφησε πίσω της ένα λευκό ίχνος που ήταν ορατό από 200 χιλιόμετρα μακριά, πιθανότατα έσπασε σε μικρά κομμάτια, αφού οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κανένα σημαντικό εύρημα εκτός από θραύσματα του 1 εκατοστού για τα οποία όμως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι προέρχονται από τον μετεωρίτη.

Η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης, αλλά και ίσως από τα μικρά κομμάτια βράχου που εκτοξεύτηκαν σε τεράστια απόσταση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πρέπει να γίνει τάχιστα, καθώς στην περιοχή των Ουραλίων αυτή την περίοδο του χρόνου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κοντά στους -20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα! Για να επιθεωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης, στην περιοχή έσπευσε και ο ίδιος ο υπουργός Εκτακτων Αναγκών, Βλαντιμίρ Πουσκόφ, ύστερα από εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σπάνιο φαινόμενο

Παρότι όπως όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια, το ενδεχόμενο ο μετεωρίτης να έπεφτε λίγο αργότερα ή λίγο νωρίτερα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και ύψος, προκάλεσε έντονη ανησυχία και συζητήσεις στον διεθνή Τύπο, αφού η πτώση μετεωριτών δεν μπορεί να προβλεφθεί με μεγάλη επιτυχία από τις εταιρείες διαστήματος.

Σε σχετικό δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» αναφέρεται ότι ένα σχέδιο για τον έγκαιρο εντοπισμό μετεωριτών είναι το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που φέρει την ονομασία Atlas (Asteroid Terrestrial- Impact Last Alert System), το οποίο θα αποτελείται από 8 τηλεσκόπια, στα οποία θα έχουν εφαρμοστεί πανίσχυρες κάμερες, οι οποίες θα μπορούννα εντοπίσουν ένα σπίρτο που ανάβει στη Νέα Υόρκη από απόσταση ίση με την απόσταση που χωρίζει τη Νέα Υόρκη από το Σαν Φρανσίσκο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.