Πέθανε ο γάλλος αντιστασιακός Στεφάν Εσέλ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το βιβλίο του «Αγανακτήστε» είχε πουλήσει 4,5 εκατ. αντίτυπα

Σε ηλικία 95 ετών πέθανε τη νύχτα ο γάλλος Στεφάν Εσέλ.

Διανοούμενος, αντιστασιακός, επιζήσας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ένας εκ των συντακτών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην διπλωμάτης και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Αγανακτήστε», που πούλησε 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες.

Προσωπικότητα της αριστεράς και ένθερμος ευρωπαϊστής, από το 1983, μετά τη συνταξιοδότησή του, εξέδωσε σειρά βιβλίων, όπως το «Αγανακτήστε» και το «Απαιτείστε έναν πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό.

Η έκδοση του «Αγανακτείστε» συνέπεσε με την Αραβική Άνοιξη και την πτώση των δικτατορικών καθεστώτων, ενώ ο όρος «αγανακτισμένοι» υιοθετήθηκε από τους διαδηλωτές στις δυτικές χώρες, κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ ενέπνευσε και το κίνημα «Occupy Wall Street» στη Νέα Υόρκη.

Πέρσι ο Στεφάν Εσέλ εξέδωσε στη Γαλλία το «Ας κηρύξουμε ειρήνη! Για την πρόοδο του πνεύματος», το οποίο περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Δαλάι Λάμα.

Ο Στεφάν Εσέλ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1917 στο Βερολίνο και έφθασε στη Γαλλία σε ηλικία 7 ετών. Ήταν γιος του Φραντς και της Έλεν Χέσελ, οι οποίοι θα αποτελέσουν μαζί με τον συγγραφέα Ανρί-Πιερ Ροσέ το «τρίο» του αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος που γυρίστηκε ταινία από τον Φρανσουά Τριφό με τον τίτλο «Jules et Jim».

Μετά από σπουδές Φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure, εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις το 1941. Συνελήφθη από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκε στο Μπούχενβλαντ το 1944. Μετά την Απελευθέρωση υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, όπου και θα συμμετάσχει στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.