Για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο Γιουνκέρ

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», είπε μεταξύ άλλων!

Για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ευρωζώνη μιλά σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου αναλύει την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Γιουνκέρ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος.

Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο». Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.

Τέλος, ο Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία. «Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω», εκμυστηρεύεται στο γερμανικό περιοδικό.

Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί , αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. «Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009», διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα μου ήταν χαζό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.