Ισραήλ: Τελικός γύρος διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων εισέρχονται σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι εταίροι του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ είναι πιθανό η ανακοίνωση να γίνει το πρωί της Τρίτης.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Νετανιάχου, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, που αναδείχθηκε δεύτερη σε μέγεθος πολιτική δύναμη από τις εκλογές του Ιανουαρίου με 19 βουλευτές στην Κνεσέτ και τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της Εβραϊκής Εστίας, εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με 12 βουλευτές.

Αν και δεν υπάρχει συμφωνία, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε νομοσχέδιο, που υπερασπίζεται το Γες Ατίντ, το οποίο καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για τους νέους υπερορθόδοξους εβραίους, οι οποίοι εξαιρούνται μέχρι στιγμής στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Γες Ατίντ Μέιρ Κοέν, ο Γιαΐρ Λαπίντ επιμένει στον περιορισμό στις 22 ή 23 των υπουργικών θέσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έναντι 30 στην απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν επίσης τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γιαΐρ Λαπίντ επιμένει στη διεκδίκηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ο Νετανιάχου επιφυλάσσει για τον υπουργό Παιδείας της απερχόμενης κυβέρνησης και στενό του συνεργάτη, τον Γκιντεόν Σάαρ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ μία τελευταία παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 16 Μαρτίου. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, ο Σιμόν Πέρες μπορεί να αναθέσει σε άλλο πρόσωπο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.