Την επόμενη Τετάρτη η κηδεία της Θάτσερ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, θα τελεστεί η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Συμφωνήθηκε σήμερα το πρωί στην συντονιστική σύσκεψη της κυβέρνησης με την οικογένεια της Μάργκαρετ Θάτσερ και το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, ότι η κηδεία της lady Θάτσερ θα τελεστεί την Τετάρτη 17 Απριλίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες σύντομα» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου θα παραστούν στην κηδεία, όπως επιβεβαίωσε το Παλάτι.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη μεταδώσει τα βρετανικά ΜΜΕ, η κηδεία αναμένεται να τελεστεί με στρατιωτικές τιμές.

Χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ιδιωτικό ασθενοφόρο παρέλαβε το φέρετρο με τη σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ από το ξενοδοχείο Ριτζ, όπου η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε αφήσει την τελευταία της πνοή λίγες ώρες νωρίτερα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Θάτσερ διέμενε στο Ριτζ μετά τη νοσηλεία της, στα τέλη Δεκεμβρίου, για μια χειρουργική επέμβαση στην κύστη.

Την ημέρα της κηδείας, η πομπή αναμένεται να ξεκινήσει από το Παλάτι του Γουέστμίνστερ και να κατευθυνθεί στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Θα προσκληθούν πολιτικοί και φίλοι στην τελετή η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, αλλά το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποτέφρωσης που θα γίνει σε κλειστό κύκλο.

Την ημέρα πριν την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι St Mary Undercroft στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ. Θα γίνει μια σύντομη τελετή κατά την άφιξη και το φέρετρο θα παραμείνει όλη τη νύχτα στο παρεκκλήσι.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, την ημέρα της κηδείας θα διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η πομπή και θα υπάρχει και χώρος συλλυπητηρίων στην ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας θα αποδοθούν στρατιωτικές τιμές στη διάρκεια τελετής, όπως είχε συμβεί και στην κηδεία της λαίδης Νταϊάνας και της βασιλομήτορος Ελισάβετ.

Ωστόσο, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα έχει την επίσημη κηδεία που επιφυλάσσεται στον αρχηγό του κράτους ή, έπειτα από συμφωνία της βασίλισσας και του Κοινοβουλίου, σε μεγάλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, συχνά πρώην πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, λόρδο Τιμ Μπελ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν επιθυμούσε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, το ίδιο και η οικογένειά της.

«Αυτό που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση είναι να εκτεθεί δημοσίως η σορός της και επίσης δεν επιθυμούσε την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών στη διάρκεια της κηδείας, γιατί το θεωρούσε σπατάλη χρημάτων».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει αποκαλύψει τι ποσοστό του κόστους θα βαρύνει τους φορολογούμενους, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την κηδεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.