Ο Μάιος της τέχνης στο Μέγαρο Μουσικής

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Η τέχνη σε όλες σχεδόν τις εκφράσεις της – μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά –  ανθεί τον φωτεινό μήνα Μάιο στο Μέγαρο.  Το πρόγραμμα του, περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές, εκθέσεις, θέατρο καθώς και τις διαλέξεις που φιλοξενεί το διεθνές φόρουμ προβληματισμού, Megaron Plus.

 

Η προβολή του Ανδαλουσιανού Σκύλου του Μπουνιουέλ σε πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα καθώς και άλλες νέες συνθέσεις ελλήνων συνθετών ειδικά γραμμένες για την επένδυση γνωστών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, είναι η πρώτη  συναυλία – προβολή του μήνα(14/5). Ακολουθεί ο επίλογος του αφιερώματος στις 32 Σονάτες για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) με το δωδέκατο και τελευταίο ρεσιτάλ του κύκλου που δίνει ο διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης. Καταρίπτοντας όλες τις προκαταλήψεις που συνδέουν την ωριμότητα της ερμηνείας με την ηλικία, ο δεκαοκτάχρονος Πολωνο-Καναδός πιανίστας Jan  Lisiecki, έχοντας ήδη στο βιογραφικό του τρεις σπουδαίες ηχογραφήσεις, βάζει την Αθήνα στην παγκόσμια περιοδεία του και δίνει ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής(20/5). Ακολουθεί ένα διήμερο αφιέρωμα στη μουσική των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου με δύο συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου. Συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ και το jazz τρίο Human Touch. Τραγουδά η Δήμητρα Γαλάνη(31/5 & 1/6). Για τον μεγάλο απόντα κινηματογραφιστή, το Megaron Plus οργανώνει ένα εικαστικό αφιέρωμα που φέρει τον τίτλο ‘το μετέωρο βήμα των εικόνων’ και θα διαρκέσει από τις 30/5 έως τις 20/6. Σε επιμέλεια του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Ψυχοπαίδη, δεκαπέντε νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το έργο του Αγγελόπουλου και παρουσιάζουν ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις.. Από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου οι φίλοι του Ntlive και του καλού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία θα παρακολουθήσουν σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση το καινούριο -υποψήφιο για 2 Βραβεία Ολίβιε- έργο του James Graham, που φέρει τον τίτλο “This House” ενώ από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης(Met Encores) θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη η όπερα του Ζωρζ Μπιζέ: Κάρμεν με πρωταγωνίστρια την Ελίνα Γκαράντσα(παραγωγής 2009-10).

Το αύριο της ελληνικής αρχιτεκτονικής καταγράφεται από τις 20 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου. Εκεί θα εκτίθενται οι μακέτες των καλύτερων εργασιών που διακρίθηκαν στον ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό GREAT- Greek Architectural Talent, που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την ανάδειξη του ταλέντου, του υψηλού επιπέδου και της πρωτοτυπίας των νέων αρχιτεκτόνων.

Το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus, περιλαμβάνει τον μήνα αυτό: δύο διαλέξεις επιφανών διδασκόντων στο College de France, του Ντενί Κνεπφλέρ, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους ειδικούς της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού και του Ροζέ Σαρτιέ, σπουδαίας φυσιογνωμίας στο χώρο της πολιτισμικής ιστορίας, με μεγάλο ερευνητικό έργο. Ακόμη, θέματα που απασχολούν την κοινωνία, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Megaron Plus, που προτείνει: συζήτηση με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές Ιατρικής και Βιολογίας για την απειλή που συνιστούν τα λοιμώδη νοσήματα στην Ελλάδα σήμερα, καθώς και  στρογγυλό τραπέζι με κεντρικούς ομιλητές έγκριτους νομικούς που θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί δυσλειτουργεί η Δικαιοσύνη;

Όλες οι εκδηλώσεις του Megaron Plus μεταδίδονται ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.