Ετοιμος για τη νέα σεζόν ο Γιάννης Χουβαρδάς

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Death Variations» είναι ο τίτλος του έργου του Jon Fosse το οποίο επέλεξε ο Γιάννης Χουβαρδάς για να συνεχίσει τη μετά-Εθνικό πορεία του. Ο μέχρι χθες καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας θα σκηνοθετήσει το θεατρικό του νορβηγού δραματουργού, συγγραφέα και ποιητή. Μαζί του, στα καινούργια που έρχονται, μια εξαιρετική εξάδα ηθοποιών: Μαρία Πρωτόπαπα, Χρήστος Λούλης, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννος Περλέγκας, Αλκηστις Πουλοπούλου.

Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Πορεία σε παραγωγή του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και της εταιρείας Λυκόφως το προσεχές φθινόπωρο.

Ενας από τους πλέον παιζόμενους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, ο 54χρονος Fosse είδε το 2002 να ανεβαίνουν στην Ευρώπη 130 παραγωγές με έργα του. Αλλωστε μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Συχνά τον συγκρίνουν με τον Ιψεν ενώ έχει αποκτήσει το δικό του στίγμα: Μέσα από τη θεατρική του γλώσσα δημιουργεί ένα σύμπαν, καθρέφτη της κοινωνίας μας. Εχει τιμηθεί με πολλά βραβεία _ξεχωρίζουν το Μεγάλο Βραβείο του Βορρά το 2000 ενώ το 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.

 

Το «Deaths Variations» πραγματεύεται τις πολλές και διαφορετικές όψεις – ποικιλίες θανάτου.

Ενα ζευγάρι, σοκαρισμένο από την αυτοκτονία της κόρης του, αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματά που το βασανίζουν. Ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αυτό που τους έχει συμβεί, εισέρχονται σε ένα τούνελ / μηχανή χρόνου και ξαναπιάνουν τη ζωή τους προτού καν γεννηθεί η μικρή.

 

Αναπλάθουν εικόνες και στιγμιότυπα και παρακολουθούν τη ζωή της. Εκείνη, φοβούμενη ότι οι γονείς της της αγνοούν στράφηκε σε έναν φανταστικό κόσμο τον οποίο ακολούθησε με την αυτοκτονία της. Κι αν μετάνοιωσε, δεν μπορεί πια να γυρίσει πίσω.

 

Ο θάνατος της αγάπης, ο θάνατος της φιλίας, ο θάνατος των σχέσεων, ο θάνατος της ευτυχίας και τελικά ο θάνατος του κοριτσιού: Ολες αυτές οι πτυχές εξετάζονται μέσα από τη θεατρική ματιά του Fosse και τη οπτική του Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος μας έχει συστήσει τον νορβηγό δημιουργό ήδη από το 2004. Ηταν τότε που ανέβασε το «Τόσο Ομορφα» στην Κεντρική Σκηνή του Αμόρε- Θέατρο του Νότου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.