Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 139), που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε υπουργό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή να κλείσει οργανισμούς και φορείς δικής του αρμοδιότητας.
Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς προχωρούν σε αναδιάρθρωση ή στο κλείσιμο οργανισμών και φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.
Μέσα από τη νομοθετική πράξη ρυθμίζονται θέματα που ο νόμος είχε αφήσει αδιευκρίνιστα, με βασικότερα, τη δυνατότητα που δίνεται σε έναν υπουργό να βάλει ακόμα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ αρμοδιότητάς του, αλλά και το πως ένας υπουργός μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία μιας ΔΕΚΟ όταν αυτή κλείσει.
Οι υπουργοί που δεν υπέγραψαν, είναι:
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Ποιοι υπέγραψαν:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
και:
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Και οι δύο διαφώνησαν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσκεψη των αρχηγών για την ΕΡΤ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δύο ημέρες.
Τα σενάρια είναι δυο: ή το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η επαναλειτουργία της μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα, ή μαζικές απολύσεις εργαζομένων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, στο νέο σχήμα θα παραμείνει τμήμα μόνον των περίπου 2.800 εργαζομένων που σήμερα μισθοδοτούνται από την ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι είτε θα οδηγηθούν σε εθελουσία έξοδο – πρόωρη συνταξιοδότηση είτε θα απολυθούν με τις διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει άγνωστο τί θα συμβεί με δραστηριότητες της ΕΡΤ, όπως τα μουσικά σύνολα, καθώς κατά τα λοιπά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ριζική συρρίκνωση στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διευθύνσεις (Ραδιοτηλεόραση), ακόμη και σε τηλεοπτικά κανάλια.
Σε συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο (Μεσογείων 432) της Αγίας Παρασκευής καλούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για σήμερα στις 7 το απόγευμα.
Οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και “την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση”.
news247