Συνεργάτης των ναζί ήταν τελικά ο «Ιταλός Σίντλερ»

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον αποκαλούσαν «Ιταλό Σίντλερ», αφού υποτίθεται ότι είχε σώσει 5.000 Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι ο Τζιοβάνι Παλατούτσι συνεργαζόταν με τους Γερμανούς παρέχοντάς τους πληροφορίες για τους Εβραίους της Ιταλίας.

Ο Τζιοβάνι Παλατούτσι, αξιωματούχος της αστυνομίας στη διάρκεια του πολέμου, έχει τιμηθεί στο Ισραήλ, στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, όπου πλατείες και λεωφόροι έχουν ονομαστεί προς τιμήν του, καθώς και στο Βατικανό, όπου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον είχε ανακηρύξει μάρτυρα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αγιοποίησης.

Ενα γράμμα ωστόσο που εστάλη αυτόν τον μήνα στο διευθυντή του μουσείου από το Κέντρο Πρίμο Λέβι στο Κέντρο Εβραϊκών Σπουδών της Νέας Υόρκης άλλαξε κάπως τα πράγματα. Το γράμμα ανέφερε ότι ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ακαδημαϊκοί και η οποία εξέτασε σχεδόν 700 έγγραφα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επί έξι χρόνια ο Παλατούτσι ήταν «πρόθυμος εκτελεστής της ρατσιστικής νομοθεσίας και μετά -αφότου ορκίστηκε στην Κοινωνική Δημοκρατία του Μουσολίνι- συνεργάστηκε με τους Ναζί».

 

Μετά από την είδηση αυτή, το Αμερικανικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον αφαίρεσε το όνομά του από μια έκθεση με τίτλο: «Κάποιοι ήταν γείτονες: Συνεργασία και συνενοχή στο Ολοκαύτωμα».

Δεν υπάρχει προς το παρόν εξήγηση για τον τρόπο που εδραιώθηκαν οι αφηγήσεις περί ηρωισμών του Παλατούτσι, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό συνέβη επειδή κολάκευε συλλήβδην την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Οι ακαδημαϊκοί λένε ότι τα νέα στοιχεία εμφανίστηκαν πρόσφατα, καθώς απέκτησαν πρόσβαση στα ντοκουμέντα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.