Διαμαρτυρόμαστε στην Πλατεία Κοτζιά για την σφράγιση πολιτιστικών χώρων στην Αθήνα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την ώρα που στη χώρα αυτή όλα γκρεμίζονται, την ώρα που γύρω μας επικρατεί άπνοια και τέλμα κι ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι ανάσα ψυχής, αυτή την ώρα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να εφαρμόσει την α-πολιτιστική πολιτική του και διατάσσει ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ πολλές δεκάδες θέατρα και πολιτιστικοί χώροι, μοιράζοντας και πάλι τα περιβόητα «σφραγιδόχαρτα».

Ο Δήμος Αθηναίων, λειτουργώντας αυθαίρετα, δυσφημεί τους θεατρικούς και πολιτιστικούς χώρους στην κοινή γνώμη και απειλεί, αναγγέλλοντας τη σφράγιση δεκάδων ακόμα χώρων πολιτισμού που χρόνια τώρα βρίσκονται σε Κενό Νόμου.  Οι χώροι αυτοί έχουν επιβιώσει με τον προσωπικό καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που τους έφτιαξαν, δίνοντας παλμό και πνοή στις γειτονιές της Αθήνας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γειτονιές έχουν ανάγκη από αναχώματα στην υποβάθμισή τους.  Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους ΔΕΝ επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και στηρίζονται κυρίως στην προσπάθεια και το μεράκι των καλλιτεχνών, ενώ η ανεργία στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου φτάνει το 90%!

Οι αποφάσεις σφράγισης πρέπει να ανασταλούν επ’ αόριστον!  Μέχρι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορέσει να ενσωματώσει τις νέες τάσεις της τέχνης και το νέο πολιτιστικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στην πόλη, και αυτή την στιγμή αποτελεί έναν από τους πυλώνες που την κρατούν όρθια.  Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη σύγχρονη αισθητική των χώρων έκφρασης, του νέου πιο άμεσου τρόπου επαφής του κοινού με τους δημιουργούς, τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη.  Ένας νόμος που να διευκολύνει και όχι να κλείνει!

Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Αθηναίων, ανασύροντας απαρχαιωμένες νομοθεσίες (βασιλικά διατάγματα και Μεταξικούς νόμους), θέτει τέτοια κριτήρια που σχεδόν όλοι οι θεατρικοί και πολιτιστικοί χώροι θεωρούνται παράνομοι.

Ζητάμε την επ’ αόριστον αναστολή σφράγισης έως ότου δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ορθολογικό νομοθετικό πλαίσιο με ρεαλιστικές προδιαγραφές.

Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο, ούτε ευχαριστώ για τη μακροχρόνια προσφορά μας στην πολιτιστική ανάπτυξη της παρακμάζουσας Αθήνας. Ούτε επιβράβευση από το Δήμο.  Ούτε αναγνώριση του έργου που κάνουμε με προσωπικό αγώνα και περίσσευμα ψυχής.  Περιμένουμε να μας αφήσουν στην ησυχία μας ώστε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το καλλιτεχνικό μας έργο.  Χωρίς εκβιασμούς, αιφνιδιασμούς και τρομοκρατία.  Χωρίς να παίζουμε τη «γάτα με το ποντίκι» με τη Δημοτική Αστυνομία – Θεατρονομία.

Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 1:30 μμ, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο, λίγο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο (2:00μ.μ.), στο οποίο πρόκειται να «συζητηθεί» το θέμα μας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ενάντια στη φίμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης και την πνευματική παρακμή που μας επιβάλλουν.

Θα διαμαρτυρηθούμε με μουσική, τύμπανα και θεατρικά δρώμενα, φωνές, ντουντούκες, φορώντας τα θεατρικά μας κοστούμια.

Κανένας μόνος του δεν μπορεί να νικήσει την οργανωμένη και τραγική πορεία των εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού.  Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, καθώς όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες που έρχονται.

Σας καλούμε όλους σε ενεργητική αντίδραση, δίπλα μας.

Πριν να είναι αργά.

 


Στόχος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού είναι:

1. η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων

2. η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός ενός πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε το 25/1/1937 και με τελευταία ανανέωση το 1957).

Η σφράγιση ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.