Υπό κράτηση ο Μόρσι μετά την καθαίρεση

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπό κράτηση βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ο αιγυπτιακός στρατός όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η πολωμένη Αίγυπτος βρισκεται αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη φάση της μετα-επαναστατικής εποχής της, μετά την καθαίρεση του Μόρσι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που αποδόθηκε ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Ο στρατός επιβεβαιώνει την αναφορά του εκπροσώπου των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται από τις στρατιωτικές αρχές.

Στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι ο Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Αμυνας. «Ο Μόρσι χωρίστηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.

 

Χθες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου ανακοίνωσε σε διάγγελμά του προς το λαό το τέλος της προεδρίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, και ανακοίνωσε το σχέδιο για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες, την αντιπολίτευση και τα κινήματα των νέων, ενώ εγγυήθηκε για την ασφάλεια και την ομαλότητα στη χώρα.

Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

 

Μετά την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς πρόεδρος επιμένει ότι είναι «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου» προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Η μονοετής προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη.

«Καλά σχεδιασμένη κίνηση»

Η κίνηση του στρατού ενάντια στην Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη. Η επέμβαση προφανώς υπήρχε στο μυαλό του στρατηγού Αλ Σίσι για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνελήφθησαν μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ οι ισλαμιστικοί τηλεοπτικοί σταθμοί βγήκαν εκτός αέρα, αναφέρει ανταποκριτής του BBC στην Αίγυπτο.

 

Στις εκλογές που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη του 2011, η αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα παρακλάδια του σε όλη τη χώρα έκαναν καλή δουλειά. Κι αυτό γιατί ήταν καλά οργανωμένοι, με μία καλή φήμη τιμιότητας και εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των κοσμικών κομμάτων να οργανωθούν, σημειώνει. Ομως τώρα ο Αιγυπτιακός στρατός προκάλεσε ένα μεγάλο πλήγμα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αναγκαστεί να επιστρέψει υπογείως, όπως όταν είχε απαγορευτεί τα χρόνια πριν από το 2011. Η Αδελφότητα αρνήθηκε τη βία πριν από πολλά χρόνια. Αλλά υπήρχαν ομάδες τζιχαντιστών στην Αίγυπτο που δεν το έκαναν. Ο στρατός έχει υπολογίσει ότι μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε διαμάχη. Αλλά παίζει ένα μεγάλο στοίχημα – το μέλλον της Αιγύπτου.

 

Επίθεση καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Επίθεση καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν τα ξημερώματα υποστηρικτές του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε τέμενος σε προάστιο του Καΐρου

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν.

Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το πρακτορείο, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

Διεθνής ανησυχία

Εκκληση στο στρατό για επιστροφή σε μία δημοκρατική κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ απέφυγε να κάνει χρήση του όρου «πραξικόπημα».

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο Ομπάμα εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για την κίνηση του στρατού να ανατρέψει την κυβέρνηση Μόρσι και να αναστείλει το σύνταγμα της Αιγύπτου. Οπως ανέφερε έδωσε οδηγίες στην αμερικανική κυβέρνηση να εκτιμήσει τις ενέργειες του στρατού και να εξετάσει αν θα έχουν συνέπειες στην οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο.

«Καλώ τον αιγυπτιακό στρατό να κινηθεί γρήγορα και υπεύθυνα και να επιστρέψει όλη την εξουσία σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυαντό, μέσω μίας συνολικής και διαφανούς διαδικασίας, και να αποφύγει οποιεσδήποτε αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του», αναφέρει ο Ομπάμα.

«Οι φωνές όλων όσων διαδήλωσαν ειρηνικά πρέπει να ακουστούν, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που καλωσόρισαν τις σημερινές εξελίξεις και αυτών που υποστηρίζουν τον Μόρσι», καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη, ενώ το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Εκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση και διατήρηση δικαιωμάτων όπως η ελευθερία έκφρασης και της συνάθροισης, έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.