Το σχέδιο αυτό – το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ -, βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας μετά από 30 χρόνια, καθώς αποχαρακτηρίστηκαν αρχεία που περιείχαν πληροφορίες για σχετική συνομιλία που είχαν το 1982 ο Κολ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ .
Ο Κολ εκμυστηρεύτηκε το σχέδιό του στην «σιδηρά κυρία» όταν εκείνη επισκέφθηκε την Βόννη, πρωτύπουσα της Δυτικής, τότε, Γερμανίας, στις 28 Οκτωβρίου 1982. Τα βρετανικά πρακτικά της συνάντησης αναφέρουν κατά λέξη: «Ο καγκελάριος Κολ είπε […] ότι η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα με τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς ή τους νοτιοασιάτες, γιατί αυτές οι κοινότητες κατάφεραν να ενσωματωθούν πλήρως στην γερμανική κοινωνία. Ενώ οι Τούρκοι έρχονται από ένα τελείως διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και δεν ενσωματώθηκαν στο σύνολο, γι’ αυτό και οι μισοί από αυτούς πρέπει να φύγουν. Οι υπόλοιποι που θα παραμείνουν στην Γερμανία θα λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και θα μάθουν γερμανικά. […] Η (Δυτική) Γερμανία έχει ενσωματώσει 11 εκατ. Γερμανούς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά ήταν Ευρωπαίοι και δεν αποτέλεσαν πρόβλημα».
Ο τότε ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) δεν φαίνεται να εκτιμούσε ιδιαίτερα τους μετανάστες από την Τουρκία, αν και αποτελούσαν το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό της χώρας. Σχολιάζοντας την αποκάλυψη και μιλώντας στο περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός ιστορικός, Ούλριχ Χέρμπερτ, λέει ότι «η πλειοψηφία των Γερμανών τότε πίστευε ότι οι Τούρκοι ήταν αλλοδαποί εργάτες και πρέπει να φύγουν από την Γερμανία. Τους έβλεπαν σαν ανταγωνιστές και σαν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα». Και εξηγεί : «Ο Κολ θέλησε να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, γι’ αυτό και προσέφερε εφάπαξ αποζημιώσεις ύψους 10.500 γερμανικών μάρκων με τον όρο να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Μόνο 100.000 Τούρκοι δέχτηκαν να φύγουν».
Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βελτιώθηκαν. Στη Γερμανία σήμερα ζουν σχεδόν 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων πήραν τη γερμανική υπηκοότητα μετά τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει την μετανάστευση και ζουν αρμονικά με το σύνολο.
Ο ίδιος ο Κολ, 83 ετών πλέον, υποστηρίζει δημοσίως εντελώς διαφορετική άποψη. «Ολοι οι μετανάστες συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της Γερμανίας», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Εντούτοις, η προοπτική μιας πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξακολουθεί να προβήματίζει τόσο τον ίδιο όσο και την «μαθήτριά του» στην πολιτική, την νυν καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.