Στον Τίτο Πατρίκιο το Διεθνές Βραβείο Ποίησης LericiPea

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο απονεμήθηκε το εφετινό Διεθνές Βραβείο Ποίησης LericiPea. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1952 στο Λέριτσι της Ιταλίας και απονέμεται κάθε χρόνο με σκοπό τη διάδοση και την ενίσχυση της ποίησης στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο.

Η απονομή του βραβείου στον Τίτο Πατρίκιο αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο του και την προσφορά του στην ποίηση αλλά ταυτόχρονα αποκτά, όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Αντριάνα Μπεβερίνι, και μια συμβολική σημασία «διότι φέρνει ακόμα πιο κοντά τους λαούς της Ιταλίας και της Ελλάδας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις δύο χώρες που συνδέονται με στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Προσβλέπουμε στην Ελλάδα, στους φιλόσοφους και στους ποιητές της. Επιστρέφουμε στις ρίζες της ευρωπαϊκής σκέψης σε μια στιγμή που η Ευρώπη μοιάζει να θυσιάζει τα πάντα στο βωμό οικονομικών προτεραιοτήτων».

Η εφετινή 59η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην ιστορική Villa Marigola του 17ου αιώνα, στην κωμόπολη του Λέριτσι στην ιταλική Ριβιέρα, παρουσία προσωπικοτήτων του πνεύματος, της πολιτικής και της οικονομίας. Το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο τιμώμενος ποιητής. Mε αφορμή τη βράβευσή του κυκλοφόρησε στην Ιταλία δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο Le parole nude (Interlinea, 2013) την οποία προλόγισαν ο ίδιος ο ποιητής και ο κριτικός Τζουζέπε Κόντε.

Με το βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Υβ Μπονφουά, ο Άδωνις, ο Σίμους Χίνι, ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο, ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.